Pages

Wednesday, November 15, 2017

Expedisi Mt. Raung Day 3: Summit Attack Part 2

Raung, Kalibaru, Indonesia
Sunday, 24 Sept 2017


Continue from previous Expedisi Mt. Raung Day 3: Summit Attack Part 1 .

Sebelum kita pergi lebih jauh lagi, jom tahu serba sedikit pasal Gunung Raung ni.


Route menuju puncak 17

Gunung Raung merupakan gunung berapi aktif dengan ketinggian 3344mdpl yang terletak di hujung timur Pulau Jawa, Indonesia. Secara umumnya, kawasan gunung ini berada di tiga daerah di wilayah Besuki, Jawa Timur i.e. Banyuwangi, Bondowoso dan Jember.

Secara geografinya, lokasi gunung Raung ini berada dalam kawasan kompleks Pegunungan Ijen dan merupakan puncak tertinggi dari gugusan pergunungan tersebut. Gunung Raung merupakan gunung kedua tertinggi di Jawa Timur setelah Gunung Semeru, serta menjadi yang keempat tertinggi di Pulau Jawa. Kaldera Gunung Raung juga merupakan kaldera kering yang terbesar di Pulau Jawa dan kedua terbesar di Indonesia setelah Gunung Tambora di Nusa Tenggara Barat. Terdapat empat titik puncak Gunung Raung i.e Puncak Bendera, Puncak 17, Puncak Tusuk Gigi dan yang tertinggi, Puncak Sejati (3,344 m).

Terdapat dua jalur pendakian yang biasa digunakan oleh para pendaki ke Puncak Raung i.e. 
  • via Kalibaru (Puncak Sejati) 
  • via Sumber Waringin (Puncak Bayangan)

Kebanyakan para pendaki lebih memilih jalur Kalibaru untuk sampai di puncak tertinggi i.e. Puncak Sejati yang juga merupakan jalur paling ekstrim di Pulau Jawa. 

Dan menjadi pilihan kami juga untuk trip ke Raung untuk edisi kali ini (macam ada edisi khas lain pulak kan).


Puncak 17, Puncak Tusuk Gigi & Puncak Sejati on clear day
 
Puncak Bendera - Puncak 17

Dari puncak bendera menuju puncak sejati tak semudah yang disangka. Untuk sampai ke Puncak Sejati kita akan melalui jalur yang boleh tahan extreme. Tengok gambar nampak macam tak berapa takut tapi kalau tengok video macam seram pun ada bila difikirkan balik. Alhamdulillah, dah lepas pun fasa gerun di Raung.

Dari Puncak Bendera, kita akan harus turun ke jalan yang agak landai dimana kiri kanannya ada jurang yang dalam. Sila pay extra attention bila lalu kat jalur ni sebab laluan ini melibatkan konsentrasi yang tinggi. Sebab trek berbatu & agak licin. Silap langkah memang bawa padah. 


Edelweiss yang menyeri jalan menuju Puncak sejati

Let's begin the journey

Di suatu sudut menuju Puncak 17

Masih boleh tersengih lagi walaupun dalam hati dah makin berdebar

Trek dari Puncak Bendera menuju Puncak 17

Trek Puncak Bendera menuju Puncak 17

Trek dari Puncak Bendera menuju Puncak 17

Trek dari Puncak Bendera menuju Puncak 17

Extreme 1 Raung

Sampai di extreme 1, kita akan mendaki tepian curam untuk naik menuju ke Puncak 17. Disini kita akan climb lebih kurang 5 meter. Antara aksi yang agak mencabar juga sebab kat bawah dia memang jurang yang tak nampak lansung kedalaman dia. Disinilah kita akan mula menggunakan ascender. Rasanya baru tahu nak guna benda ni masa briefing pagi tadi by Totok. First time guna ascender ni tapi sebab masih tak banyak menggunakan energy lagi, so, confident level tu masih tinggi & tangan masih kuat lagi nak push body naik ke atas. Alhamdulillah, berjaya menghadapi halangan pertama. Tapi lain pulak ceritanya bila dah balik nanti, hahaha.


kekuatan tangan sangat penting nak melepasi Extreme 1 ni

Continue hike-up until Puncak 17

Setelah melepasi extreme 1, perjalanan diteruskan menuju puncak 17. Extreme 2 berada di bawah puncak 17. Di sini, kita akan memulakan pendakian dengan bantuan carabiner and fix rope. Aku pun tak ingat term climbing macam ni. Tapi memang kena jalan ke tepi tebing puncak 17 tu guna harness & carabiner. And kat sini juga kena hati-hati juga sebab jalan kat sebelah curam yang tinggi. Tapi guide kami slumber jer jalan sebelah kami without using the carabiner. Kalau boleh jangan follow lah ya. Maybe, to certain people yang berani & biasa, mungkin tak jadi masalah tapi malang tak berbau, so, biar nampak remeh tapi safety always come first. 


Extreme 2 Raung

Penggunaan Tali kermantle & carabiner diperlukan disini

Extreme 2 Raung

Muka lega dah lepas Extreme 2

Di suatu sudut puncak 17

While waiting for our turn

Extreme 2 last section sebelum meniti Sirotul Mustaqim

  To be continued...


Friday, November 3, 2017

Expedisi Mt. Raung Day 3: Summit Attack Part 1

Raung, Kalibaru, Indonesia
Sunday, 24 Sept 2017


Aku terjaga sebelum pukul 1am lagi. Kalau ikutkan set jam nak bangun pukul 1am tapi dah tergerak awal sebab Fad & Adeq dah jaga lagi awal. Ada 1 hr preparation sebelum Uncle panggil nak breakfast and before gerak for summit attack. Final preparation just to make sure apa yang tak complete lagi. Teringat pesan uncle suruh kami buat solat hajat dulu sebelum gerak untuk summit attack. Since dah bangun awal tu, masa yang ada kami gunakan untuk solat terlebih dahulu, berdoa semoga dipermudahkan segalanya.

For summit attack hiking attire, aku pakai outdoor long john, t-shirt Raung & waterproof jacket. Others, Hiking stick, Headlamp, Buff, Gloves, Harness, Safety Helmet & small backpack for summit attack. Untuk energy, aku bawa choc kit kat, Packed lunch (burger), Air 1.5L & 500ml 100Plus (air kejayaan). Kalau boleh kurangkan beban untuk summit attack. Bawa kelengkapan yang perlu saja sebab trek nak sampai ke first peak (puncak bendera) memang sokmo mencanak. Dan trek menuju puncak sejati pula, banyak menggunakan extra energy for climbing & balancing. So, advantage kalau boleh kurangkan beban.

Selebihnya, berdoalah kepada Allah swt semoga dipermudahkan segalanya. InsyAllah.

Kami breakfast dalam pukul 2am. Awal gila kan makan tapi memang kena makan pun sebab nak guna banyak energy lepas ni. Breakfast kami pagi tu, nasi putih & rendang daging dengan hot tea. Ada juga lah selera nak makan pagi tu sebab siap tambah lagi. Mula-mula ambil first portion konon-kononya tak nak nasi banyak. Tapi sebab lauk panas kan, tiba-tiba jadi selera pulak. Untuk lunch, kami dibekalkan dengan burger daging. Tapi bagi aku memang tak cukup hanya makan burger saja sebab nak tunggu lunch kat Puncak Sejati tu memang masih jauh lagi perjalanan nak sampai. Silap aku kali ni sebab tak bawa extra makanan selain chocalate kit kat. Memang serioulsy tak cukup. Silap besar juga tak ambil tahu seriously return timing nak sampai campsite balik. Sebab aku budget, timing selalunya sama lah macam trip aku sebelum ni ke Rinjani, Kerinci & Semeru. Means by tengahari tu dah boleh sampai Campsite for lunch. Tapi tu semua tak berlaku di Raung. Mana tahu trip kali ni aku hanya sampai kat campsite dah gelap gelita & terus dinner saja. 


First portion sebelum tambah lagi

After heavy breakfast, kami terus bersiap sedia & berkumpul dihadapan khemah untuk final briefing by Uncle. Lepas tu buat streching sebelum memulakan pendakian. Lebih kurang dalam 2.40am waktu Indonesia, kami memulakan perjalanan menuju puncak.

Bismillahirrahmanirrahim...


Camp 7 - Camp 8 - Camp 9

Trek menuju Pos 8 agak menanjak dan memerlukan masa sekitar 1.5 hingga 2hrs. Pos 8 berada pada ketinggian 2876 mdpl merupakan tanah yang agak mendatar & space pun agak limited nak setup khemah. Kami stop sekejap for Suboh prayer.

Boleh tahan juga dingin pagi tu tapi tak sekeras Rinjani & Semeru.


Dalam kegelapan menuju Puncak Raung


Camp 8 – Camp 9

Estimated time dari Camp 8 ke Camp 9 lebih kurang 1 jam perjalanan. Kat sini pun arae agak limited nak dirikan khemah. Camp 9 berada pada ketinggian 3023 mdpl dan merupakan batas terakhir hutan.


Sunrise view otw heading to Camp 9

Sunrise view from Camp 9

Lepas Camp 9, trek sudah mulai berbatu & terbuka. Tak sempat nak kejar sunrise di camp 9, huhuhu. Tiba kat Camp 9, kami mula mempersiapkan diri dengan peralatan climbing sebelum meneruskan perjalanan untuk summit attack. Antara alatan climbing yang perlu ada antaranya kernmantle rope, carabiner, harness, ascender, figure of eight etc. harus dipastikan masik ok & dipasang dalam keadaan yang betul.


Our last preparation at camp 9

Later, ada short briefing by our guide before start trekking to Puncak Bendera. Cara-cara nak abseiling yang betul, nak guna ascender & figure of 8. Kalau yang dah biasa tu, lebih kurang macam refresher course lah.


Briefing by our experienced guide, Totok

Ready for the adventure


Camp 9 - Puncak Bendera

After briefing & siap-siap dengan kelengkapan harness bagai, perjalanan dimulakan menuju Puncak Bendera. Tak jauh mana pun, lebih kurang 10-15min dari Camp 9 akan sampai di puncak bendera atau puncak Kalibaru yang berada di ketinggian 3154 mdpl. Actually, kalau tak berkabus pagi ni, boleh nampak jelas puncak sejati dengan jalur yang sangat ekstrim, puncak 17 yang berbentuk seperti piramid dan puncak tusuk gigi. Tapi sebab kabus agak tebal pagi tu, so, penglihatan pun agak terhad.


Puncan Bendera Raung

Kami berkumpul dulu semua di puncak bendera sebelum memulakan perjalanan yang lebih getir lagi. Sebabnya, perjalanan sebenar yang lebih mencabar & menggerunkan menuju Puncak Sejati akan bermula dari Puncak Bendera. Bunyi macam dasyat je kan. Tapi sebab cuaca agak berkabus, so, mungkin tak nampak ketakutan yang amat ketara dari permulaan pendakian. 


My First Peak of Raung... Puncak Bendera

The real journey of Raung kat belakang tu ya

To be continued...


Friday, October 27, 2017

Expedisi Mt. Raung Day 2: Camp 7 Raung

Kalibaru, Banyuwangi, Indonesia
Saturday, 23 Sept 2017


Aku sampai di Camp 7 sekitar 12.15pm. Masih awal lagi, so, masa yang ada lepak & tidur di khemah dulu sementara tunggu camp mate sampai. Uncle tak masak lunch di Camp 7 sebab dia dah prepare siap-siap dari Camp 4 suruh kami bawa siap-siap sampai Camp 7. Packed lunch kami sama macam menu breakfast pagi tadi. Nasi putih & rendang daging hitam.


Normal view at Camp 7 during peak season

Satu khemah 3 orang

Ohh, terdapat toilet semulajadi kat Camp 7 ni. Nampak proper sikit sebab tertutup cuma tak keseluruhan ditutup rapi lah, belakang dia open, hahaha. So, kalau siang tu make sure tak ada orang lalu lalang lah. Nak lebih selamat & aman masa buat projek, sila bawa geng teman dari jauh. 


Toilet semulajadi tapi ada penghadang pun dah kira ok... bau tak payah citer lah ya, buat hati kering, hahaha

Kami makan dinner agak awal juga sebelum pukul 5.30pm sebab Uncle nak make sure kami tidur awal. Esok kan nak summit attack Raung dah. Pukul 2.30am dah mula gerak, so, kena budget lah nak bangun pukul berapa buat persiapan terakhir sebelum mula bergerak. 


Menu utama... Sambal bilis berlada

Menu special kedua... sayur-sayuran
Menu special ketiga (takde gamba), serunding daging mak Wani

Chef kami yang komited dari day 1 sampai last day

Salah satu sebab aku suka join trip hiking dengan Uncle Rashid ni, dia akan make sure kami dapat hidangan yang masih panas untuk dinner. Barulah rasa lebih semangat & merasa nikmat makan ditempat yang tinggi & dingin.


Dinner time

Eating while enjoying the view

Selepas dinner, tak ada aktiviti yang menarik pun. Hari pun dah menjelang senja, kami pun mulalah berkumpul disuatu sudut hujung Campsite untuk layan sunset. Memandangkan Camp 7 punya area agak terbuka, so, memang satu nikmat jugalah nak tengok keindahan alam semulajadi dari sini. Alhamdulillah, cuaca cantik untuk kami lihat sunset hari ni. Walaupun tak dapat tengok matahari bulat terbenam disebabkan dihalang awan tebal tapi dah syukur sangat dapat tengok awan karpet dengan biasan cahaya yang indah dari Campsite kami.


Subhanallah

Tak nampak matahari pun but still MasyaAllah

Beautiful sunset at Camp 7

Selamat Malam

Hari pun dah semakin gelap, kami pun kembali ke khemah masing-masing untuk membuat persiapan yang perlu bagi summit attack keesokkan pagi nya. Better prepare siap-siap apa yang perlu dibawa esok pagi sebelum tidur, so that, esok pagi bangun tak ada lah kelam kabut. Pakaian untuk summit attack esok pun kami dah pakai siap-siap sebelum tidur. Bila semua dah ready, baru lah boleh tidur dengan aman sikit.

Malam kat Camp 7 ni memang sangat cantik sebab open space kan. So, memang cantik gila langit malam tu. Sempatlah layan sekejap sebelum tidur. Hajat dihati nak buat night shoot tapi mata ni makin lama dah makin berat. Menyesal juga tak buat malam tu sebab walaupun kami spend 2 hari kat Camp 7 tapi hakikatnya memang tak ada masa dah untuk malam kedua sebab balik dari summit attack memang tak larat sungguh dah nak buat apa-apa. Dalam fikiran nak tidur je bila dah sampai campsite nanti. Percayalah. Sebab kau dah spend energy yang banyak untuk summit attack saja.

To be continued...

Expedisi Mt. Raung Day 2: Camp 4 - Camp 5 - Camp 6 - Camp 7

Kalibaru, Banyuwangi, Indonesia
Saturday, 23 Sept 2017


Hari ni perjalanan kami bermula seawal 8pagi dari Camp 4. Memandangkan pendakian hari ni hanya separuh hari saja dan kami akan bermalam di Camp 7, so, tak ada masalah pun kalau start lewat sikit. Lagipun, uncle cakap hari ni leisure saja. Strategi uncle buat macam tu pun sebab dia nak make sure yang kami akan ada banyak masa nak rehat sebelum summit attact on the next day. Ternyata ada kebenaran plan uncle ni sebab kau memang akan trekking lebih 15jam dari Camp 7 untuk return trip. 


Breakfast time... lebih kurang 6am waktu Indonesia masa ni

Breakfast pagi tu... menu yang sama juga untuk Packed lunch kami


Camp 4 - Camp 5 
Estimated time: 1hr

Trek menuju Camp 5 dari Camp 4 lebih kurang 1 jam bargantung kepada individu. Trek pula sudah makin lama makin mencanak. Camp 5 berada pada ketinggian 2115 mdpl dan dengan kawasan yang tidak terlalu luas. Tak kelihatan khemah pulak masa kami rehat kat sini. Kami berehat sebentar dalam 30min sebelum meneruskan perjalanan ke Camp 7. Actually, dari camp 5 ni pun dah boleh nampak view yang cantik. Area Camp 5 ni banyak dikelilingi Pokok Pine.


Trek from Camp 4 to Camp 5

Rest in between Camp 4 to Camp 5

Otw to Camp 5

View otw menuju Camp 5

Trek otw to Camp 5

Trek otw to Camp 5

Trek otw to Camp 5

Bunga ni maksudnya dah nak dekat nak sampai Camp 5

Pokok Pine banyak terdapat kat area Camp 5 ni

View dari Camp 5

Camp 5 limited space


Camp 5 - Camp 6
Estimated time:30min

Trek dari camp 5 menuju Pos 6 semakin mencanak juga dengan estimated time 30min. Pos 6 berada pada ketinggian 2285 mdpl dengan tempat yang agak terhad untuk mendirikan khemah. Masa kami sampai pun tempat ni dah ada 2-3 khemah para peserta yang bermalam. Kami berhenti rehat sebentar disini sebelum meneruskan perjalanan menuju Camp 7.




Camp 6 - Camp 7
Estimated time: 1hr

Dari Camp 6, perjalanan diteruskan menuju destinasi terakhir untuk hari ini, Camp 7. Trek seperti biasa akan lebih menanjak sebab kita akan ke kawasan yang lebih tinggi.

Aku paling suka lalu trek dari Camp 6 to Camp 7 sebab kami dah mula melalui kawasan mossy forest. So, trek memang extra menarik dari sebelum ni lah. Pokok-pokok yang terdapat sepanjang perjalanan pun memang agak unik & rare. Tak caya boleh layan koleksi photo kat bawah.


Entering the Mossy Forest

Admire the creation

Rasa macam berada di alam fantasi pulak bila tengok pokok pokok besar ni

Ni idea Uncle lah ni suruh panjat pokok, hahaha

Pokok Gergasi

Terasa besarnya nikmat Allah swt

Semakin menghampiri Camp 7

Estimated time nak sampai Camp 7 adalah sekitar 1 jam tetapi bergantung kepada individu juga. Camp 7 berada pada ketinggian 2541m ASL dan kawasan sekitarnya pun tidak terlalu luas dan agak terhad juga untuk mendirikan khemah. Area di Camp 7 juga agak terbuka dan cukup dingin.

Aku, Thirah, Bai & Didi sampai di Camp 7 sekitar 12.15pm. Geng turbo... Wani, Kak Ros & Ali dah sampai lebih awal sikit dari kami. Yang lain sampai lebih kurang 1jam kemudian. So, average time kami hiking hari ni less than 5hrs. Alhamdulillah, sampai awal & banyak masa nak rehat sebelum summit attack awal pagi esok.


Sampai dah

Welcome to camp 7

The end of Journey for Day 2.

To be continued...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...