Pages

Sunday, July 16, 2017

Journey to the top of Sumatera: Last Part

Gunung Kerinci, Jambi, Sumatra
Monday, 1 May 2017


Untuk entry yang terakhir ni, actually, aku dah cerita dalam first entry “Journey to the top of Sumatera” apa yang berlaku. Lebih kurang setengah jam selepas kami turun dari puncak, kejadian yang tak diduga menimpa sahabat kami, Fad. Kebetulan masa turun tu, aku, Fad, Bai, Thirah, Adeq jalan bersama tanpa pengawasan guide mahupun porter. Tony masih dibelakang bersama Eein manakala guide, Chimel jauh dihadapan bersama Miza & Didi. Nak buat macam mana, sudah ditakdirkan Fad tidak bernasib baik. Kecelakaan menimpa sahabat kami.

Untuk cerita lebih lanjut --> Journey to the Top of Sumatera: Gunung Kerinci

Dan disebakan kecelakaan yang menimpa Fad, kami semua sampai di Shelter 3 agak lambat. Nak bersiap-siap lagi, makan lagi, menunggu orang yang cedera turun lagi... semua pun makan masa 2 jam lebih jugalah. Kami mula bergerak 1.45pm dari shelter 3 menuju Pintu Rimba. Masa tu memang dah boleh agak, malam juga sampai ni dengan keadaan sahabat kami yang cedera lagi, ditambah pulak dengan cuaca yang masih hujan sewaktu mula bergerak turun. Nak tak nak, perjalanan harus diteruskan. Bertabah sajalah. 


View on the way turun dari Puncak

View yang indah mengiringi perjalanan turun kami

Saat-saat akhir sebelum kecelakaan menimpa Fad

Panaroma Kerinci descending from peak

Trek Kerinci yang kami lalu pagi tadi

Trail to the peak

Trail to the peak

Trail to the peak

Trail to the peak

Bagi aku agak tough pendakian untuk 2H1M walaupun possible. Barangkali, kalau tak disebabkan kecelakaan yang menimpa sahabat kami, boleh jadi, perjalanan nak sampai ke Pintu Rimba takdelah selewat yang dijangkakan. Tapi kita hanya merancang, selebihnya semua ketentuan Allah. Aku redha. Mungkin ini ujian dari Allah swt untuk kami.

Tapi kalau ada masa, aku advsie spend 3D2N for more enjoyable hike & experience. Takdelah rushing macam kami ni. Nasib baiklah semua masih ada energy yang cukup & mental yang kuat nak sampai ke Pintu Rimba dengan trek yang lecak & horror, ditambah pulak dengan hujan yang tak henti-henti turun. Actually, this is not my first time. Dulu pun pernah merasai pengalaman yang sama (masa cuti CNY yang lepas kot) sewaktu mendaki Mount Pulag Philipines (tak sempat nak story lagi), dimana kami tiada pilihan lain selain terpaksa turun dari puncak on the same day sebab keadaan cuaca yang tak mengizinkan untuk kami bermalam di Saddle camp. Bayangkan lah terpaksa trekking hampir 10jam dalam cuaca yang sejuk amat ditambah pula dengan ribut. Tapi kalau nak compare trek, Kerinci is the worst. 


Trail turun dari Shelter 3 to Shelter 2

Sempat lagi jual minyak, hahaha

Trail turun dari Shelter 3 to Shelter 2

Trail turun dari Shelter 3 to Shelter 2

Trail turun dari Shelter 3 to Shelter 2

Trail turun dari Shelter 3 to Shelter 2

Trail turun dari Shelter 3 to Shelter 2

Trail turun dari Shelter 3 to Shelter 2

Subhanallah, awesome view menuju Shelter 1

Aku, Fad , Thirah, Chimel (guide), Andes (porter) sampai di Pintu Rimba dalam 10.30pm. Miza, Bai & Nisah dah sampai lebih awal. Wawa, Remy & Jamil dah tak kelihatan, dah selamat sampai di Homestay barangkali. Aku rasa ni lah first time trip yang ahli lain tak berapa nak hirau ahli group kau yang lain walaupun dalam group yang sama. Emmhhh, aku rasa trip leader kami pun tak pernah nak tanya keadaan ahli group kami. Memang lah aku agak emotional di Shelter 3 tadi tapi tak bermakna kau selaku wakil kami dari KL boleh abaikan kami begitu saja. Aku memang seriously kecewa sebab trip leader yang kami harapkan dapat membantu keperluan kami disini mengaku dia hanya participant saja bila dah jadi kecelakaan yang menimpa sahabat kami. Kalau macam tu baik aku arrange everything . Lepas tu, kau nak join sekali pun boleh. Aku takkan pertikaikan pun kau nak buat apa dah lepas tu. Habis cerita.

Memandangkan, Adeq & Eein masih jauh dibelakang, kami decide nak gerak dulu balik ke Homestay. At least boleh lah bersiap-siap dulu & settle keperluan lain while waiting for them. About 30min juga nak sampai ke homestay dari Pintu Rimba & kami semua memang tak banyak berbicara sebab masing-masing pun dah pewai. Tak sabar rasanya nak sampai ke homestay walaupun pada hakikatnya kami tahu tak sempat nak rehat pun sebab kami perlu bergerak seawal 4pagi menuju Padang yang dianggarkan 7-8jam perjalanan dari Homestay. Apa yang ada dalam fikiran aku masa tu cuma nak bersihkan diri yang dah tak terurus ni.

Kami sampai di homestay dalam pukul 11.30pm. Kepulangan kami disambut dengan kerisauan ahli keluarga Pak Rapani. Syukurlah masih ada yang nak ambil berat keadaan kami masa tu. Ahli group sendiri entah ke mana. Hanya keluar ketika kami sudah bersiap-sedia nak bergerak ke Padang saja. Sampai saja kat homestay, cari air paip dulu nak bersihkan kasut yang dah takde rupa dah. Memang tak sanggup rasanya nak tengok kasut tu dah tapi sebab fikirkan dah banyak berjasa kan, aku bawa juga lah balik Malaysia, hahaha. La Sportiva Fad & Columbia Thirah dah selamat jadi penghuni homestay Rapani. Alhamdulillah, lepas balik Malaysia, 1 hari juga aku rendam dengan Vanish & Dynamo nak hilang kan lumpur yang degil & bau. Setengah jam saja sental kasi hilang semua kotor, fuh. Tak pernah aku basuh kasut sedegil ni, hahaha. Alhamdulillah, semalam dah selamat beraksi semula di Bukit Saga.

Adeq & Eein sampai di Homestay dalam pukul 1pagi lebih juga. Masa tu, kami semua dah siap mandi & masih berkemas keperluan masing-masing untuk pulang. Kami hanya sempat makan dinner pun dah dekat pukul 2pagi. Kami mula bergerak ke Padang dalam pukul 4am lebih. Aditya seperti biasa bawa van laju gila tapi no komen sebab kami memang dah lewat. Dan kami sempat sampai di Padang lebih awal dari yang dijangkakan. Sempat lah nak beli ole-ole Padang nak pulang ke Malaysia juga walaupun hanya ada masa yang terhad. Alhamdulillah.

This entry marked the end of my Kerinci Story.

Until the next mountain.

Akhir kata, Gunung Kerinci bukan biasa-biasa.


Saturday, July 15, 2017

Journey to the top of Sumatera: Summit Attack

Gunung Kerinci, Jambi
Monday, 1 May 2017


Kami bangun seawal jam 3 pagi untuk makan dan bersiap-siap untuk SUMMIT ATTACK! Cuaca pagi itu sangat baik. Langit pun cantik dengan bintang-bintang menyinari kegelapan malam petanda cuaca cantik di puncak. Suhu pagi tu memang sangat sejuk tapi bagi aku tak sedingin Rinjani & Semeru.

Untuk summit attire, aku mengenakan Outdoor Long John, Columbia Omni Heat Base Layer & Waterproof Jacket. Actually, dah pakai siap-siap pun sebelum tidur malam tadi, senang sikit, dah kurangkan sikit masa nak bersiap pagi ni. Itupun kat mana silapnya, nak pukul 4.30pagi barulah kami mula bergerak menuju puncak. Dah boleh agak dah.

Summit attack preparation 
- Windbreaker / Waterproof Jacket or down jacket atau yang sewaktu dengan nya
- Heat Tech / Fleece / Thermal wear / Long John (kalau tahan sejuk tak perlu pun takpe)
- Gloves
- Buff (useful sebab trek yang agak berpasir & berhabuk, bau sulfur)
- Head lamp
- Gaiter (elak pasir masuk kasut for low cut shoes)
- Sunglass (useful masa kat atas puncak)
- Energy Food (Chocolate, Energy Bar, Honey, Power gel etc)
- Drinking water
- Personal Medicine (Panadol actifast, ORS, Pain killer, minyak angin etc.)
- Hiking Stick
- Raincoat/Poncho
- Small Daypack
- Personal First Aid kit
**Aku rs ni memang perlu sangat sebab selepas apa yang dah berlaku kat sahabat kami, Fad. Guide & Porter memang tak bawa apa-apa lansung keperluan first aid kit untuk para peserta. So, memang perlu sangat ada dalam team.


Supper before summit attack... aku makan daging dia je

Kami memulakan perjalanan di awal pagi yang dingin dengan hanya bertemankan cahaya headlamp. Tapi impian & azam yg tinggi untuk menawan gunung berapi tertinggi di Indonesia menjadi motivasi kepada kami untuk terus maju & kuat.

Mula-mula tu kami semua memang bergerak dalam group tapi lama-kelamaan kami mula berpecah mengikut keupayaan & pace masing-masing.

Summit Attack Estimated time
4.30 am: Memulakan pendakian dari Shelter 3 (3319m)
6.40 am: Tiba di Tugu Yudha
7.30 am: Tiba di Puncak Gunung Kerinci
9.00 am: Mula turun dari Puncak kerinci


Subhanallah

Meredah subuh menuju puncak

Tiada yang mustahil dengan izinNya

Tak sempat sampai puncak nak amik gambar full, so, half pun jadilah

Tak rasa jauh perjalanan bila nampak sesuatu yang luarbiasa indah dibelakang

Masih jauh lagi perjalanan

Perjalanan daripada Shelter 3 menuju ke puncak Indrapura, pasti akan terjumpa kawasan memorial Tugu Yudha terlebih dahulu sebelum sampai ke puncak. Anggaran perjalanan lebih kurang 2 jam juga nak sampai ke Tugu Yudha dimana kita akan melalui trek yang berbatu-batu, berpasir dan berdebu. More or less trek macam kat Rinjani & Semeru. So, bila dah lalu trek berbatu & berpasir ni memang kena fokus betul lah sebab anytime saja perkara yang tak dijangkakan boleh berlaku. Contohnya, batu dari atas jatuh ke bawah.

Sedikit sejarah tentang Tugu Yudha. 

"Tugu ini dinamakan sempena memperingati sorang pendaki bernama Yudha Sentika. Yudha merupakan seorang pendaki yang berusia 17 tahun ketika itu telah hilang semasa cuba untuk mendaki Gunung Kerinci pada 23 Jun 1990. Sehingga ke hari ini jasad Yudha masih belum ditemui."

Tugu Yudha ini dipercayai dibina dikawasan tempat hilangnya Yudha.


Yudha Sentika... sahabat yang tak pernah kembali

Selain Tugu Yudha, terdapat juga tugu korban pertama di Gunung Kerinci Adi Permana yang dipercayai hilang pada tahun 1983 tetapi mayatnya berhasil ditemukan pasukan SAR.


Korban pertama Gunung Kerinci

Kami jumpa pakcik ni masa stop kejap kat area Tugu Yuda... datang minta panadol, dalam ramai-ramai member dia, takde sorang pun bawa benda penting macam ni, kami memang tak kisah nak membantu tapi rasanya better bawa personal medical kit kalau tak jalan bersama dengan geng yang lain, kita mana nak tahu bila diperlukan...kann

Carpet awan

Negeri di atas Awan

Aku sampai dipuncak bersama Miza lebih kurang 7.30 pagi. Kali ni takde benda nak dikejarkan, so, takde lah rushing sangat nak sampai ke Puncak. Sebelum ni, aku lah yang pegang record sampai paling awal, hahaha. Main reason pun sebab nak solat kat puncak & menikmati indahnya sunrise. Di Kerinci, semua itu hanya tinggal kenangan saja. Dah sampai kat puncak pun dah kira bersyukur tak terhingga. Athirah & Cikgu Nisah dah sampai lebih awal sikit dari kami. 


Air kejayaan

Berjaya sampai

Ohh masa kami sampai tu, ramai juga pendaki yang dah berada di Puncak. Geng RPM hikers pun dah sampai lebih awal & conquer sebahagian besar space kat atas puncak tu. Al maklum, group ramai. So, while waiting for others to reach the peak & menunnggu giliran nak amik gamba di best spot puncak Inderapura, kami pun santai-santai dulu duduk & rehat. Lagipun, masih banyak masa lagi sementara menunggu yang lain sampai. Adik & Bai sampai setengah jam kemudian, diikuti Fad & Eein setengan jam kemudiannya. Alhamdulillah, kesemua kami telah berjaya sampai ke puncak, tiada yang tertewas.


Layan view from top of Gunung Kerinci

View dari atas puncak Inderapura memang tak tergambar dengan kata-kata... Subhanallah, sangat cantik. Hanya mata yang mampu berbicara menyaksikan indahnya ciptaan yang Maha Esa. Dari atas puncak juga, kami boleh melihat denga jelas debu-debu yang keluar dari kawah yang dianggarkan seluas 400 x 120 meter. Sepatutnya, kami boleh lihat Danau Gunung Tujuh & Rawa Bento dari sebelah timur puncak tapi sebab carpet awan yang terlalu tebal menyebabkan penglihatan kami menjadi terhad. Still boleh nampak tapi takdelah keseluruhannya. Selain itu, boleh Kelihatan juga pemandangan indah Kota Jambi, Padang dan Bengkulu.


Gambar kejayaan bersama... tak cukup korum lagi masa ni

Top of Gunung Kerinci

Kawah Gunung Berapi Kerinci

View from the other side

Guide kami yang comel... Chimel

Alhamdulillah... we did it

Every angle of Kerinci kami abadikan kenangan

Berlapan Berjaya

Alhamdulillah, pencapain terbaik 2017 setakat ni

Walaupun pace tak sama tapi semangat tetap satu

Alhamdulillah, tiada yang tertewas

Setelah puas menikmati pemandangan dan bergambar di atas puncak, kami mula bergerak untuk turun ke Shelter 3 pada pukul 9.00 pagi. Tak boleh lama sangat duduk kat puncak ni. Lagipun kami akan bergerak turun ke Pintu Rimba hari ni juga. So, memang tak boleh buang masa. Semua harus bergerak pantas. So, kami berlapan mula bergerak turun bersama ditemani guide kami, Chimel & porter, Tony.


Completed my Volcano Mountain bucket list


To be continued...


Wednesday, July 5, 2017

Journey to the top of Sumatera: Mount Kerinci Part 3

Gunung Kerinci, Jambi
Sunday, 30 April 2017


Lama sangat dah rasanya tak update pasal Kerinci Ekspedisi. Lemau sepanjang Ramadhan sebab perut kosong, hahaha. Anyway, will try to fnish before terkubur di pertengahan jalan.

Continue from previous post.


Trek: Shelter 1 to Shelter 2 
Difficulty: Moderate to Hard
Estimated time: 2.5 - 3hrs

Kami menunggu dahulu kesemua lineup sampai ke sini untuk berehat dan makan sebelum meneruskan perjalanan ke shelter 2. Hanya setelah selesai kesemuanya, barulah kami memulakan pendakian seterusnya menuju ke Shelter 2. Kami dimaklumkan anggaran pendakian sekitar 3jam untuk sampai ke Shelter 2. And another 1-2hrs from Shelter 2 to Shelter 3. So, tak boleh lah nak spend lama sangat di Shelter 1 ni.

Jalur pendakian menuju Shelter 2 semakin menaik & cuma ada certain trek yang agak mendatar tapi mostly memang menaik jelah. Pendek kata, memang tak kasi chance lansung. Barulah terasa penat sikit masa ni. Bagi aku 3jam tu memang agak lama jugalah untuk mengadap trek yang macam ni.

Jom layan trek menuju Shelter 2.


Trail from Shelter 1 to Shelter2

Trek semakin mencanak menuju Shelter 2

The mossy forest on the way heading to Shelter 2

Trail from Shelter 1 to Shelter2

For certain trek, laluan menjadi semakin sempit untuk diharungi

Trail from Shelter 1 to Shelter2

Trail from Shelter 1 to Shelter2

Ada small campsite before sampai Shelter 2

Trail from Shelter 1 to Shelter2

Trail from Shelter 1 to Shelter2

Trail from Shelter 1 to Shelter2

Aku, Bai, Thirah, Miza & Didi tiba tiba di shelter 2 lebih kurang dalam pukul 4.00 pm. Masa ni suhu dah semakin sejuk sebab kami dah berada di ketinggian lebih daripada 3000m. Kami berehat sebentar & decide nak solat dulu sebelum menuju ke final destination for today, Shelter 3. Kebetulan masa kami sampai kat Shelter 2 masih tak ramai lagi hikers, so, masih ada ruang yang selesa nak tunaikan kewajipan dulu. Bukan apa, takut tak sempat sampai di Shelter 3 before 6pm, so, dah alang-alang ada masa tu kami tunaikan lah apa yang patut dulu. Masa ni dah tak kelihatan bayangan peserta lain... wawa, Remy & Jamil. Dah selamat sampai di Shelter 3 barangkali. Enjin Turbo ++ tak boleh nak compare dengan kami yang enjin 1.3L ni. Takpelah, yang penting pelan-pelan tapi pasti.

Oh, area di campsite Shelter 2 agak terhad dan hanya mampu mendirikan beberapa biji khemah. Tapi yang bagusnya area di sini masih ada pokok-pokok yang agak tinggi dimana ada kelebihan mampu menghalang khemah daripada terkena tiupan angin kencang. Tak salah aku terdapat satu waterpoint kat Shelter 2 ni tapi aku tak pasti kat area belah mana sebab kami pun masih ada bekalan air yang mencukupi. Alhamdulillah, tak banyak sangat consume air untuk hari ni. Water bladder aku yang 2L pun mampu bertahan sampai ke Shelter 3. Itupun masih ada balance lagi. Syukur, cuaca tak panas dari mula pendakian lagi. 


Shelter 2 at 3,100 mdpl height


Trek: Shelter 2 to Shelter 3 (Campsite)
Difficulty: Very Hard
Estimated time: 1 – 2hrs

Kami tak rest lama pun di Shelter 2 sebab nanti lewat pulak nak sampai shelter 3. Selepas menunaikan perkara yang wajib & rehat sebentar, kami memulakan pendakian semula menuju Shelter 3. Kami tidak menunggu Fad, Eein & Adeq yang katanya masih dibelakang lagi bersama 3 orang porter. Beza antara kami lebih kurang 1jam lebih juga. So, kami berlima decide untuk sampai ke Shelter 3 dulu memandangkan cuaca yang dah semakin sejuk. Takut nanti AMS pulak sebab berhenti terlalu lama dalam cuaca yang sejuk. Risau juga dengan yang lain, apapun doa kami sentiasa mengiringi sahabat yang lain yang masih dibelakang.

Trek menuju Shelter 3 dari Shelter 2 memang sangat-sangat mencabar. Dari permulaan saja kami dah kena berhempas pulas menggunakan segala kudrat yang ada untuk sampai ke Shelter 3. Among other trails menuju Puncak Inderapura, aku rasa trek menuju Shelter 3 yang paling mencabar & susah. Kekuatan tangan sangat diperlukan sebab korang akan lebih banyak guna untuk trek menuju Shelter 3. Kami juga dinasihatkan untuk menyimpan siap-siap hiking stick kami sebelum memulakan pendakian menuju Shelter 3 sebab takde keperluan sangat disini. Penggunaan hiking stick hanya akan menggangu pergerakan sewaktu memanjat. Masa ni lah macam-macam aksi yang tak pernah buat pun terpamer, hahaha. Layannn.


Trail from Shelter 2 to Shelter 3


Trail from Shelter 2 to Shelter 3 banyak menggunakan kekuatan tangan

Trail from Shelter 2 to Shelter 3

Trail from Shelter 2 to Shelter 3

Trail from Shelter 2 to Shelter 3

Semakin menghampiri Shelter 3

Nasib baiklah kami mampu mengharungi trek menuju Shelter 3 dari Shelter dalam tempoh 1.5jam sahaja. Alhamdulillah, kami selamat sampai campsite di Shelter 3 sekitar 5.30pm. Sewaktu kami sampai, geng turbo dah selamat santai-santai & rehat. Jeolousnya. Khemah pun masih belum dipasang kesemuanya. Hanya sebahagian sahaja. Masa kami sampai, cuaca agak mendung sikit & gerimis.

Bila dah pasang khemah pun banyak masalah juga, zip rozak lah, khemah masuk air lah... blah blah blah. Rasanya dah komplen dari kami sampai, dah malam baru nak fix khemah aku tu, huh. Kecewa juga dengan service dia masa tu, macam mana lah boleh tak check dulu before start ekspedisi. The rest of our team, Fad, Adeq & Eein bersama-sama 2 orang porter before 8mlm. Alhamdulillah, semua dalam kondisi yang ok walaupun nampak dah pewai.


Puncak Inderapura kelihatan dari campsite kami

Campsite kami di Shelter 3

Aku tak lalu makan, bekalan yang kami bawa siap-siap dari hometsay for dinner. Actually, memang dah boleh agak dah sebab dah sampai kat shelter 3 nanti confirm dah sejuk & keras. Nasib baik ada bawa biskut & chocolate, boleh jugalah nak alas perut. Memang tak boleh nak compare service kat Kerinci dengan service yang kami dapat kat Rinjani & Semeru yang memang sangat ok especially bab makan. Masa di Rinjani & Semeru, makan malam memang special jugalah & paling penting kami tak makan makanan sejuk for dinner. Semua prepare masa dah berada di Campsite. Honestly, aku takde lah mengharapkan makanan yang mewah & layanan first class dari agent kami, tapi cukuplah sekadar sederhana & memuaskan hati semua pihak. Sepatutnya, Pak Rapani & team patut tahu kami memerlukan energy yang banyak untuk summit attack keesokkan harinya, so, dinner suppose to be something healthy to give us energy.

Esok kami dijangkakan akan bergerak 4.00am for summit attack. Bagi aku macam agak lambat juga. Sempat ke nak catch the sunrise dekat puncak nanti. Masa tu dah terfikir, don't think so. Walaupun jarak campsite kami dengan puncak lebih kurang 600m tapi perjalanan nak menuju ke puncak boleh tahan lama juga, lebih-lebih lagi dengan kondisi trek gunung berapi, berpasir & berbatu. Emmmhhhh. Compare to other trip Semeru & Rinjani, kali ni aku rasa, dapat rehat lebih lama sikit before summit attack.


To be continued...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...