Pages

Tuesday, May 21, 2019

Leh Ladakh Road Trip Day 1: I'm back Kashmir

Mon, 10 Sept 2018
Route: Srinagar - Sonamarg
Estimated Time: 2 hrs drive


Finally, after about 7months, I came back again Kashmir. Not for Kashmir sightseeing but this time for Leh Ladakh roadtrip via Srinagar. Actually, kalau tak nak roadtrip to Leh pun boleh, another option is by flight from Delhi or Srinagar Airport to Leh and it only takes 1hr. Tapi sebab we love adventure (sangat lah kan), so, we choose road trip to Leh via Srinagar. Another option road trip route is via Manali & it will take longer time & km compare to via Srinagar. According to Owais, roadtrip via Manali is more risky compare to via Srinagar to Leh, less safety & cannot enjoy awesome view like thru srinagar to Leh highway. Tak tahu lah betul ke tak sebab tak pernah lalu kan, hehehe. Tapi, Alhamdulillah, cuaca cantik sepanjang road trip kami.


Antara view yang korang akan nantikan before landing to Srinagar

Alhamdulillah, no flight delay & we arrived Srinagar on time. Tak perlu nak ceritalah from Delhi to Kashmir sebab entry untuk cerita ni aku dah cover dalam Winter Trip on February yang lepas. Ok, back to main story. This time, Owais dah terlebih dahulu menanti kami di luar Airport. Kali ni on time, hahaha. And we started our journey to Kargil. But, since we had a lot of time before reach Kargil, we plan to Sonamarg first since already one way to Kargil.


It's summer now in Kashmir

Some info about Leh Ladakh Road Trip via Srinagar:

Route Map: 
Srinagar – Sonamarg – Zoji La – Drass – Kargil – Mulbek – Lamayaru – Saspol – Leh

Total Distance: 434 Km

Best Time to Visit: 
Highway generally opens on early May to late October (Depends on the weather)


Leh Ladakh Road Trip Guide in a nutshell (source)


More good info for beginners --> Leh Ladakh Road Trip


Last time winter trip at Kashmir, tak sempat nak sampai Sonamarg sebab heavy snowfall, so, halfway saja. So, kali ni aku nak make sure juga sampai. Alhamdulillah, cuaca & view sangat cantik kat Sonamarg. The main activities yang kita boleh buat kat sini is horse ride to Thajiwas Glacier. Tapi kali ni tak ada snow or glacier sebab musim panas kan. But still view masih cantik & ohsem. Best sangat. Rasa macam dalam mimpi je bila tengok keindahan disini. Subhanallah. Kagum. It feels like... kuch kuch hota hai.


Welcome To Sonamarg

Beautiful Lanscape

Arrived at Sonamarg

View on the way to Thajiwas Glacier

Subhanallah

Horse Ride to Thajiwas Glacier

Route to Thajiwas Glacier

View yang tak mengecewakan

This is Sonamarg

Masih jauh lagi perjalanan

Kalau korang adalah peminat cerita Hindustan, Bajrangi Bhaijaan, dekat sinilah merupakan lokasi utama pengambaran cerita hebat ni.

We almost there

The last scene in Bajrangi Bhaijaan was shot here

Final scene yang tunjuk Pakistan-India Border was shot here

Lihatlah dunia

Thajiwas Glacier checked

With our guide & driver

My happy moment

Before proceed to our next destionation to Kargil, kami rest sekejap for lunch. This time special sikit sebab lunch was prepared by our driver Owais. A day before our trip to Ladakh, he asked me, which one I prefer, chicken or lamb? Spicy or less spicy? So, this is the reason. At the end, chicken & lamb with less spicy (eventho I said spicy) plus with other Kashmiri meals too. Alhamdulillah, foods were awesome & taste was really good (kalau tak, tak ada lah tambah nasi kan). Thanks owais for the foods. We really enjoyed it.


Lunch Time

After heavy lunch, we continued our journey to real destination for today, Kargil. Another 3hrs drive thru Zoji la, Drass & Kargil.


Sonamarg to kargil

Next destination to Kargil

To be continued...


Thursday, April 4, 2019

Everest Base Camp 2018: Budget



Exchange Rate: USD1 = RM4.16 = NPR104


Basic Budget 

1. Return Ticket – RM1500 return (Malindo)
  • Ticket jadi mahal sebab AA suddenly suspended flight ke Kathmandu Nov 2018 until further notice. Time ni pulalah nak suspended flight. Tak pasal2 aku kena beli Malindo last minute. Ciss. Dah over budget di sini.
2. Package EBC 15days – USD1080 (≈RM4,490)
  • Mahal sebab kami bertiga. If more people, can get cheaper (less than USD1000)
  • Review dulu package offered tu cover apa. Make sure permit, porter, guide & BLD during trekking already included. Insurance normally not Included. 
3. Insurance – RM125 (16 days, Lonpac)
  • Make sure yang cover medical evacuation & mountaineering at unlimited height. Tak pun yang boleh cover up to 6000m. Kalau kat EBC Trek, helicopter can reach up to Gorakshep (5180m)
4. Visa – RM95 (15 days) 

5. Tip Porter – USD100 (shared 3 pax) – minimum tip for Everest Region katanya 

6. Tip Guide – USD110 (shared 3 pax) 

7. Makan-makan outside the trekking - RM120
  • Budget makan lunch + dinner: RM30-RM40/day for 3 days 
8. Budget untuk kegunaan sepanjang trekking. 
  • Nak order extra meals other than provided under package 
  • Nak order extra Hot water untuk minum (refer pic for price reference) 
  • Nak guna Hot shower 
  • Nak charge power bank - Kebanyakkan tea house/guesthouse kat EBC trek ni tak provide plug dalam bilik. Memang sengaja pun sebab nak suruh guest bayar kalau nak charge. Kami hanya dapat bilik yang ada plug di Namche. Itupun tak boleh guna. Bilik Uncle je yang boleh. Nasib baik. So, kami gunakan sebaik mungkin. 

Miscellaneous 

Simcard Ncell (5GB) 30days – NPR2000 
** Ikut keperluan. Signal reception depend on location tapi dapat signal juga di Gorakshep 
** Boleh beli di Namche juga untuk usage around Everest region. 

Hot Shower (Namche) – NPR400 
** Sepanjang trekking sempat mandi sekali saja. Musim sejuk, so, tak melengas sangat. 

Charge Power Bank – NPR800 (for 10,000mAh) - Dingboche
Down Bootie – NPR1250 (Thamel) 
Glove Inner – NPR300 (Namche) 
BUFF EBC Map (Special Edition) – NPR2000 (khas untuk myself) 

** Keperluan trekking lain, aku dah ada, so, basically beli yang tak ada saja.


Overall Budget less than RM7000


Friday, January 18, 2019

Everest Base Camp Day 10: Last Day

Tuesday, 20 November 2018

Elevation: Lobuche (4910m) to Lukla (2840m) to Kathmandu (1400m)


Today will be our last day in Everest Base camp trek as we were headed back to Lukla by heli.

Syahdu juga bila mengenangkan hari ini merupakan hari terakhir kami di EBC Trek after 10 days. Mana taknya, macam-macam penderitaan, kesengsaraan (macam dasyat je bunyikan), pengalaman, drama, suka-duka & macam-macam feeling lagi lah bersama Fad, Uncle, Deepak & Santosh sehingga ke tahap ini. Sesuatu yang aku rasa cukup berharga & mungkin pengalaman yang tak mungkin aku lalui lagi dah dalam dunia pendakian selepas ini (Allah swt knows Best) yang aku takkan lupa sampai bila-bila.

Seperti yang aku ceritakan dalam entry sebelum ni, we decided to take heli back to Kathmandu memandangkan keadaan Fad yang agak kritikal.

Kalau diberi pilihan, memang aku nak meneruskan perjalanan dengan berjalan seperti mana aku sampai ke sini sebab itu memang tujuan sebenar aku ke sini tapi dalam keadaan Fad yang agak kritikal, takkan nak biarkan Fad turun sorang-sorang naik Heli ke Lukla. So, kami decide teman Fad turun bersama-sama. At least, kalau berlaku apa-apa, aku ada bersama. Guide kami pun follow sebab dia akan uruskan semuanya. Kalau berlaku emergency case macam ni, memang amat perlu guide or porter ikut sekali sebab nanti communication & urusan di airport sampai ke Hospital banyak in Nepali, so, perlunya ada guide.


Beautiful morning at Lobuche

I'm gonna miss this beautiful view

Breakfast Oat Porridge with Apple & Honey Ginger Lemon

Rest inside this World Highest Bakery Cafe while waiting for rescue

Selfie satu with Mehra Peak

Bergambar sajalah pagi ni while waiting for rescue

I'm gonna miss this view

Heli rescue pagi tu sampai dalam pukul 9am. Tapi kami tak boleh naik semua, so, Deepak tinggal dulu. Heli akan drop kami di Periche dulu sebelum sampai ke Lukla. Heli akan patah balik ambil Deepak lepas drop kan kami di Periche. Maybe too heavy to carry everyone from above 4900m. Tak lama pun tunggu, lepas 15min macam tu, heli datang balik and kami semua naik dan bertolak ke Lukla. Tak sampai 30min dah sampai Lukla. Ini bukan kali pertama aku naik heli sebab sebelum ni pernah saja merasa sewaktu pergi Offshore dulu. Lagi lama. Kami tak fly direct to Kathmandu tapi kena stop and wait for another heli to Kathmandu. Kali ni kami tunggu lebih lama lagi, aku rasa more than 1 hour juga. Masa tu lah baru notice ramai saja orang yang keluar masuk ke sini naik helicopter juga. While waiting for heli, Kami layan tengok kapal terbang keluar masuk ke Lukla saja.

Just nak share satu cerita, sewaktu kami sampai di Kathmandu Airport jumpa dengan satu group Malaysian yang tengah nak book helicopter ke Lukla. Aku hairan juga kenapa nak naik heli sebab banyak saja kapal terbang keluar masuk ke Lukla. Tapi sebab diorang dah stranded 2 hari di Kathmandu, so, tak nak delay lagi, diorang dah capai kata sepakat naik heli with extra cost. Emmhhh, aku pun tak pasti kenapa takda kapal dari Kathmandu nak ke Lukla pagi tu, padahal kami yang dari Lukla ni tak berhenti tengok kapal keluar masuk. Cuaca pun ok sepanjang kami nak ke Kathmandu from Lukla. Kesian juga tapi itu lah, option tu saja yang ada.


Rescue dah sampai...

Periche... sepatutnya kami disini semalam

Bila dah tahu nak buat apa & nak duduk diam... inilah hasilnya

Kat atas helicopter landing area pun jadi

Heli is coming back again

Dah sampai Lukla.... tak sampai 1/2jam

Perjalanan menuju Kathmandu naik heli memang lain daripada yang lain. Rasa takut tu memang ada tapi tak lah seram macam naik Twin Otter 10 hari yang lepas nak sampai ke Lukla. Kali ni kami lebih enjoy view sepanjang perjalanan menuju Kathmandu from Lukla. Sebab heli tak terbang tinggi sangat, so, lagi dekat nampak view kat bawah. Kami sampai Kathmandu 30min kemudian. 


Welcome back to Kathmandu

Alhamdulillah, selamat sampai di Kathmandu, kami terus ke Hospital naik Ambulance. Hantar orang sakit dulu. Kena admitted tapi tak sure lah berapa hari. Selepas dah selesai semuanya, barulah aku & Uncle pulang ke Hotel. Kami tak duduk hotel yang sama, turun taraf sikit duduk hotel yang tak berapa nak best. Kami tak rest pun sebab tak sabar nak cari makanan yang best selepas 10 hari terseksa, hahahah. 


Alhamdulillah, safely arrived at Kathmandu

Kami masih ada baki 4 hari lagi sebelum balik ke KL, so, kami jalan-jalan di Kathmandu & shopping outdoor gears. Nak buat aktiviti lain masih tak berdaya sebab malam tu di Hotel aku demam teruk pulak. Tiga serangkai terus. Suddenly. Tapi syukurlah sebab aku kena sakit bila aku dah touched down Kathmandu bukan semasa aku on trek. Sampai ke KL juga berlarutan sehingga hampir 2 minggu baru betul-betul sihat. Tapi aku tak ambil MC pun. 


Kami akan berada disini sehingga lah our last day at Kathmandu

Finally, after 10 days of hectic days of my life

Finally, yang aku idamkan once sampai Kathmandu... Mutton Briani

Yang ni Dinner pulak... Nyummeh

Breakfast the next day & hari-hari terakhir kami di Kathmandu... last day je kami skip sebab tak mampu dah

2015, 2107 jadi porter kami, 2018 kami sempat jumpa kat Thamel je... 
Kuat betul jodoh kami dengan Jiban...hehehe.
Anyway, nice meeting you Jiban

Celebrate Kak Fad discharge from Hospital

Special thanks to Uncle Rashid yang banyak sangat tolong dalam semua arah & kebajikan kami sepanjang berada di Nepal. Rasanya dah kali ke-5 trip aku Bersama Uncle tapi trip kali ni yang aku rasa paling adventure selepas Raung (entry Raung pun tak habis-habis), hahaha. Apa yang aku cuba sampaikan di sini walaupun Uncle dah tahu keadaan aku & Fad yang macam ni (kalau dah biasa baca entry pasal hiking sebelum ni mesti dah tahu kami ni sejenis apa) tapi dia masih letak kepercayaan dia nak pergi bersama kami ke EBC walaupun ini adalah trip pertama Uncle ke EBC. Sewaktu aku berada dihadapan bersama Uncle pun, setiap kali pun dia akan rasa bersalah sebab tinggalkan Fad kat belakang. Bukan kami tak nak tunggu, Deepak mesti akan suruh kami jalan dulu sebab dia yang nak take care Fad kat belakang. Lagipun dalam keadaan cuaca sejuk dibawah paras beku ni, tak boleh stop terlalu lama, nanti takut kena Hypothermia. Itu pun aku rasa dah jalan cukup slow. So far, trip Bersama Uncle tak pernah mengecewakan. I will still vote for Uncle for next hiking trip.

Special thanks to Deepak our sincere guide. Keputusan terbaik Uncle tak memilih Rabin untuk trip kali ni walaupun katanya Rabin yang terbaik kat Everest Region. Ada aku kisah. Boleh jadi kami tak sampai ke EBC ni kalau dia yang bawa agaknya. First time kenal Deepak ni, walaupun ini kali ke-3 aku ke Nepal. And aku rasa dia lebih jujur compare to Rabin. Thank you so much for taking good care of my best friend.

Thanks juga buat Kak Fad sebab tak cancel trip nak ke EBC, hahaha. Aku rasa tanpa Fad, aku tak segagah ini nak sampai ke EBC. Walaupun dalam keadaan dia yang dah separuh kritikal tapi masih lagi mampu nak sampai ke EBC walaupun lagi 1 jam, aku rasa sesuatu yang belum tentu semua orang mampu buat but she tried her best until the last. Aku rasa kejayaan besar juga kami berdua sampai ke EBC tanpa bantuan Acetazolamide (Diamox) which most people normally take before summit EBC. Apapun itu semua ketentuan Allah swt, sudah tertulis olehNya, perjalanan kami ke EBC pasti. Alhamdulillah. 


Till then... Good Bye... till the next trip



Wednesday, January 9, 2019

Everest Base Camp 2018 Day 9: Gorakshep to Lobuche

Monday, 19 November 2018

Elevation: Gorakshep (5164m) to Lobuche (4910m)
Estimated Distance & Time: 5km / About 3 to 4 hrs


Hari ni merupakan hari ke-9 kami di EBC trek. Sepatutnya pagi ni, kami dah hiking ke Kala Patthar tapi macam yang aku ceritakan dalam entry sebelum ni, kami telah capai kata sepakat tak panjat Kala Patthar pagi ini atas faktor kesihatan & safety juga. Tengok dari tingkap bilik kami sajalah orang tengah panjat Kala Patthar. Rupanya ada saja yang start lewat. Maybe buat syarat sajalah, yang penting sampai. Sunrise tu bonus kalau mampu bangun awal pagi & tahan -19degC temperature (reported by orang yang panjat pagi tadi).

Oh, sakit kepala aku masih ada walaupun tak serius macam malam tadi but still sakit juga. Aku tak tahu nak gambarkan sakit tu macam mana sebab dia bukan sakit biasa yang aku selalu kena kalau tak cukup tidur, tak sihat etc. Tapi ini memang lain rasa dia. Ada hikmahnya juga aku tak ke Kala Patthar. Kalau tak, tak tahulah apa jadi dengan kondisi aku sekarang.

Pagi tu kami check oxygen level lagi sebab dengan ketinggian sekarang memang level oksigen kami dijangkakan akan drop pun. Tapi aku punya macam drop banyak pulak sampai 60%. Mungkin itu punca utama aku sakit kepala. Disebakan Oksigen level kami drop, for the first time, aku guna oxygen tank yang kami beli di Namche nak level up oxygen level aku. Fad cakap macam lega sikit lepas guna tu tapi aku rasa biasa saja. Maybe sebab cara aku guna tak betul tak tahulah, hahaha.

Since kami tak panjat ke Kala Patthar pagi ni, so, kami gerak lewat sikit dalam pukul 8am turun ke Lobuche. Pagi tu, aku breakfast simple saja, Oat Porridge with Apple. Tak best macam di Lobuche. Pagi tu aku jumpa lagi dengan Chinese guy from Malaysia tengah breakfast. Aku ingat dia baru turun dari Kala Patthar, baru ingat nak tanya best tak, rupanya, dia pun tak jadi panjat pagi tadi. Katanya, dia tak boleh tidur malam tadi. So, dia tak nak ambil risiko. Ohh, ada masalah tidur pun salah satu symptom AMS. Aku tak jumpa lagi group Malaysia yang lagi satu, maybe, duduk di guesthouse yang lain. Tapi aku masih ingat lagi satu group Mat Salleh di Lobuche yang sepakat turun semula sebab mereka tak boleh tidur malam tu. Alhamdulillah, aku tak ada masalah tidur, cuma kadang-kadang terjaga sebelah malam tu sebab suddenly rasa susah nak bernafas tu adalah.


See u Again EBC & Kala Patthar

Kami mula bergerak dari Gorakshep around 8am. Sewaktu aku mula bergerak keluar dari guesthouse, aku disapa oleh seseorang yang sedang menunggang kuda. Ohh, group Malaysia semalam tapi kali ni yang sapa aku tu, tak nampak pula otw balik dari EBC semalam. Aku tanye dia nak pergi mana naik kuda pagi-pagi ni. Rupanya nak ke EBC. Aku nampak 3 ekor kuda yang lain juga, so, aku rasa ada 4 orang juga lah yang akan bersama-sama dia nak ke EBC pagi ini. Kos sewa kuda nak ke EBC return trip around USD250, Fuhh. Aku rasa, itu dah kira last option untuk mereka yang tak larat dah nak sampai ke EBC dengan berjalan. Bagi aku tak menjadi masalah pun as long as money & safety is not the issue. Dan itu jugalah kali terakhir kami berjumpa di EBC trek. Last day nampak diorang kat Airport tapi kami tak bertegur sapa pun. Aku tak tahu dah status mereka semua sampai ke tak ke EBC sebab kami tak terserempak pun di Kathmandu. Tapi yang aku tahu, 2 orang lelaki daripada group mereka sampai ke Kala Patthar i.e. mereka yang aku jumpa mula-mula di EBC semalam sebelum kami nak bergerak balik ke Gorakshep. And aku dapat tahu juga, group mereka sewa 2 helicopter nak turun balik ke Lukla from Gorakshep. Boleh jadi keadaan sebahagian daripada ahli group yang tak berapa sihat yang menyebabkan diorang decide naik heli turun ke Lukla. 


Beautiful Morning to start the journey

Cabaran utama aku pagi tu adalah nak bergerak dalam keadaan kepala yang masih sakit. Deepak pula tak habis-habis yakinkan aku yang sakit tu akan hilang bila aku dah mula turun nanti. Aku tak makan apa-apa ubat pagi tu sebab tahu hari ini kami akan turun, boleh jadi sakit tu akan beransur-ansur hilang. Memang selalu macam tu pun. Aku pernah aplikasi kan benda yang sama (Descend to lower altitude) sewaktu aku mula-mula panjat Kinabalu dulu and it works. So, aku hanya bertahan sajalah by the time nak sampai ke Lobuche. Aku banyak berhenti sepanjang perjalanan nak turun ke Lobuche tapi tak lama seperti perjalanan kami semalam nak sampai ke Gorakshep.

Hari ni view memang cantik seperti semalam. Syukur Alhamdulillah. Perjalanan tak terasa seksa pun bila melihat keindahan di Everest Region ni. Subhanallah.


We left Gorakshep with a heavy heart

Because when you stop & look around, this life is prettry amazing

I cannot walk fast, so, every time I stop, I will take photos as mush as I can
 
Heading back to Lobuche with amazing view

Getting to the top is optional. Getting down is mandatory -Ed Viesturs-

Route that we had just passed
 
Take time & enjoy the beautiful view around here

Beauty Beyond Description

Sometimes you will never know the value of moment until it becomes memory

The same route we used to Gorakshep yesterday

Another 1 hr to get to Lobuche

Kami sampai di Lobuche around 11.30am tapi masih belum waktu lunch pun sebab kami dah plan nak lunch di Thukla. So, aku & Uncle rest sekejap di café Mother Earth Hotel sambal menunggu Fad & Deepak sampai. Jauh juga jarak kami tadi tapi aku tak mampu nak tunggu lebih lama dengan keadaan suhu dibawah paras beku. Sebelum kami mula bergerak turun, aku Nampak Deepak dah sampai terlebih dahulu & Fad pula masih jauh dibelakang. Huish, macam ada something yang tak kena saja ni. Rupanya Fad dah tak larat sangat dah nak jalan. Masa sampai saja kat café terus muntah-muntah non-stop sampai tak berdaya dah. Her symptom is getting worse. Masa tu aku tahu yang Fad tak mampu nak turun dalam keadaan macam tu. Aku siap bagi cadangan nak hire kuda saja kalau tak mampu nak turun tapi mahal pulak kosnya nak sampai ke Periche, USD250, no discount. Tapi kalau dalam keadaan sekarang bukan itu yang menjadi masalah. Sebab belum pasti lagi yang kondisi Fad and bertambah ok bila kami turun nanti. Sebab dah berlanjutan agak lama & macam dah semakin teruk pula. Dan semua yang Fad alami, semua symptom AMS. So, aku kasi cadangan heli rescue sajalah sampai ke Lukla. Masa tu berharap semoga Insurance cover sajalah. Tak sanggup tengok keadaan fad yang dah agak kritikal masa tu. Kami sepakat stay di Lobuche malam tu memandangkan heli rescue hanya akan available esok saja. Kami Redho. Aku berharap semoga perjalanan esok berjalan lancar seperti yang dirancang.


Arrived at Lobuche & having short rest

Only Coke & Snacks before proceed to Periche
 
My O2 level had increased since this morning

Finally, we decided to stay overnight here

Our last day with Santosh, our porter

Dinner malam tu. Minta Noodle Egg Soup tapi dapat macam ni pula. 
Next time kalau nak order yang macam maggi tu kena order Rara Noodle Soup



Ohh, sakit kepala aku dah hilang once aku sampai di Lobuche. Alhamdulillah.


Semoga esok semuanya baik-baik sahaja. InsyAllah.


To be continued...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...