Pages

Saturday, November 28, 2015

Bangkok Day 1: Hua Lamphong to Lopburi

Hua Lamphong, Bangkok
Thursday, 19 Nov 2015


Continue from previous Bangkok Day 1: Don Mueng Airport to Hua Lamphong

Tak lama lepas beli ticket to Lopburi, kami stay kat dalam sekejap and terus keluar ke main train station. Ada tulis nanti landasan mana yang akan ke Lopburi. Dan kami tak perlu menunggu lama sebab train bergerak as per schedule. Masa train mula bergerak masih gelap lagi diluar. Cuma after 5am saja baru lah nampak cerah sikit. 

Misi pun bermula... another 3hrs journey to Lopburi.


Misi bermula

Don't expect too much from this 3rd class coach. Dah nama pun 3rd class, so, memang berbaloi lah dengan harga 28bath. Memang murah sangat untuk 3hrs journey. Cuma agak kepanasan sikit jelah nanti sebab air-cond semulajadi. Seat pun keras. Tapi yang best nya kalau nak buka tingkap luas mana pun, buka sajalah. Tapi bagi aku ok jer kalau untuk morning train ride. Sebab still windy eventho not so cold at this time. Musim panas di Thailand masa ni.


Inside 3rd class coach

Inside 3rd class coach

Seawal pagi kami memulakan perjalan ke Lopburi

Kalau boleh jangan lah tido sepanjang perjalanan sebab view during the sunrise memang sangat cantik. Dan sepanjang jalan juga boleh kelihatan view alam yang indah menuju Lopburi. Aku pun cuma sempat lelapkan mata tak sampai setengah jam sebab tak boleh nak tido. Tido pun sebab tengok orang lain dah lena diulit mimpi. Macam-macam aksi. Penat barangkali. Nasib baiklah train tak penuh dengan orang. Kalau tak, memang drama sungguh lah, hahaha.


Aktiviti orang yang tak boleh nak tido

Beautiful sunrise captured otw to Lopburi

The beautiful morning

Too busy too admire the beauty

View gunung ganang & sawah yang luas terbentang

The last 2 stations before reach Lopburi, coach kami dipenuhi dengan adik-adik nak ke sekolah

Kami sampai di stesen Lopburi around 7am. Masih awal pagi tapi itulah matlamat kami. Sebab hari ni juga kami akan balik ke Bangkok semula dan ke Kanchanaburi pulak.


Finally sampai pun Lopburi

Lopburi Train station


To be continued...No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...