Pages

Friday, March 25, 2011

So sweet

Someone just gave me this sweet quotation


"Find a guy who calls you beautiful instead of hot, who calls you back when you hang up on him, who will lie under the stars and listen to your heartbeat, or will stay awake just to watch you sleep... wait for the boy who kisses your forehead, who wants to show you off to the world when you are in sweats, who holds your hand in front of his friends, who thinks you' re just as pretty without makeup on. One who is constantly reminding you of how much he cares and how lucky he is to have YOU... The one who turns to his friends and says, thats her......."


In reality.... hardly to find... maybe one in a million....huh

Wish Allah will listen to what I pray for everyday... eternity love for the rest of my life

Renung-renung kan

Tuesday, March 15, 2011

Gunung Senyum \(^_^)/

Felda Jengka 25
Gunung Senyum


Actually aku tak plan pun nak pergi kahwin ofismate aku si Jijoe nie, yelah, takde lah mesra sangat pun tapi memandang kan kenal lah juga.... ade juga lah kann buat project skali... and yang paling berjaya ajak aku gi kan kan kan... Gojes. Beria-ia benor ngajak aku... siap tolong pass kan wedding card lagi kata nyer tolong wakilkan. Aku pun termakan juga lah pujuk rayu si Gojes ni. Ok juga lah kot takde plan pun Ahad lepas... kalau tak memang aku gi Broga lah jawab nyer. Thanks Gojes for tumpang kan keter MyVi and jadi driver kami pergi n balik. Memang macho lah ko bawa keter. Aku rase aku kena paksa Gojes masuk MK Land Green Hunt.... jadi the first driver and aku boleh jadi jurupandu arah, Huzz peserta 3 and yg ke-4 masih lagi terbuka yea... anyone volunteer.

Kita orang convoy 4 kereta mula2 but then jadi 5 plak masa kat Highway... Ferrari Khairul join skali. We arrived at Jijoe In-law's house around 1 pm... itupun selepas round satu Felda Jengka 5 jalan-jalan makan angin (cari jalan ke rumah pengantin). And masa tue memang seriously panas terik giler. Mase tu juga aku rase dah mandi satu badan dah dengan peluh....fuhh. Tapi yang menarik nyer masa on the way nak ke Jijoe's wedding... aku terpukau pada satu Gunung yang obviously boleh nampak sejibik terjelepuk terletak cantikk jer facing Felda Jengka. Inilah Gunung Senyum... I was there about 7 years ago... still kt UIA masa tu. And I really missed that moment. Tak boleh jadi nie nanti nak kena selongkar balik album yang lama2 dulu...sebab nyer aku yang byk jadi model untuk Ixus Bestfren aku 'Aiffah.

We spend about 1 hour at Jijoe's House, snap a few photos & lepas tu kita orang pun balik. Tapi biasa lah kita orang kan dah alang-alang passed by Signboard Gunung Senyum... rugilah plak kan tak pergi... walaupun hanye sekadar nak amik gambar je and cuci mata. And mula2 ingat kami2 jer yang nak pergi tapi the other four cars pun follow juga... hehehe. Layan sangat ye kerenah kami nie... alah cuma 16km jer pun nak masuk ke dalam from Main road. Rugi lah kan kalu datang semata-mata nak gi kenduri jer.

Layann... few photos I managed to capture before my PEN battery kong.

Lesson learnt from this trip...next time bawa battery extra yea.


Gunung Senyum

Congrats to Jijoe... finally you found your truly love


My Lucky Number


Mula-mula plan nak amik gambar kat sini tapi memandang kan ader 3 keter kt belakang tengah follow....emmmhhh terpakso den batalkan niat murni den tu


Subhanallah cantik nyer


Nasib baik pakai baju kurung kalu takkk... memang tak fikir panjang dah

Dalam juga yea tasek ni


Nice view but unpleasent smell


Awesome


Layan juga but Carefull while crossing the bridge


Read this first before nak start any activity here



Aweks MMC


Macam-macam activity boleh buat kat sini nie... segala macam kaedah... and aku dah pun merasai nyer masa zaman mude2 remaja dulu (^_^)


Ayu nyer ke Hutan Lipur... tak pernah dibuat aku

Saturday, March 12, 2011

Night Photography

Sat, 5th March 2011
5pm-11pm
Marinetime Centre, Persint 5
Putrajaya


Last week, after OT I straight away drive to Putrajaya just to attend the Night Photography organized by Olympus Malaysia. Actually, the class is not only for Olympus users but open to All who actually had SLR camera but what can I see mostly were Olympus fans. Never mind.

We started the Class around 6pm. The class was conducted by Mr David Chua, who is the professional Photographer from Singapore. He is so Humble although his already like a sifoo. According to him, his not so good in Night Photography because he is more on Wedding and portraits. But, to me his explanation on Night Shot really-really helpful for a beginner like me... simple & understood. We started with theory first about 1 hour like that. Then, we divided into group for an outdoor Night Photography. And then break for Dinner. After that, around 7.45pm, we started setup our tripod and find the right angle to start the Nightshoot around Marinetime Centre. The view around here was really awesome for a Night Photography.

Not only there, we moved to another place also to learn more other techniques with different lighting condition but the area still around Putrajaya. The session ended around 11p.m.

Overall, I was really enjoyed the class although there's only two ladies. But, it is OK, I was lucky to meet not only a beginner like me but also the professionals who had also joined the class just for fun & to teach a beginner like me. Thanks everyone.



Group Photo (credit to David Chua)

Enjoyyy... few photos taken by me during Outdoor Night Photoshoot.

30 sec exposure

You need to point it the light to the camera to produce this


Use Small Apertures like F22 to create Star Bursts from lights...

This shot took 2 mins to achieve


Night in Putrajaya...
60sec Exposure (long exposure makes moving water blurry like clouds)


Tips on Overcoming Noise
  • Use Lowest ISO available
  • Activate in-camera noise filter and noise reduction (unless you intend to do it during post-production using Photoshop or other software)
  • Instead of a single LONG exposure, you can also shoot multiple exposures of the
    same scene and stack them together in Photoshop. Example: 10 x 1min exposure = 1 x 10min exposure. During stacking in Photoshop, set BLENDING MODE to “LIGHTEN” for each layer you stack. You can stack as many as 100 layers or more.
Camera Settings Checklist for Nightshoot
  • Picture Mode: Vivid
  • Self Timer: 2sec OR 12sec
  • Olympus in-body I.S. : Keeping it “ON”... advantage when your tripod is not that stable or when tripod is rested on unsteady ground or when you are using “BULB” without the remote release cable
  • LV-info: Display Grid “ON” (if you have this function). It will help you get the horizon straight - ISO: set to Lowest ISO available
  • Noise Reduction: “ON”
  • Noise Filter: “STD”
  • +/- EV: -1 to -2 in S/A mode when shooting in the dark
  • Anti-shock in-camera: “ON”

Monday, March 7, 2011

Bukit Ketumbar


6th March 2011
Jalan Ketumbar, Cheras
Last week, me n Geng Gunung, Husna n Adeq's fren spend our mornin' weekend hiking kat Bukit Ketumbar. Mula nyer aku memang agak malas nak gi cos night photography habis lambat... almost 12a.m baru aku sampai umah. Tapi aku rase memang dah jadi rutin aku wake up awal pagi so even kalu aku tido lambat pun aku still akan terjaga dalam pukul 6 a.m walaupun without my N95 alarm clock. Itu lah kelebihan aku.
So, aku seperti biase pukul 6.15 aku dah terjaga. Nk tido balik tak bolah plak teringat plan nk gi Bukit Ketumbar. Hish tak bolah jadi nie, aku tak pernah pergi situ lagi. Aku pun capai jelah apa yang sempat, sempat lagi check google map kt tenet cari Jalan Kuari... nampak sangat memang tak plan nak pergi... huhuhu. Tapi aku kuat kan semangat juga... takde lah susah mana pun jalan dia... aku slalu je lalu situ kalu balik dari Bukit Apek... Shortcut to Kajang.
We met on the way nak ke situ. Awal plak makcik2 nie sampai yea. But still I'm not the last person. Kalau tak jadi issue lagi lah... Miss Organizer lambat. So, dalam 7.30am kita pun gerak ke Bukit Ketumbar. Parking agak susah kt sini because memang ramai giler orang. So, kalu dah sampai lambat tu masuk jelah kat Paid Parking tu yea... bayar RM2 jer. Macam parking kat Ladang Kelapa Sawit kt Broga juga. Bagi aku tempat umum macam tak perlu lah ade parking berbayar, orang pun cuma nak naik Bukit jer... tak sampai 2 jam dah turun balik. Tapi aku perasan orang suka amik advantage kat tempat2 macam nie, nak kaut keuntungan tapi kalu dia guna kan utk kebaikan, macam memperindah kan lagi area tu takpe lah juga... tapi aku rase part-part tu biarlah masuk account Government jer....emmmhh whatever.
Kita orang start naik before pukul 8 a.m and by that time memang dah ramai sangat pun and mostly Chinese... aku rase pun only 8 of us jer yang Malay. Maybe dia orang pun agak pelik juga apa lah kita orang buat kat area dia orang kan. Yang penting tujuan kami baik... nak hiking juga.

Takde la yang menraik sangat pun Bukit Ketumbar nie. Track dia macam kat Apek juga and tak tinggi mana pun. But the main purpose kami datang sini pun nak practice for Mount KK so takde lah rasa ralat sangat. And not only hiking yea sempat lagi bergossip. Aku rase everytime kita orang buat activity ade jer topic hangat yang nak diciterkan. Hahaha.... I like. So, for our next hiking think of another gossip plak yea... kasi panas sikit. Takdelah stress sangat masa nak naik tu.



Starting track

Many people came here for a same reason

KL City view from View Station

View Station

From view station.... we proceed to the peak

Beautiful view at top side


Bayu curve... macam nama spa dahhh


Route on the way to peak
Peak area... a lot of public exercise tools you may found here

Goyang jangan tak goyang

Kat sini pun ada buaian ala-ala Sheikh Muzaffar yea mcm kat Broga tu

"Sekolah mana"... Ade rupa budak sekolah lagi yea kite nie

Foot Reflexology pun ader

But, I still wondering why they called it this hill as a "Ketumbar". Nak kata ade banyak Pokok Ketumbar tak nampak lah plak ade. But, I guess it comes from the name of the road, Jalan Ketumbar... could be. But, whatever name it is, still enjoying especially part main hula hop tu.

Tuesday, March 1, 2011

White Water Rafting @ KKB

Date: 27th Feb. 2011
Location: Kuala Kubu Baru, Selangor
Time: 7 a.m to 6 p.m
Meeting Point: Petronas, Taman Samudera


As promised, we all gathered and meet at Petronas just nearby Giant Batu Caves. But for the first time with Geng Gunung, I was late. Sorry girls not my fault yea... ade skit miscommunication between "Plaza Metro Kajang" n "Metropoint Kajang". Last2, jumpa kat stadium Kajang. Alah lambat 20 min jer pun, kalau nak dibanding kan dengan menunggu nak ke Bukit Tabur tu kan... apa lah sangat.

We started our journey to Kuala Kubu at 7.30 a.m guided by Ms Ezza yang kata nyer sangat familiar dengan jalan ke situ. On the way to KKB, baru aku noticed ni jalan nak ke Ulu Yam... ohhh jalan ni ke, OK. But that was 6 years back when I was still in UIA, we used to go to Ulu Yam for picnic. We reached Pekan KKB around 8.25 a.m... still early 5 minutes as we promised with En Hasnul at 8.30 a.m. That time juga aku received call from En Hasnul kata nyer Kedai Mee Kari yang sedap tu tutup plak hari ni. So kita orang pun makan2 kat kedai yang berhampiran je lah since semua pun tak breakfast lagi.

Aku rase this is my first time to meet En Hasnul face to face. Last time aku dapat contact dia from kawan dia masa aku tengah dinner kat Laban Rata... masa borak2 tue terkeluar plak pasal rafting, and on the spot dia kasi contact no. En Hasnul. That's why bila aku nak start aktivity rafting ni, aku teringat kenangan di Laban Rata dulu. I shud contact this guy. Tapi bila jumpa dia firs time, aku rase dia lah oarng yang aku jumpa kat KK hari tu. Is He the same person? Tak berani plak aku nak tanye. Lepas contact dia, aku pun arrange macam2 lah... find the suitable date, cari ahli yang nak join. Kita orang pun start berhubung thru sms, phone n emails n FB juga. Bersungguh pakcik ni yakin kan aku KKB is the best place for rafting in Peninsular. Mula2 dia ajak gi Gopeng tapi memandang kan dia orang tgh nak cukup kan orang ke KKB so, aku pun join juga lah walaupun aku tahu...KKB is the advance level. Tapi biasalah Geng Gunung ni.... slalu trus advance level jer. Inilah best nyer Geng Gunung ni always try the hardest part first. Caya lah.

From Pekan KKB, we waited for Amy yang kata nyer Organizer for this. Half an hour juga lah tunggu Mamat ni. Just then, we proceed to KKB rafting rest area. Sampai2 jer kami kena isi form, identified ourself... Ade penyakit tak? Tahu swim ke tak? And a few others tricky questions. Hahaha... aku pun copy orang sebelah. Lepas tu kita orang pun dibawa naik Lorry untuk ke starting point Rafting. About 20 minutes juga lah nak ke situ dengan jalan-jalan yang ala-ala mencabar juga. Luckily bukan lori getah sekerap.

Mula-mula ingat nak naik 4WD nie.... rupa2 nyer

... Naik lorry ni yea

Sampai2 jer, dah ramai mase tue and most of them are guys. Oppss...nasib baik grup aku semua pompuan, so, balance lah skit. Teringat aku En hasnul cakap, penat kita nak pedal nie... semua pompuan...hehehe. Tapi aku tahu He really meant it walaupun dalam nada bergurau. Lepas tu, ade short briefing and demo from our guide Kapak. First demo, cara yang betul nak pakai life jacket yea. Oppss... kena ade model yang different size lah plak... ade 3 volunteers. And I am one of them... model category cute n sweet. Lepas tu, we started to wear the life jacket and amik pedal & safety helmet masing-masing.


Macam ni ye cara-cara yang betul pakai life jacket bagi category cute n sweet :-D

Kemas2 kan apa yang patut... ketat kan apa yang longgar... masukkan apa yang terkeluar

Next... listening to briefing by Kapak... Rafting the right way

We're ready for the challenge

Next, demo kat atas raft plak. Kapak juga yang kasi briefing and jadi model and plus with other model yang not so popular. His briefing really clear and understood. Bak kata peroz, cute lah guide ni Kak....hahaha... no comment. Anyway credit to all the Models at raft... you did a good acting. Macam tengok raja lawak pun ade...hehehe.

Briefing pun dah... demo pun dah... team pun dah ade...apa lagi, ingat2 lah nak angkat raft sendiri yea. Ade lah jalan dalam 10 tapak jer pun pastu dia orang campak je dalam air. Kita orang pun pandai2 lah susun position sendiri… aku duk tengah-tengah. The time we started, it was already 11 a.m. Mula2 15 minutes tue air still calm n easy, cume bila time nak masuk 1st canyon tu jer dah start the real rapid. We had to take turn into the first Canyon, team by team. My team… we always started in the between, bak kata Kapak my guide, our raft kena duk tengah so that senang dia nak monitor front raft and back raft. Maybe sebab dia taiko kot. Semua pun macam dengar cakap dia.


My sporting team

Alhamdulillah we’ve made it at the 1st Canyon succeesfully. But not all of us, one of my team, the Chinese Lady suddenly missing. Tapi aku still nak salah kan Kapak juga cos kasi salah instruction…. Boleh tak boat dah 90deg ke kanan dia suruh kita orang to the left…to the left. Nasib baik lah aku fikir logic… aku pun to the right lah berpaut kt tali raft. Cuma sorang ni jer yang follow instruction Kapak tu je lah yang hanyut. Guide is not always right… remember that. Tapi yang aku pasti aku tak rase takut plak masa ni… macam rase nak buat lagi jer.

Not all of us are successfully made it at the first Canyon. Huzz, Kay, Julie, Adeq, Meeza n Geng Huzz dah merasa azab pertama dekat mula-mula rapid lagi… semua hanyut, boat capsized, helmet hilang & pedal hanyut . So far, at this stage, I still survive.


The right way to save people yang hanyut masa kat rapid... throw the rope & victim must be able to capture it

There were a lot of rapids along the KKB River but the next challenging is the Chicken Drop. Why we called it Chicken drop? According to Kapak, nanti kena ke kiri lepas tu ke kanan plak then drop 45deg. Tak tahu tang mana Chicken nyer tapi aku seriously suker part nie sebab kena boom boom masa nak drop tue… tapi guide missed my photo group team masa part ni, kata nyer memory card dah full…hish tak puas hati betul aku. Sudah nyer tak banyak pun aksi aku yang boleh dipertontonkan. Macam biase lah kalu nama nyer camera awak yang punyer… gambo orang lain je yang banyak nnt. Luckily, Ubet Underline ade capture video my team kat sini…happy sangat2... Thanks Bro.


Hold ON
Fad, Miza n Adeq team... working hard at the Chicken Drop not to drop :D

Boom Boom Cha

My team... congrat we did a good jod

On the Job

We successfully made it all the three challenging rapid

The next rapid is the Hydraulic. Ni lagi mencabar, kalau x kena gaya memang boleh terlanggar batu lah. Sebab nyer air too rapid ditambah plak dengan kiri kanan batu yang bersimpang siur… So kita orang memang time nie memang banyak move to the left….move to the right… boom boom and pedal forward. But whatever it is, safety is the main concern in these activity… do alert to your guide’s instruction.


Hydraulic... the last challenging rapid

Ketiga-tiga rapid nie aku Berjaya buat dengan successfully nyer. Aku hanyut masa dekat rapid yang sedang-sedang jer. Mase nie sebab nyer… aku rase lah kan kan kan… Kam our second guide nak kena kan aku. But not only me yang hanyut, kapak our guide and the other 2 Chinese guy also hanyut. Mase aku hanyut air tak dalam mana pun tapi sebab rapid kan so, memang tak boleh nak stop. Luckily Kapak sempat hulur pedal dia kat aku and tarik aku duk belakang batu. Aku dah selamat satu citer, boleh tak aku nak gi tolong mamat Cina grup aku tu…. Siap hulur kan tangan lagi… sebab masa tu aku nampak dia tak boleh nak stop…someone must drag Him. Aku pun punye lah baik hati pergi tolong….blum sempat nak pegang Kapak panggil and tarik aku… biarkan… fikir awak tu dulu. Kejam je bunyi ayat tu kan. Tapi memang betul pun kalu dia capai tangan aku memang kita orang sama2 lah hanyut. Nasib baik lah mamat tu dapat stop, lepas tu dia datang kat aku senyum2… takpe I’m OK.

So, moral of the sorry never tried to help your friend even if you had a chance to do that. Think of yourself first OK.


Masa nie lah aku dah start di bawa arus... 2 orang je yg terselamat kat atas batu tu

We're rafting for almost 5 hours… bukan apa nyer lambat tapi sebab nak menunggu every raft habis kan… at each rapid, so dah banyak makan masa kat situ. Duk bercanda lagi, rehat2 sambil amik gambar, bergurau senda, body rafting & mandi manda….emmmhhh memang lambat lah jawab nyer.

Sejukkkk nyer air terjun nie

Berehat sebentar... gaya mesti ader yea

Mandi manda

Unforgettable & sweet moment with all of you

Sweet memories

Anyway, I was really enjoyed. Satisfied.

Thanks to everyone yang terlibat secara lansung atau tidak. Especially to Geng Gunung although not everyone can join but still your commitment to this event was really awesome, Thanks to En Hasnul for your support to my group & arranging everything from A-Z. To organizer Amy n the Geng, Kapak n Kam (my team's guide).


Nak balik dahhh... I will really missed u KKB after this


video
Video credit to Ubet


To every guides who really taking care all of us. You’re really helpful and kelakar.

And not forgetting to all new frens. You all really happening.

Nice knowing everyone of you. Hope we can arrange more activities after this.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...