Pages

Saturday, April 15, 2017

Cambodia: Total Budget 5D4N

Siem Reap - Phnom Penh, Cambodia
9/2/2017 - 13/2-2017


Transport
  • Flight KLIA2 to Siem Reap : RM155.70 (incl. ins & shared baggage 25kg)
  • Flight Phnom Penh to KLIA2 : USD58.5 = RM258.90 (incl. ins, meals, seat & shared baggage 25kg)
  • Tuk Tuk Siem Reap (3 Days) : USD 15/day X 3 = USD45/2 = 22.50
  • Tuk Tuk Phnom Penh (2 Days tour + Airport Transfer) : USD20/day X 2 = USD40/2 = USD20
  • Giant Ibis Bus (Siem Reap to Phnom Penh) : USD 16/pax (320km about 6.5hrs journey) 
         For booking --> http://www.giantibis.com/book.php

Subtotal: USD 152


Accomodation
  • Angkor Orchid Central Hotel (3D2N) : RM192/2 = RM96 
  • City Centre Hotel (2D1N) : RM109.09/2 = RM54.60 

Subtotal: RM150.60 = USD34


Entrance Fee 

Siem Reap
  • War Museum + Tour Guide : USD 5 
  • Cambodia Cultural Village : USD 15 
  • Angkor Wat 1 Day Pass : USD 37
  • Bayon Temple (Termasuk tiket Angkor Wat) 
  • Taprohm Temple a.k.a Tomb Raider Temple (Termasuk harga tiket Angkor Wat) 
  • Angkor Silk Farm : Free, USD2 tip for tour guide 
  • Siem Reap Killing Field (not real one) : Free 

Phnom Penh
  • Choeung Ek Killing Field + Audio Guide (BM) : USD 6 
  • Tuol Sleng Genocide Museum + Audio Guide (BI) : USD 6 

Subtotal: USD 71


Miscelleneous
  • Simcard with call, sms & data : USD 6
  • Makan-makan = USD28 (budget sehari sekali makan luar)
  • Air Kelapa = USD1 sebiji X 2
  • Jus Mangga = USD1 X 2
  • Souvenirs (FM, Keychain) = USD10
  • Poscard = USD1 for 10pcs
Subtotal: USD 49

TOTAL DAMAGE: USD306 = RM1354 


Note: 
1. Above expenses DO NOT include my personal shopping budget (refer below)
2. The exchange rate is USD 1 = RM 4.425


Other budget for info:
  • Seluar gobos small - USD2/pc 
  • Seluar gobos XL - USD5 for 2pcs 
  • Seluar gobos XXL – USD3/pc (beli kt PP) 
  • Cambodian Silk Gred A – USD6/mtr 
  • Cambodian Silk Gred AA – USD9/mtr tapi kami dapat lagi murah 
  • Table Cloth Silk – USD7 

Cambodian silk tu based on negotation skills, so, tak sure betul ke tak tapi kain yang beli tu memang lembut & best compared to yang kat Phnom Penh which is much cheaper. Aku beli dua je sebab tak mampu nak beli banyak, mahal. So, maybe kakak tu berkeras tak kasi murah lagi.

Tapi aku suggest kalau nak pi shopping, pergi waktu pagi sebab senang nak nego lagi & dapat murah. Kalau jadi first customer lagi bagus sebab dia consider good luck, macam tu lah, kepercayaan mereka kat sini. 


Phnom Penh Tour: Central Market (Phsar Thmei)

Phnom Penh, Cambodia
Monday, 13 Feb 2017


After Tuol Sleng, kami terus ke Central Market. Central Market ni terletak di Jalan 128 (Kampuchea Krom) in Phsar Thmei 1 Commune, Daun Penh District, Phnom Penh, Cambodia. The Khmer name of the market is Phsar Thmei which means “new market”.

Opening hours: Monday to Sunday from 7am-5pm.

Central Market ini telah dibina pada tahun 1937 semasa zaman penjajahan Perancis. It consists of four wings dominated by a central dome. Market ini baru sahaja diubah suai untuk mengembalikan era kegemilangannya. Dan pengubahsuaian ini dibiayai oleh kerajaan Perancis dan telah siap sepenuhnya pada Mac 2011.


Central Market of Phnom Penh seen from the top

Central market ni penuh dengan gerai-gerai menjual barang kemas dan perak, elektronik items, pakaian, silk, jam tangan, beg, foods, souvenirs dan macam-macam lagi. Some people says that this market has a reputation for overpricing on most products. But not so sure since kami tak banyak shopping kat sini. Tapi kami sempat juga survey cambodian silk yang dijual di Central market Phnom Penh. Compare to Siem Reap, cambodian silk kat Phnom Penh ni macam kurang kualiti sikit. Aku tak sure lah kalau ada yang pernah buat comparison tapi yang aku survey tu quality gred A katanya tapi bila rasa kain dia tak selembut kain yang dijual di Night market Siem Reap. Boleh jadi kami kena tipu juga, hahaha. Tapi yang pasti harga kat cambodian silk kat Phnom Penh ni memang jauh lebih murah compare to Siem Reap. Mungkin juga sebab kualiti kain yang not 100% orginal sebab tu harga lebih murah. Ada 2-3 kedai juga yang kami survey and mostly price range pun lebih kurang. Yang pasti kami tak beli pun, saja jer nak test market. 


Entrance to central market

Dalam kata tak nak membeli tu, akhirnya tertewas juga. Nasib baik budget yang ada pun memang dah tak spend ke mana lagi kan, so, spend setakat yang mampu. Membeli yang perlu sajalah. Hahaha, nasib baik fulus tak banyak dah. Kami sempat tour 1 jam juga dalam central market ni walaupun tak membeli sangat. Saja cuci mata. Besar sungguh market ni sampai kami pun hampir sesat juga. 


Macam-macam ada

Kat centrol dome market ni, mostly stalls selling gold and silver jewelry

After central market, kami pulang ke Hotel untuk check-out. Tak banyak masa yang tinggal tapi kami sempat minta receptionist check-out lambat sikit sebab nak solat dulu. Dah alang-alang waktu Zohor pun dah dekat, so, takde lah kelam kabut nanti. By 12.40pm, kami check-out and ke destinasi terakhir kami sebelum ke Airport, of cos lah makan dulu. Dan sebab tak tahu nak makan apa, kami decide nak ke gerai yang dekat dengan masjid semalam. Again, kami order menu yang sama juga sebab dah tak tahu nak makan apa. Lagipun, aku dah order makan dalam flight, so, rasanya cukup untuk alas perut saja.
.

Lunch yang sama macam semalam sebab tak tahu nak makan apa dah... anyway mee hun sup kat sini memang best

After lunch, kami terus ke Phnom Penh Airport. Flight back to KL 4.40pm. Kami stuck in the jam on the way nak ke airport. Tak sangka pulak jalan jam waktu pukul 1.30pm macam tu. Cuak juga masa tu sebab jam nak pukul 3pm tapi kami masih tak sampai lagi. Nasib baik by the time kami sampai, queue for check-in bag still in progress. Alhamdulillah.


The end of our tour

Alhamdulillah berjaya menghabiskan entry to cambodia walaupun makan masa 2 bulan juga nak habiskan. Nanti nak cuba habiskan entry to Mount Pulag pulak, tengoklah sejauh mana yang mampu.

Till then, until the next journey.

Wednesday, April 12, 2017

Phnom Penh Tour: Tuol Sleng Genocide Museum

Phnom Penh, Cambodia
Monday, 13 Feb 2017


Agenda kami pagi ni adalah lawatan ke Tuol Sleng Genocide Museum. Located in Phnom Penh city & about 30min travel by Tuk Tuk from City Centre Hotel. Entrance Fee is USD3 without the tour guide. And additional USD3 if u need an Audio Guide. Kali ni tak banyak pilihan bahasa compare to yesterday tour at Killing field. Anyway, local guide is also available. So, kalau datang in big group tu, better take local guide, so that, you will get more idea & information about this place. Since kami hanya berdua saja, so, Audio guide is the best option.

Actually, Killing Field should be visited after Tuol Sleng tapi sebab kami tak buat research lebih which one should be visited first, so, we just follow with the flow. Tapi aku rasa better juga pergi Tuol Sleng waktu pagi compare to waktu petang sebab kurang rasa seram sikit, hahaha. Anyway, both place ada sejarah tersendiri kekejaman Khmer Rouge suatu masa dahulu. Dan Tuol Sleng Genocide Museum dibangunkan semula pun sebab nak memperingati mereka-mereka yang pernah menjadi mangsa kekejaman syaitan yang tak berperikemanusiaan ini.

Back to main story...

Tuol Sleng Genocide Museum merupakan sebuah muzium di Phnom Penh yang mencatatkan kisah pembunuhan beramai-ramai di Kemboja. Muzium ini merupakan bekas sekolah tinggi yang dijadikan Security Prison 21 (S-21) oleh rejim Khmer Rouge sewaktu kebangkitan kekuasaan mereka pada tahun 1975 sehinggalah kejatuhan mereka pada tahun 1979. Tuol Sleng means “Hill of the Poisonous Trees” atau “strychnine Hill”. Tuol Sleng merupakan antara salah satu daripada 150 execution centers in Cambodia and about 20,000 prisoners were killed there.


Welcome to Hell... suatu masa dahulu

Audio Tour Stop List Map

Masuk-masuk akan nampak memorial ni dulu

Toul Sleng on the other side
 
Jom Kita tour building A dulu

History

Tuol Sleng is formerly the Chao Ponhea Yat High School, named after a royal ancestor of King Norodom Sihanouk, the five buildings of the complex were converted in August 1975, four months after the Khmer Rouge won the Cambodian Civil War, into a prison and interrogation center. The Khmer Rouge renamed the complex "Security Prison 21" (S-21) and construction began to adapt the prison to the inmates: the buildings were enclosed in electrified barbed wire, the classrooms converted into tiny prison and torture chambers, and all windows were covered with iron bars and barbed wire to prevent escapes.

From 1975 to 1979, an estimated 17,000 people were imprisoned at Tuol Sleng (some estimates suggest a number as high as 20,000, although the real number is unknown). At any one time, the prison held between 1,000–1,500 prisoners. They were repeatedly tortured and coerced into naming family members and close associates, who were in turn arrested, tortured and killed. In the early months of S-21's existence, most of the victims were from the previous Lon Nol regime and included soldiers, government officials, as well as academics, doctors, teachers, students, factory workers, monks, engineers, etc. Later, the party leadership's paranoia turned on its own ranks and purges throughout the country saw thousands of party activists and their families brought to Tuol Sleng and murdered. Those arrested included some of the highest ranking communist politicians. Although the official reason for their arrest was "espionage", these men may have been viewed by Khmer Rouge leader Pol Pot as potential leaders of a coup against him. Prisoners' families were often brought to be interrogated and later executed at the Choeung Ek extermination center.

In 1979, the prison was uncovered by the invading Vietnamese army. In 1980, the prison was reopened by the government of the People's Republic of Kampuchea as a historical museum memorializing the actions of the Khmer Rouge regime. (source: wikipedia)


This building is a former high school which was used as the notorious Security Prison 21 (S-21) by the Khmer Rouge regime

From the moment they arrived as a prisonor at S-21, their rights and responsibilities were made painfully clear by a set of ten standing orders (refer below). These rules dictated how you acted, how you responded to questioning, and how you had no choice but to accept the fact that you were a traitor and would be treated as such.


Rules for prisoners undergoing interrogation at Tuol Sleng (S-21)

The moment you step in into this building, you will feel something different. Feeling as if you were in that era of Khmer Rouge regime. Scary juga bila jalan sorang-sorang tu. Rasa macam ada orang follow pun ada juga. Paling scary bila aku dapat rasakan aku diperhatikan sewaktu melangkah masuk ke dalam sel-sel yang menempatkan banduan yang telah diseksa dengan kejam ditempatkan. Tak tahu lah macam mana perasaan takut tu tiba-tiba datang kan. Macam boleh dengar suara orang pun ada juga. Dan seingat aku, masa tu hanya aku sorang saja yang masuk kat sel-sel banduan tu. Lama juga aku kat situ & sel-sel mangsa disini pulak panjang sampai ke hujung bilik yang terakhir nak kena habiskan baru boleh keluar. Aku pun terpaksa lah jalan sampai hujung dengan laju sampailah aku disapa oleh Cik Fad yang datang dari belakang. Cara dia sapa aku macam dia tahu aku tengah takut. Anyway, kalau yang tak kuat semangat tu, memang boleh rasa macam-macam lah once korang dah masuk sini.


Rooms to Interrogation Cell

Interrogation Cell

Another Interrogation Cell
 
Interrogation Cell yang menempatkan 3 tahanan sekali

Sel-sel yang menempatkan prisoners yang tak bersalah... Kat sini lah yang aku cakap agak scary tu, tak jadi amik gamba sebab seram, hahaha (credit: google image)

Tempat ni dahulu untuk student exercise tapi masa jadi penjara S-21, palang ni dijadikan tempat untuk gantung tahanan dengan kaki diatas dan kepala direndam masuk ke dalam tempayan sewaktu di soal siasat


Life in the prison

Apabila tiba di penjara, tahanan akan diambil gambar  mereka dan dikehendaki memberi autobiografi terperinci, bermula dari zaman kanak-kanak sehinggalah berakhir dengan penangkapan mereka. Selepas itu, mereka telah dipaksa menanggalkan pakaian mereka, dan harta benda mereka dirampas. Tahanan kemudian dibawa ke sel-sel mereka. Mereka dibawa ke sel-sel yang lebih kecil & akan dirantai pada dinding atau lantai konkrit. Mereka yang dibawa ke dalam sel yang lebih besar akan dirantai bersama-sama tahanan lain dengan rantai besi yang panjang. Tahanan akan tidur dengan kepala mereka dalam arah yang bertentangan. Mereka tidur di atas lantai tanpa tikar, kelambu, atau selimut. Mereka telah dilarang untuk bercakap antara satu sama lain

Kehidupan di S-21 bermula seawal 4.30pagi apabila tahanan akan diarahkan untuk menanggalkan semua pakaian untuk pemeriksaan. Ini adalah dengan tujuan untuk mengelakkan tahanan menyembunyikan objek yang boleh digunakan untuk membunuh diri mereka sendiri. Over the years, several prisoners managed to kill themselves, so the guards were very careful in checking the shackles and cells. Tahanan cuma menerima empat sudu kecil bubur nasi dan sup daun dua kali sehari. Minum air tanpa kebenaran juga akan menyebabkan tahanan dipukul teruk. 

S-21 mempunyai peraturan-peraturan yang sangat ketat dan hukuman yang kejam akan dikenakan ke atas mana-mana banduan yang cuba menderhaka. Hampir setiap tindakan harus diluluskan oleh salah seorang pengawal penjara. Kadang-kadang mereka terpaksa makan najis manusia dan minum air kencing manusia. Keadaan hidup yang tidak bersih di dalam penjara telah menyebabkan penyakit kulit, ruam, kurap dan penyakit lain. Kakitangan perubatan penjara adalah tidak terlatih dan menawarkan rawatan hanya untuk mengekalkan kehidupan tahanan selepas mereka cedera semasa disoal siasat. Apabila tahanan ditahan dari satu tempat ke tempat lain untuk soal siasat, muka mereka akan ditutup. Pengawal dan tahanan tidak dibenarkan untuk bercakap antara satu sama lain. Selain itu, sewaktu dalam penjara, orang yang berada dalam kumpulan yang berbeza tidak dibenarkan mempunyai hubungan antara satu sama lain. 

Banyak lagi cerita pasal tahanan di sini, rasa macam tak sanggup nak share cerita mereka yang pernah hidup disini. Kejam sangat. Anyway, for more info boleh google wikipedia.


Building B

Basically kat level 1 building akan ada pameran gambar-gambar mangsa yang pernah ditempatkan disini

This museum contain thousands of photos taken by the Khmer Rouge of their victims

Kebanyakan tahanan di S-21 akan ditahan selama dua hingga tiga bulan. However, several high-ranking Khmer Rouge cadres akan ditahan lebih lama. Dalam masa 2 atau 3 hari selepas mereka dibawa ke S-21, semua tahanan akan di soal siasat. Sistem penyeksaan di Tuol Sleng telah direka untuk membuat tahanan mengaku kepada apa sahaja jenayah yang didakwa ke atas mereka dengan sebab penangkapan mereka. Tahanan akan dipukul dan diseksa setiap hari dengan kejutan elektrik, logam panas yang dibakar dan macam-macam cara kejam lain lagi. Ada juga tahanan dipotong dengan pisau atau dilemaskan dengan beg plastik. Kaedah-kaedah lain yang digunakan untuk memaksa pengakuan tahanan termasuk mencabut kuku, mencurah alkohol pada luka, memegang kepala banduan dibawah air dan penggunaan teknik waterboarding. Kadang-kadang, ada juga tahanan wanita yang dirogol oleh interrogators, walaupun penderaan seksual adalah bertentangan dengan dasar Demokratik Kampuchea (DK). Tahanan yang didapati bersalah akan dihukum selepas dipaksa mengaku kesalahan mereka. Fuhh, kejam sungguh.


Building C dipagar dengan dawai bagi tujuan mengelak banduan terjun bunuh diri atau melarikan diri

Building C
 
The last building

This site are from Pol Pot's secret prison, codenamed "S-21" during his genocidal rule (1975-79)

The exterior of the Tuol Sleng Genocide Museum

From 1975 to 1979, an estimated 17,000 people were imprisoned at Tuol Sleng

We ended the tour after 2 hours. Lama juga kami tour tapi tak sempat nak tengok tayangan video sebab tayangan cuma ada at certain time saja. Kami terlepas nak tengok yang pukul 10am punya. Kalau nak tunggu next tayangan pukul 11am tak salah aku. So, rasa macam dah lambat sangat pulak. Dan kami masih ada tempat lain lagi nak pergi after this before lunch & check-out Hotel. Rasanya dah banyak info yang kami dapat & dengar hari ni from the Audio Tour. So, tak terkilan sangat kot rasanya tak dapat tengok S-21 tayangan video.


Banyak pengalaman ngeri yang kami dengar hari ni

A visit to Tuol Sleng is a depressing experience. Banyak sangat kekejaman yang berlaku disini. Tak dapat bayangkan kehidupan para tahanan yang pernah hidup suatu masa dahulu disini. Bagi aku, lawatang ke Tuol sleng Genocide museum ni adalah satu kemestian kalau ke Phnom Penh selain Killing Field. Dalam buku sejarah dunia tak pernah ada pun pasal sejarah kekejaman Khmer Rouge, S-21... so, a visit to Tuol sleng akan dapat mempelajari sesuatu. For sure, "NOT to let History repeat itself".

Friday, April 7, 2017

Phnom Penh Tour: Russian Market & Night Market

Phnom Penh, Cambodia
Sunday, 12 Feb 2017


Dari Killing Fields Cheung Ek kami terus ke Russian Market. Ingatkan nak direct ke Tuol Sleng tapi Dalan cakap tempat tu agak jauh & by the time sampai mungkin dah pukul 5pm lebih. Walaupun Tuol Sleng tutup kul 7pm tapi risau jugak kalo dah lambat sangat sampai nanti tak sempat nak tour. So, kami tukar plan esok sajalah. Lagipun esok kami banyak masa lagi before flight back to KL. Since Russian Market tu on the way nak ke Tuol Sleng (S-21), so, kami tukar plan ke Russian Market. By the time kami sampai tu dah banyak kedai yang dah mula mengemas nak tutup. Rupanya market ni tutup dalam pukul 5pm. Russian market opening hours is between 6am - 5pm.

Anyway, market ni mendapat nama “Russian Market” sebab dulu-dulu katanya ramai expats dari Russia suka datang shopping kat sini during 1980s. Russian Market ni jugak antara salah satu tempat popular for shopping souvenirs kat Phnom Penh ni. Other than souvenirs, there were handicrafts, antiquities, miniature Buddhas, woodcarvings, silks, shawl, t-shirts, silver jewellery, musical instruments and so on. 


Inside Russian Market

Russian Market from outside

Kami tak spend lama pun kat dalam ni sebab dah sampai lambat kan. So, banyak kedai yang dah tutup. Tapi dalam tak lama tu pun sempat lagi lah shopping souvenirs lagi. Hahaha. Aku rasa ada dalam 1/2jam saja kami meronda kat dalam market ni. And lepas tu kami terus call Dalam suruh pickup kami untuk ke destinasi seterusnya, Night Market.

Plan kami nak ke Night market terhenti bila kami passed by Pavillion at Royal Palace. Ramai giler orang masa ni macam ada pesta pun ada and mostly Cambodian. So, kami minta Dalan dropped us here first while waiting for the sunset. Hahaha, itulah tujuan asalnya. Bukan nak cuci mata sangat pun, jauh skali nak join the crowd for picnic & makan-makan. Tapi sunset yang kami kejarkan. Lagipun masa tu dah nak pukul 6pm pun. So, kami tak perlu menunggu lama. Matahari pun nampak mengancam.


Dah macam ada pesta kat depan Pavillion Royal Palace ni

Sunset at Pavillion Royal Palace

Senja nan merah

Beautiful Sunset

Night market was our last destination for today’s tour at Phnom Penh city. And berakhirlah khidmat Dalan as our Tuk tuk’s driver for today. The good thing about Dalan, dia bukan tinggal kan kami macam tu saja tapi dia ajar kami jalan nak balik ke Hotel. So, siap pusing-pusing area between night market & Hotel dulu before dropped us at Night market. Tak jauh pun, about 20min berjalan.

Night Market di Phnom Penh terletak di tepi sungai Tonle Sap. Night market ni pada asalnya nak aim pengunjung dan pelancong tetapi lebih bila tengok orang yang datang kat night market ni, macam popular dikalangan rakyat Kemboja saje daripada tourists. This Night Market is opened every Friday, Saturday and Sunday evening from 5 pm to midnight.


Ada pintu gerbang nak besar nak masuk ke Phnom Penh Night Market ni

Nigt Market open concept

Aku gambarkan night market ni sesuatu yang unik or something lah tapi macam pasar malam kat Malaysia juga je rupanya. Macam-macam jualan yang ada i.e. handicrafts, clothes, souvenirs, foods etc. Tapi for food section, kena jalan masuk dalam lagi kalau masuk dari main entrance. Dan tujuan kami pun nak cari makan sebab tengah kelaparan. Luckily ada satu kedai yang jual Halal Food kat Night Market ni. An as suggested by member yang dah pergi a week earlier, so, kami pun cuba lah mee yang dikatakan sedap tu. Bagi aku biasa-biasa saja sebab aku memang tak berapa suka makanan manis. Pedas kalau manis sikit is ok tapi ni memang manis yang terus potong selera. Lupa pulak, mek kelate yang cakap sedap makan kat sini, hahahah. Patut pun dia suka. Last-last makan coconut Ice cream je & minum air.


Ada Halal Food also at this Night Market

Dinner kami malam tu... Jemput Makan

After dinner, kami pulang ke Hotel. Dari Night market nak ke City Centre Hotel dalam 20minit berjalan kaki melalui jalan belakang night market. Hari pun dah malam by time kami balik ke Hotel. Sampai bilik hotel terus masak maggi, sebab masih kelaparan lagi. Nasib stok maggi masih ada lagi. Tak puas makan kat Night market tadi.

Esok our last day at Phnom Penh city and Cambodia. And masih ada tempat yang kami akan melawat lagi esok.

Nite...

Wednesday, April 5, 2017

Hiking @ Bukit Batu Putih

Tanjung Tuan, Port Dickson N9
Saturday, 1 April 2017


5 years back… aku pernah ke sini bersama-sama geng hiking tapi masa tu kami ke Rumah Api Tanjung Tuan saja and we did hiking but only follow trail yang available kat Tanjung Tuan, and at that time, tak pernah tahu pun kewujudan Bukit Batu Putih. Suddenly, jadi viral pulak since last year tu yang rasa macam nak kena cuba pergi juga ni. Jadi viral pun sebab view Selat Melaka yang awesome bila berada kat atas Batu Putih ni, aku budget kalau takde view maybe takde apa pun yang nak di “viral” kan, hahaha.

Rugi pulak baru tahu sekarang kewujudan bukit batu putih, kalau tahu 5 tahun lepas boleh jadi antara tempat favourite juga barangkali pada masa tu. Boleh jadi masa tu juga, kami antara yang terawal yang tahu pasal tempat ni, hahaha. Tapi tu semua kalau dulu lah, dulu tau, 5 tahun lepas… kalau sekarang memang takde makna nya lah bila dah start viral ni. Memang tak merasa lah nak berdiri sorang-sorang tanpa ada orang kat atas puncak join skali bergambar. 

Back to main story, kami bertolak ke PD seawal 5.30pagi dari Kajang. Kali ni tak ramai yang dapat join sebab masing-masing ada hal & kena kerja. So, berlima saja kali ni. Masa singgah solat kat RnR Seremban, jumpa satu grup dari PJ katanya nak ke Bukit Batu Putih juga…emmhhh… masa tu dalam hati, huish…. ramainya dah macam rombongan sekolah. Tu yang kami tahu, yang tak tahu berapa ramai lagi daaa.

Kami sampai di Parking depan Ilham Resort about 8.30am. Ilham Resort ni adalah hotel yang terletak paling hampir dengan pintu masuk ke Tanjung Tuan. Dan nak ke Bukit Batu Putih pun kena follow route nak ke Rumah Api Tanjung Tuan, so, it’s better to park kereta kat area sini, nanti takde lah nak kena menapak jauh sangat. By the time kami sampai tu pun dah ramai sangat orang. tak boleh bayangkan traffic kat atas Bukit Batu Putih nanti, huhuhu. 


Kena masuk Hutan rekreasi Tanjung Tuan menuju Bukit Batu Putih

Dah banyak rombongan yang sampai dulu rupanya

Ohh, actually kami akan bermalam di Ilham resort, so, trekking hari ni santai-santai je dulu bila memikirkan crowd yang makin ramai. Thanks to staff MMC yang menaja penginapan kami. Pada pendapat aku, kalau saja-saja datang nak panjat Bukit Batu Putih, macam tak berbaloi plak datang jauh-jauh sebab trekking tak sampai 30min pun kalau follow trek yang paling senang & santai. So, plan wisely, trekking & sambil bercuti, barulah rasa berbaloi sikit datang kat sini. (ini untuk orang yang datang jauh tau, kalau yang sekangkang kera jarak tu, just ignore). Tapi depend juga lah, ada certain tu nak kepuasan, tak kisah budget, so, tak heran pun, dekat ke… jauh ke… cepat ke… janji sampai. 

Memandangkan masih awal lagi nak check-in, so, kami decide trekking dulu. Entrance Fee RM1 per person. 


Let’s go… 


Kena trekking thru route menuju rumah api Tanjung Tuan


Route #1
Trail melalui pantai nak sampai ke Bukit Batu Putih
Trail level: Moderate
Estimated Time: 45min to 1hr

Lepas pondok rehat ni (refer pic below) nanti ada satu laluan nak masuk ke hutan. Landmark ada tong sampah kat laluan masuk. Laluan ni akan bawa korang ke laluan tepi pantai nak sampai ke Batu Batu Putih. Just follow the route sebab memang dah ada proper trail. InsyAllah selamat.

Nanti dah nampak pantai, ambik KIRI and follow route ni sampai hujung masuk hutan. Dari sini, ada dua cara nak sampai, samada naik melalui hutan dengan trail yang agak steep OR jalan laluan yang berbatu nak sampai ke puncak Batu Batu Putih. Kalau follow hutan, ada proper trail cuma agak steep nak sampai ke atas. Tali pun ada disediakan untuk memudahkan pendakian.

Kalau follow laluan berbatu, kena jalan depan lagi sampai nampak batu-batu putih nak sampai ke puncak bukit. Basically, trekking dengan view laut kat belakang. Bagi aku agak risky juga kalau yang tak confident tu sebab takde tali disediakan kat sini. Kira hike at your own risk. Both route agak challenging sikit tapi worth sebab view cantik lalu tepi pantai. Kalau yang nak peluh lebih tu boleh lah try this two route.


Lepas pondok ni, sila refer below pic (follow yellow arrow for direction)

Nak ke Bukit batu Putih thru trail menuju pantai

Landmark... ada tong sampah kat trail masuk

Starting Trail

Trail menuju pantai dari jalan tar ke rumah api tanjung tuan

Bila dah nampak pantai just follow route on your left side

Bukit Batu Putih (refer arrow hijau) & trail berbatu (refer light green)

Geram je tengok air laut ni

Jalan masuk ke trail menuju Bukit Batu Putih

Cuaca mendung 2 hari kami hiking kat sini

Trail ada tali for easy hike

Boleh tahan juga lalu trail yang panjang ni

Steep all the way up

Trek tak kasi chance tapi I like

Almost there

Dah sampai... Hiking sampai nampak batu besar ni


Route #2
Trail pendek, senang & santai
Trail level: Easy
Estimated Time: 30-40min 

Route ni akan masuk hutan juga tapi masa dah dekat-dekat nak sampai ke Rumah Api Tanjung Tuan. This route sangat santai & senang. Route ni yang aku cakap kalau dari pintu masuk nak sampai ke Bukit Batu Putih dalam 30min saja. Member yang baru pergi 2 minggu lepas cakap, laluan masuk ke sini ada letak barricade, macam tak kasi masuk lah, katanya Jabatan Hutan N9 yang letak. Tapi orang redah juga. Aku notice masa kami sampai tu, dah takde pun. Actually, dekat balai penerangan pintu masuk ke Tanjung Tuan tadi pun ada notice "Semua laluan ke Batu Putih ditutup atas faktor keselamatan" tapi orang macam tak heran je & lebih hairan lagi sebab takde pulak orang yang jaga kat situ cakap apa-apa pasal laluan tutup or whatsoever. So, kami assume boleh je masuk.

Trek memang santai & boleh berlari lagi kalau nak cepat sampai. Kalau trail runners memang suka lah kot trek macam ni. Boleh training.

Untuk permulaan kami cuba route yang paling senang dulu, hehehe. Kami stay 2 hari disini, so, 2 hari tu kami spent training kat Bukit batu Putih cuba trail yang berbeza. Tapi yang pasti, dua2 hari pun full house kat puncak. Mungkin lepas ni kena trekking masa pukul 12pm-3pm or masa nak dekat sunset kot baru tak ramai orang, hahaha.


Entrance to easy trail to Bukit Batu Putih (Refer arrow)

Trail landai jer

Just follow the trail

Bukit Batu Putih easy trail

Bukit Batu Putih easy trail

Bukit Batu Putih easy trail

Dah sampai

Alhamdulillah sampai juga walaupun orang ramai giler kat atas ni

Cantik view kat atas ni


View memang cantik kat atas ni tapi masa kami sampai cuaca agak mendung...
Nak amik gamba kat signboard pun kena queue, hehehe

Selat Melaka yang Indah

Masa kami sampai kat Puncak Batu Putih ni, seperti yang dijangkakan memang tak terkira ramai nya manusia kat atas ni. Dah macam crowd kat Broga Mall waktu pagi. Anyway, memang bagus lah semua ada kesedaran nak sihat tapi kalau dah lama sangat kat atas tu ingat-ingat lah nak kasi chance kat orang lain pulak stay kat atas tu. Sebab yang aku perasan ada yang duduk atas tu macam tak nak turun pun ada. Kalau dah tahu crowd ramai tu, tak payah lah lama sangat kat atas. Kesian orang lain yang nak merasa view kat atas ni juga. Tapi tulah tak semua fikir benda yang sama. Yang ada fikiran saja akan mengalah. Kami tak spend lama kat atas ni sebab makin ramai pulak orang yang sampai kat sini & ada pulak yang tak reti nak turun.


Untuk hiking hari ni kami follow route #1 lalu tepi pantai nak balik

Trail menuju pantai

Thanks to Pak Man yang sudi tunjuk kat kami trail lain yang available kat sini

Nak turun ok tapi bila nak naik boleh tahan juga

Trekking sampai nampak laut kat bawah ni, follow kiri nak ke trail lain (trail berbatu) naik semula ke Bukit Batu Putih or follow kanan nak lalu pantai

Awesome view boleh nampak kalau follow trail yang berbatu kat tepi pantai

Nice view
 
Ada group lain tengah camping kat tepi pantai ni masa kami lalu

Best jer tengok pantai kat sini tapi Pak Man tak advise mandi-mandi kat sini sebab air dalam

Nak masuk balik ke hutan, trekking sampai nampak kayu ni

According to Pak Man, ada banyak trail kat area sini, dari level yang paling senang ke paling susah. Trail yang kami sempat buat 2 hari kat sini cuma 3 trail sajalah. Trail lain yang level agak susah tu maybe boleh cuba next time kalau ada kesempatan nak datang sini lagi. Thanks to Pak Man yang sudi guide kami tunjuk trail yang ada kat sekitar Tanjung Tuan ni & sekitarnya. Kenal Pakcik ni masa kami sampai kat Batu Putih tapi dia baru turun & suddenly offer nak tunjuk route lain yang available kat area situ bila kami bertanya. Boleh kata semua trail yang dia tunjuk tu, at the end akan end up kat Jalan TAR menuju Rumah Api Tanjung Tuan kalau lalu dari pantai.


After Bukit Batu Putih, kami singgah ke Rumah Api Tanjung Api dulu... mengimbau kenangan yang lalu...

View dari Rumah Api Tanjung Tuan

Dulu masa mula-mula datang sini, atas tangga ni pun jadikan amik gambar, hahaha

Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar walaupun tak capai tahap kepuasan maksima.

InsyAllah will come back again to try different route.

Bye...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...