Pages

Monday, May 31, 2010

Jambatan Tamparuli

20th May 2010

On the way to Poring sempat lalu kat Tamparuli. This place actually popular dengan Jambatan Tamparulinye…ini gara2 Marsha AF3 pernah nyanyikan lagu ni mase kt AF dulu…tu yang aku tahu tu. Luckily, Abg Ismail our driver willing nak bawa kami ke sini since takde dalam itinerary but aku curious sangat dia pun ok je lah. Jambatan ni memang quite unique, seriously aku gayat bila nak jalan kat atas bridge nie….goyang semacam jer tapi aku nampak orang2 kat sini cool jer jalan…yelah tempat dia orang kan. Bridge nie untuk pejalan kaki jer so utk transport kena amik jalan darat kt bawah lah. View dari jambatan nie memang awesome. Sempat gak kita orang posing maut buat kenangan2.




Jambatan Tamparuli

Poring Hot Spring

20th May 2010

The second activity for today's itinerary. Aku pernah ke sini 2 tahun lepas. Not much special here only the Hot Spring and Canopy Walk je lah. But, since ade yang tak pernah lagi, aku just include in the itinerary since we still have much time before nak check in at Mesilau Resort.

On the way to Poring, sempat juga lah kita orang singgah kat area Pasar Ranau. Tempat ni memang macam-macam souveniers ade…and the price, lebih kurang macam kat KK town juga, so, tak de beza nye beli kt KK or kt Ranau nie. Aku spend RM50 juga lah beli apa2 yang berkenan di hati.


Macam-macam Souveniers ada




Other than souveniers, tempat ni juga favourite spot untuk amik gambar Mount Kinabalu dari jauh. Belum sampai lagi tapi dalam hati….huh….tinggi nyer…tak sabar nye nak tunggu esok.


Mount KK dari Ranau


Puncak yang sudah ku tawan


After pekan Ranau tadi kita orang proceed ke Kundansang nak ke Poring. En Ismail sempat tanye kami nak lunch kat mana, so aku cakap lah kat mana2 pun boleh asal kan yang halal. Dia kata kat area sini susah sikit nak cari halal food since 90% of dia punye penduduk kristian. So, dia pun suggest satu tempat ni…yg pada mula nye agak meragukan aku juga tapi memandangkan En Ismail ni pun orang Islam n dia betul2 yakin kan aku n julie….aku pun layan je lah sambil tawakal. Aku Cuma order nasi goreng kampong & air kosong. Uncle kedai ni memang friendly giler, rupanye dia pun hiker juga…dah 11 kali tu naik Mount KK siap tunjuk certificate dia lagi. Sambil2 tu sempat lagi lah dia kasi tips n semangat kt kita orang yg nak hiking esok ni. Walaupun dia kurang yakin dengan kita orang ni…yelah beginner, naik from Mesilau pulak tu. But, I really missed with Sambal Belacan Mangga Uncle nie…memang how liaw lah.

Sampai2 jer kat Hot Spring ni, aku pun cari favourite spot aku… nak rendam kaki…fuhh…nikmat nye. Hilang rase sengal-sengal kat kaki….memang layan lah. After half & hour, kita orang proceed with canopy walkaway. Takde yang special pun canopy walkaway nie tapi yang pelik nyer nak kena bayar RM5 untuk one camera. Dah lah semua bawa camera masing-masing, so kita orang decide nak bayar untuk satu je. Konon-konon nak guna satu jelah tapi bila dah masuk semua pun guna camera sendiri. Ingat takde yang noticed but at the end of the walkaway….kantoi juga. Sempat juga lah bertegang leher dengan guard kat situ…tapi lastly Julie pun bayar juga. Tapi sepanjang jalan lah dia membebel tak puas hati. At the end kita orang pun buat complaint kt suggestion box. Memang kelakar betul lah bila difikirkan balik…hihihi. Apa-apa jelah.

Lepas tu kita orang proceed to Mesilau Resort. The real trip will start tomorrow.

Mesilau to Laban Rata

21st May 2010


Today the real adventure of our Mount Kinabalu trip started. I woke up as early as 5.15 a.m, take shower & then solat. After that, packing bag yang nak transfer to Kinabalu park, packing bag nak pass to porter & pack stuffs I need to carry my own. Around 6.30 a.m, we started heading to Mesilau registration counter, register baggage yang nak di transfer to Kinabalu Park…RM10 per bag. After settled everything, we proceed to breakfast. Aku just ambil light meals memandangkan after this nak mendaki dah…kang heavy sangat tak larat plak, so, aku just amik telur, roti, sausage, cheese n fresh milk.


Perjuangan bakal bermula

Around 7.30am, kami semua berkumpul di starting point Mesilau Trail sambil tunggu our guide sampai. Aku, yatt n Huzz sempat gak beli hiking stick untuk di bawa bersama. RM5 sebatang…boleh lah. After a few minutes, our guide Jaidin n the geng pun sampai. Sempat jugak dia berseloroh….semua pompuan ka. Kita orang pun ketawa je lah. Tak caya kot...tapi takpe extra guide ramai lepas tue...hihihi. After sesi timbang berat & recitation of doa, kita orang pun memulakan expedisi kami. Guide suruh kita orang jalan dulu, sudah nyer sampai ke Laban Rata pun aku tak jumpa guide & porter aku.


View from First Peak kat Mesilau

Mula-mula tu aku ade problem sikit dengan breathing aku, I felt like something maybe because of the altitude. Tapi, aku try bernafas cara yang betul sambil chew mentos, baru ok. Alhamdulillah….semua nyer berjalan lancer. Sepanjang track Mesilau macam-macam pokok yang unik aku jumpa, periuk kera, strawberry & macam-macam lagi lah yang aku jumpa…Cuma tak tahu nama jer. Aku agak terkilan juga lah cos tak dapat jumpa Rafflesia. Orang kt situ cakap ni bukan season dia that’s why takde…maybe betul juga cos banyak bunga yang aku jumpa semua pun macam baru nak berputik.


Rehat sebentar di Pondok Bambu...lepas KM 2

Already 3km :)

Pondok Shcima

Pondok Lompoyou

Di setiap pondok & hentian kami abadikan kenangan

Waterfall yang kami jumpa Kt Mesilau...Beautiful


All the way through Mesilau, aku saing sekali dengan Kak Ayu, T-rah, Huzz n Yatt without our guide. Kadang-kadang tukar2 pulak dengan Julie, pastu dengan abang2 Air Force pulak. Every km & checkpoint kita orang stop and amik gambar…mana-mana yang dapat diabadikan lah. Ade satu area kat Mesilau ni memang betul2 memukau….it’s like in heaven. Memang tak dapat digambarkan keindahanye.










Beautiful View from Mesilau


After simpang Timpohon-Mesilau, aku tercepat langkah, pandang belakang tak nampak dah makcik2 ni. Aku pun proceed je lah jalan, perut pun tengah kosong, menyesal pulak aku kasi packed lunch aku kt porter tadi. Nak tunggu tak tahu bila plak dia sampai, aku pun jalan je lah…dia orang cakap kalau dah nampak jalan batu2 tu makna nye dah dekat dengan Laban Rata. Aku pun speed up lah dengan perut yg lapar. Masa tu aku tak nampak dah ade orang kat belakang & depan aku. After 15 min macam tu baru aku nampak Julie jauh ke depan n one Chinese Lady yang tak juah dari aku....aku pun saing lah dengan len lui nie. Mase ni aku tak fikir dah benda-benda lain yang aku tahu nak sampai cepat, makan n mandi.


Like stairways to Heaven :)


View on the way to Laban Rata


Alhamdulillah....around 4 p.m, aku pun sampai Laban Rata, sorang je....masuk2 jer nampak Julie tengah cakap ngn receptionist kt situ...dia pun baru sampai. Kita orang check-in & then lepak2 jap sambil tunggu the rest sampai. Tak lama lepas tu Huzz n Yatt pun sampai. Then followed by T-rah, Ayu, K n Adik. Lepas tu, aku n the geng pun turun dinner About 5pm mcm tu. Alhamdulillah, kenyang. Food served here…I would say OK…macam2 juga ade, dari western ke Local Food. So, Banyak choice of food juga lah. Overall, food memang tak mengecewakan. Aku makan pun tak banyak… sekadar mengalas perut aku yang memang dah lapar dari tadi. Sambil makan-makan kita orang pun sempat juga lah borak2 with other group & buka storey on the way nak ke sini tadi….macam-macam but it was fun.

Habis jer makan, aku n Julie gerak dulu nak jalan2 around Laban Rata…cari mana-mana port yang boleh diabadikan lah. Since, still got a lot of time… aku sempat turun ke bawah Laban Rata sikit nak cari angle yang cantik. Luckily that time, still cerah and obviously could see beautiful area around Laban Rata. Subhanallah, memang memukau.

Habis jer photography session aku n the geng pun start gerak balik bilik. Almost 6pm at that time, baru teringat tak solat lagi…oppps. Time ni washroom tak ramai orang lagi, so enjoy sikit lah but yang tak tahan nyer air dah tahap sejuk melampau… I was thinking “macam mana nak mandi esok pagi nie”. Suppose, we got heated bathroom but maybe the heater didn’t work well that time, so, terpaksa layan juga lah.

Fad arrived a bit late but before 8pm. By the time dia arrive aku pun dah belayar…zzzzzz.


In front of Laban Rata


Beautiful View you could see from Laban Rata



Laban Rata to Summit

22nd May 2010

About 12.30am aku dah terjaga, aku rasa something ngn perut aku n nak muntah…cepat2 aku kluar kan oral rehydration salt n minum sepeket. Pastu samb tidur balik. Lebih kurang pukul 1.00 mcm tu ade orang ketuk pintu…Jaidin rupanyer, guide si Fad ni, Suruh Fad bangun cos dia kena gerak awal. Tapi semua pun dah terjaga time tue…emmhh trus bangun lah semua. Time ni rase loya aku dah kureng sikit. Kita orang pun siap2, pakai complete macam nak gi main salji then trus turun nak supper…pkl 2 pagi. Masing-masing pun muka blurrr jer lagi. Aku pun sempat amik roti baker, telur n cup of coffee. Tu pun tak larat nak habis kan…then kita orang pun sempat borak2 jap, isi air n then 2.30 kita orang dah start gerak ke Summit. Mase briefing tadi, guide sempat cakap jangna makan panadol dulu, kalau dah rase lain macam baru makan. Tapi aku dah makan dulu before breakfast tadi…memikirkan by the time dia nak neutralize pun dah amik masa 1 jam…I guest.

This is really challenging. Dalam kegelapan malam, orang sedang enak di buai mimpi, aku pulak duk jalan dalam gelap dengan headlamp aku menuju ke mana ntah….follow je lah orang depan. Aku sempat lagi lah follow group aku but after 1 hour macam tu aku rase cuma aku n Julie je yang dah ke depan…yang lain2 aku tak perasan dah. Kita orang pun saing sekali lah. Tiba2 aku dengar orang panggil nama aku…Nurul ko OK tak? Eh Abg Air Force ni lagi...aku rase dia lah cos dia pakai monkey face so x cam sangat tapi bila dia dah asyik ckp jerr...memang sah dia lah abang Baha. Dia ni memang setia lah follow aku n Julie...ke mana kita orang stop, gerak...dia follow. Bagus juga ade orang tough macam dia ni, ade juga lah pembakar semangat aku, hihihi. Dia memang caring giler siap bawakan beg Julie, kasi hiking stick dia kt aku n siap layan kita orang nak makan n minum lagi….n yang tak tahan lagi tu siap kasi kata2 peransang & semangat lagi tu. Abang Air Force….You’re really helpful. Dari sampai ke summit turun balik ke Laban Rata lah dia guide & layan kita orang. Jadi photographer pun dia juga….hahaha…memang berbaloi kalu amik dia ni jadi guide.

All the way to summit memang betul2 mencabar. Bayangkan suhu dah mencecah 5degC mase tu. Kaki aku start cramp lepas KM 8….luckily abang baha tolong aku. Aku tak cakap apa lah masa tu…dah takde orang lain nak tolong...dia pun tolong lah apa yang patut. Ade juga certain place tu, you really need someone to hold you to bring u up. Mase ni lah aku rase…I really need a guy. Aku kuat kan semangat nak sampai ke puncak...apa yang aku tahu aku nak sampai before sunrise. By the time aku sampai summit, mase tu belum lagi sunrise alhamdulillah….sempat aku lihat keindahan yang maha esa dari puncak tertinggi di asia ni. Subhanallah... marvellous.


On top of Summit


Summit During Sunrise



Laban Rata to Timpohon


22nd May 2010

We reached Laban Rata around 9.15 a.m. Aku pun trus breakfast with Julie, Yatt n Adik. Perut memang tengah lapar giler nie tapi first thing yang aku cari air oren, memang memukau betul lah color dia, lupa segala kepenatan turun dari summit seketika…habis seteguk…ambik lagi…sudah nye kembung kat air je lah. Mase ni Julie n Yatt dah penuh pinggan ngan makanan, aku pun join dia orang makan. Tengah2 makan baru teringat, barang2 kita orang ngan Abg Baha…mana lah pulak dia nie. Tak perasan plak dia missing in action tadi. Tak lama pastu, dia pun datang pass semua barang kita orang…then dia pun gi breakfast plak. Tengok jam dah nak kul 10, aku pun ajak Julie n Yatt naik dulu bilik kemas apa yang patut before proceed nak turun. Mase tu plak Abang Baha dah siap-siap nak blah dulu, sempat dia cakap kat kita orang “Ok, nanti jumpa kat bawah”… maybe dia orang kena ikut timing kot that’s why dia mcm rushing jer, tulah sibuk duk layan kita orang, team dia pun dah ke mana ntah. Anyway, aku sempat gak cakap timer kasih kat dia.

Tengah kemas-kemas nak turun, T-rah pun sampai cakap dia orang baru sampai. Aku pun sempat cakap kat dia kita orang nak gerak turun dulu, 10.30 dah kena check-out so kena bawa barang turun bawah dulu. Masa aku turun bawah sempat lepak2 dengan Fad, K ayu, Huzz n T-rah yang tengah breakfast….mase ni tak nampak pulak K tapi dia orang ada cakap K injured tadi terjatuh so kena ada orang papah turun…sebab tu lambat sikit. Aku terkejut gak….minta2 lah semua nye ok jer. Memandangkan dia orang baru nak start makan aku pun minta kebenaran nak gerak turun dulu dengan Julie n Adik follow Guide Adik, James. Aku bukan apa...nak keja masa, nak kena settle kan certificate, lunch n transport kat Kinabalu Park. Dalam 10.45 macam tu aku pun gerak turun lalu Timpohon trail.

Takde yang menarik pun lalu Timpohon ni, macam lalu dalam hutan jelah. Dia punye track pun cuma turun je lah...Cuma yang memenatkan step yang tinggi. Aku rase mase dia orang buat track ni, dia orang ukur kaki mat salleh kot... no wonder lah tinggi melampau. Luckily aku amik track ni mase nak turun, so, takde lah terasa sangat sengsara nye. Agaknye kalau aku aku choose masa nak naik through this trail memang terkangkang lah memanjang specially aku yang kaki tak berapa panjang ni... hahaha. Aku rase dia orang ni patut kurang kan sikit lah ketinggian step kat sini...kena lah ikut ketinggian Asian people. And disebabkan step yang melampau nil ah aku suffer sakit lutut all the way nak turun….tapi aku tahan je lah dengan cream counterpain. Aku tak byk rest, Cuma kita orang sempat singgah 3 perhentian je nak minum n buat apa yang patut…tak makan pun cos tak rase lapar pulak.


Timpohon Trail

Sepanjang jalan tu, James ni tak habis-habis risau pasal Kay, dia asyik cakap if anything happen kat atas tu dia kena patah balik. Aku pun pelik gak apsal dia, kan ramai lagi guide kat belakang, ohhh... rupa nye dia nak cakap dia je yang tough antara yang lain tu boleh angkat Kay… hihihi… ntah ye ntah tidak. Dia sempat cakap lagi dengan condition Kay sekarang ni, dia mungkin amik 2 jam untul 1 km. Biar betul (aku terfikir)….pukul brape kita orang nak balik ni. Aku dengan Julie ni plak duk fikir-fikir kalu Kay kena angkat ni mesti lambat gerak, sempat lagi kita orang buat calculation 1 km kena charge RM300...banyak tue. Apalah nasib Kay mase tu aku fikir.

Aku sampai Timpohon Gate dalam 3.15 pm. Mase ni tengah hujan gerimis. Kita orang pun duk tunggu yang lain. Mase ni battery aku memang tak boleh guna dah so luckily ade handset Julie, aku pun segera lah call sape2 yang berkenaan nak dapat kan no. En Ismail....lepas sorang...sorang...last2 baru dapat. Mase tu aku nampak Julie pun mcm dah tension dgn handset dia yg mcm tak boleh nak call out tapi bila dah try many times baru ok. Janji ngn En Ismail pukul 4 ptg tapi dia kata 4.30 baru sampai...lambat lah plak. Tunggu jelah. Sampai2 je kite orang trus gerak ke Kinabalu Park, jalan masa tu berkabus memang samar2 je boleh nampak tapi En Ismail ni bawa slumber dia je laju...dah biase kot. Sampai2 je kt Kinabalu Park, kita orang trus pergi kat ofis amik certifiate, mase tu blum pukul 5 lagi. Aku counted semua nama pun ada, ok lah tu ade 2 cert cos thru Mesilau, bayar n then kita orang gi check luggage pastu proceed to Balsam cafe. Sampai2 je, dia org tak serve lunch dah....so aku discuss dengan orang kt situ cakap geng aku still ade yang tak sampai lagi dia pun suruh change voucher lunch to dinner, nasib baik. Tapi baru pukul 5 ptg, dinner serve at 6pm. So, aku pun lepak2 jap ngn En Ismail, Julie n Adik sambil minum coffee.


Friday, May 28, 2010

Mount Kinabalu "I came...I saw...I conquered"


Subhanallah…Itu lah perkataan yang mula-mula sekali terkeluar dari mulut hambaMu ini…. cantik & indah sungguh ciptaan Mu, Ya Allah…thanks for all your rahmat & protection during our trip all the way to the summit…all because of You. Syukur.... Alhamdulillah. Haaaa... macam tak caya jer.

22nd May 2010, 5.45 a.m… marked my achievement, I was on top of Mount Kinabalu peak.  Actually, aku rasa syahdu juga once I stepped on the peak. Feel like…macam tak percaya je… Yes, I did it. Terharu juga lah seketika, this is what I’ve been dreaming to do all this time.

By the time aku sampai, hanya aku, Julie & our "uncertified" guide, Abang Baha (yang setia follow kami ke mana saja... hahaha). Tak perasan pulak yang lain…memang ade terserempak masa nak naik tadi but just say “Hi” jelah kat Fad & Adeq, sempat jugalah bagi kata-kata peransang…hahaha. Ayu, Huzz, T-rah n Kay… rasenye still kat belakang lagi with our guide Jidin & sape ntah lagi sorang. A few minutes later… Cik yatt pun sampai…dengan muka sedih dia cakap…”wei aku jalan sorang-sorang jer...” (alah…cian nyer…dah lah comel), first time aku nampak makcik ni, aku mcm tak yakin je dia boleh follow kita orang but she actually tough since dia antara yang terawal sampai summit. Cayalah Yatt…kecik-kecik cili padi. We spend about half & our juga lah kat atas tue. Mase sampai tu belum sunrise lagi, so, we took rest while taking photos. Just after that…almost 6 a.m barulah nampak sunrise…..subhanallah, fantastic.

Mase nie, memang ramai sangat kat peak, so we have to queue to take photo. Half & hour juga lah tunggu nak ambik gambar but it’s ok….sambil-sambil tu sempat lah aku menghayati keindahan alam. Memang Best & layan. Rasa macam tak nak turun dah.

Half & our after that, Ayu, T-rah & Huzz plak sampai summit but by that time aku, Julie n Yatt dah turun bawah dah follow Air Force team Abang Baha….we have to give chance to other people to take photos pulak. Tempat memang agak limited kat atas, so, lepas amek gambo tu faham-faham lah, kasi chance kat orang lain pulak yea.



Behind us is a gorilla face


Yes...we did it

Poyo tak... hehehe

Alahai... aksi comei dari kami

Tuesday, May 18, 2010

Mount KK preparation

Actually. I've been planning to climb mount KK since the last 2 years but since so many things I've to take into consideration, I have shifted to this year. Insyaallah, today we'll start out trip to KK. The climbing wil be scheduled on 20th but before that we've have planned for other activities. Hopefully, It can build up our stamina before the climbing....Insyallah. Can't wait to see that unforgettable moment. So many thoughts came into my mind right now but I've to proceed & go on no matter what...keep in my mind that "You Can Do It"...this what I've been dreamed all this time.

"Ya Allah...please guide & protect us during our trip"...Ameen.

Hopefully everything will be fined as planned.

Monday, May 10, 2010

Crocodile Farm Miri

Last weekend, after so long plan nak gi Croc Farm Miri, finally sampai juga. About 20 minutes juga lah drive from our office kt Jalan Dato’ Muip. The location is at Kuala Baram which is almost near to Brunei Imegresen. Kira dah dekat dengan Border line juga lah nie. The place is quite calm & smelly once you pass the crocodile area. Berendam pun but still….fuhhh….boleh tahan gak bau dia. So, kita orang pun cepat2 lah pass that area to avoid the bad smell. Rasenye, macam kita orang jer yang ade kat Croc Farm tue….tak nampak orang lain dah. Weird, maybe this place is not so popular among other places in Miri. But, since I was so eager to see Croc dari dekat…Aku pushed lah yang mana2 yang tak pernah pergi sini lagi datang. Ok lah, although 5 persons only….this is more than enough to make to Croc Farm havoc for a moment. Actually, not only crocodile here but there are also other animals as well. Birds, monyet, kuda n macam2 lagi lah. Almost 2 hours juga lah kita orang spend but overall memang best n layannn juga lah.





Thursday, May 6, 2010

Similajau was Awesome

Wow…what a wonderful experience we had in Similajau. The nice calm weather, beautiful golden sandy beaches & unique trees everywhere near the beach. We managed to arrive Similajau before 10a.m & spending about 4 hours trekking following the Batu Anchau Trail…we took the Circular Trail to reach the Batu Anchau. Through Circular trail…all the way there…we’re surrounded by very attractive and unique mangrove trees. I’ve never seen such a wonderful mangrove trees but this is truly marvelous. Emmmhh…not much unqiue animals could be found but the greenish floras environment makes us feel calm, relaxing & truly enjoyed God wonderful creation. Since, we’re running out of time & taking consideration of other things as well, we agreed to trek up to Viewpoint Only. But this is more than enough & our hard work trekking finally paid off. From View point, we truly enjoyed the beautiful scenery of South China Sea and not to forget MLNG. On the way to park HQ, we took shortcut thru Educational trail…& arrived just in 25minutes jer. Overall, seriously enjoyed & happy sangat2 & Hope to get another chance to be here again….nak enjoy other beautiful beaches that we didn’t manage to go.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...