Pages

Wednesday, June 29, 2011

Unexpected Gift



Unexpected Gift but really meaningful

Hari ni Aku dapat special gift from someone… hahhhhhhh (versi sepah) terharu you.

Nak kata hadiah besday… rase nyer ade 2 more weeks to that Historical day. Nak kata hadiah farewell… emmhh rase nyer for this 2 weeks I’m still in MMC.

Thanks a million kepada sape2 yang berkenaan tu yea. Dah lama Aku teringin nak ader jam swatch yg color merah tu tapi ni pun OK juga... still Swatch but it is more meaningful because from someone who really close to you.


I really appreciate that & hopefully our friendship will long last forever.

Muahhhh.



Unexpected Gift


Lepas ni kalau pakai jam nie... memang aku terpakse ingat kan tuan dier (^_^)


Monday, June 27, 2011

Sepah memang BEST

Friday, 24th

Finally, juara Maharaja Lawah goes to Sepah… as expected by me. Tak sia2 aku menumpang rumah gojes semata-mata nak tengok final Maharaja Lawah. Siap ade makan-makan spesel lagi. Yelah selama ni pun aku Cuma download from Asscrewz (yang ni kalau nk donload the whole episode) or Youtube (ni kalu nak tengok part of it jer). Yang pasti nyer... aku dah ade koleksi semua episode.





Tema persembahan malam final tu... bebas & musical.

Apapun, final Maharaja Lawak memang mantap & tak mengecewakan


Jambu...

Apapun tak boleh… hehehe. Cuma start heating up masa second round jer itupun thru musical comedy. Very creative & entertaining… I like. Ade Zila bakarin lagi as a special guest.

Nabil...

Jablai… term yg sangat digilai Gojes sekarang ni. Bagi aku dua-dua round pun sama jer. Maybe sebab dia sorang kot & dah ketandusan idea nak buat apa for final. Tapi aku memang perasan yang lately lawak Nabil agak kurang menyengat compare to dulu2. Anyway congrats to Nabil b’cos to me, yang paling untung malam tu engko lah… RM150K tak payah share dengan sape2 kann.

The most episode I like… Jual VCD haram


Jozan...


Expected to win for the final too. Kedua-dua round pun memang best cume aku rase ade kurang sikit on the first round… Kelakar but lambat panas. Yang second round, mix of their lawak from the most entertaining week. Yang pasti Jozan memang ade kelebihan in Musical comedy… tak pernah mengecewakan & very entertaining.

The most episode I like… Musical comedy & Awan Nano


Sepah...

Juara as expected… makin melambung lah rating “manis nye kurma ini” oppss… “semanis kurma” lepas nie. Grup yang paling consistent every week… lansung tak pernah mengecewakan. Antara grup yang aku tunggu2 kan persembahan dia every week. First round jer dah buat kami yang kat rumah bagai nak pecah periuk belanga nak ketawa… kesinambungan dari “manis nye kurma ini”. Sepah ni memang tahu strength dia orang kat mana. Walaupun dialog dia orang agak kasar tapi aku memang sangat terhibur.

Second round lagi menyengat dengan kehadiran Dafi yang sering digembar-gemburkan dalam setiap episode. Finally…. Became reality. Popular jap ex-student AF nie.

Congrats Sepah… keep it up & maintain your originality.

The most episode I like… manis nye kurma ini (haaaaahhhhh…) & Silent comedy.


Sedikit History peserta final Maharaja Lawak...

Yus - Juara Raja Lawak Musim pertama
Tauke - ke final juga Raja Lawak Musim pertama
Johan - Naib Juara Raja Lawak Musim pertama
Zizan - Tempat ketiga Raja Lawak Musim pertama
Nabil - Juara Raja Lawak Musim Kedua
Sepah - Juara Raja Lawak Musim Ketiga


Undian malam tu

Sepah - 37%
Jozan - 30%
Nabil - 20%
Jambu - 12%


Next season Maharaja Lawak???


Saturday, June 18, 2011

Mengimbau Nostalgia Tanjung Pagar (1932-2011)



Sunday, 12 June 2011
Tanjung Pagar, Railway Station
keppel Road, Tanjung Pagar
Singapore



Unplanned trip … that’s what happened to me, Fadd Gojes & Huzz last week. The first agenda of our trip was to attend the wedding of my collegue but it turns out to be surprisingly & unexpected trip. Actually the Idea to visit Tanjung Pagar was came from Miss Gojes but the plan to go on last weekend was proposed by me. I don’t know why I was suddenly felt that I must go & visit this place. What so special about this place??? Maybe, there’s a connection between me & the History of this place… maybe not directly but indirectly… it could be. So, the initial trip to go to Hjjah’s wed not only end up with jalan-jalan cari makan jer but it turns out to be one of the most memorable trip in my life. Anyway thanks to Miss Gojes for your wonderful & interesting idea of visiting Tanjung Pagar. Agak2 nyer, kalau ko tak citer kat aku about this place I would never know that it will soon to be closed.

The initial plan was to go on Saturday but since the return ticket from Singapore to JB Sentral was about too late around 10.30 p.m… ohh my dear… just know the counter ticket man told us that, there was a return ticket at 8.30p.m…. ergghhh… tipu semata-mata. Because of you abang harapan palsu, we had to rush from Kota Tinggi to JB Sentral… just because to catch the 5.30 p.m train… damn. The ending…we had to cancel the trip on that day. And sudah nyer… ke Danga Bay. But our dream not end just like that, we still plan to try our luck on the next day… still have time.

The next moorning, we managed to get the ticket for 9.50 a.m train. Alhamdulillah, everything goes well as it planned & for the first time in my life I reached Singapore. And for the first time too… not for hiking, not for having fun or shopping but… menjejak sejarah di Tanjung Pagar… the main agenda. First time tau… ingat tu. We had to pass thru Singapore immigration first at Woodland station before we can officially enter Singapore. Standard procedure for any outsiders yea. We had to disembark and get into the immigration building for checking purposes. Oppss… small incident happened here when I was about to catch photo of something… luckily I saw Fad give me a hint not to shoot… Fuhh lega jap. Berani betul makcik ni…padahal signboard already clearly stated that “no cameras”. Anyway after spending about half an hour there, passport checking & submission of declaration form, the real journey to Tanjung Pagar is begun. We had to get back into the train & heading to the next destination… the last station. Sempat lagi buat tahi mata tu before sampai. Not only that, aku sempat lagi tanye pakcik train tu kat mana cafĂ©. Unfortunately, any selling food activities are not allowed once you entering Singapore territory. Actually, I was asking on behalf of someone… sebab nyer orang lain yang lapor…. Ehem ehem.





Finally, I made it to this Historical place


After about half an hour trip, we reached Tanjung Pagar station. Alhamdulillah, our unplanned trip finally brought us to the one of the most historical places which is soon to be closed. I was too excited & speechless at that time. Maybe to most of the people there’s nothing special about this old railway station but to me it was so unique with the beautiful & fantastic architecture which you could see almost at every angle of this station. It was still well kept. You can still feel the era of 1950s inside the building with the historical design which is still conserved i.e. the clocks, the ticket counter, the police station, the fans, the departure timing which is still manually being used till now & many unique things you may not be able to find no more in this new generation.



Zaman dolu2 nyer mode

History…
Before the Johor-Singapore Causeway was built, the railway in Singapore was exclusively limited to the island. The construction of the Johor-Singapore Causeway across the Straits of Johor began in 1919, and it was opened to goods trains on September 17, 1923 and to passenger trains on October 1, 1923. Previously, passengers and goods train were transferred at Woodlands to a ferry to Johor Bahru and the connecting train on the peninsula. Tanjong Pagar railway station was completed in 1932. (quoted from wikipedia)



The railway track


The train station... still maintain its own old unique style


The station


Di lorong gelap itu... I luv this caption


Fantastic Architecture


View from the main Road


Tanjung Pagar Historical Building


The large initials "F M S R" stand for Federated Malay States Railways. The four white marble reliefs beneath these initials are allegories of Agriculture, Commerce, Transport and Industry.


View from outside




The police station but not in operation

The old spelling

Not sure what is this

The clock

The manual departure time

Departure Hall

Although it was a short visit… about one and the half hour, still it is really something memorable which I cannot forget. Thanks a million to Gojes for really giving your effort to bring me & Huzz there. It was a wonderful trip and I was really enjoyed & happy to be there.
Anyway, although it will be closing the operation and no more open to public, I really hope that this building will be kept well for the next generation.

Tuesday, June 14, 2011

Wedding @ Sungai Rengit

11th June 2011
Sungai Rengit, Johor

Again... my deparment colleague's wedding... Nurhijjah.

This year ajer dah 3 orang rakan se department aku selamat mendirikan rumah tangga. Alhamdulillah, finally korang selamat menunaikan kewajipan yang sangat-sangat diwajibkan ke atas umat Islam yang dah cukup syarat-syarat nyer. Soon, dengar citer jiran sebelah aku ni jer... Razak... sekarang ni pun tengah bercuti ke Medan, khabar nyer nak beli barang2 hantaran and buat wedding card sekali. Dengar citer kat sana murah-murah. Aku sempat suruh jiran aku ni survey kan skali untuk aku... hehehe. Teringat citer Cik Huzz pasal nak tempah wedding card kat Indon... kecoh dulu sekejap... ingat dah sampai seru, our next GGK tapi cuma rumours jer... hehehe. Takpe, tak lama lagi jelah tu. Your turn will come soonnnn.

Aku pulak, as usual, menghadiri jemputan kahwin kawan2 aku. Tak kira lah jauh ke dekat, mana yang dapat, I will try my best to be there. Like Hijjah's wed ni, memang agak jauh... kat Sungai Rengit, agak hulu juga lah...5 jam kalau drive dari KL tapi sebab Miss Gojes dah offerkan diri nak pergi skali teman kan aku... terharu lah plak. And kebetulan, Gojes pun memang nak balik kampung dia minggu tu nak amik buku2 zaman muda dia so, memang cun sangat lah tu. Thanks Fad sudi tumpang kan kami di umah makcik ko kt Muor n umah ko kt Felda Pasak. Memang sporting lah family ko. Terasa suasana kampung jawa yang amat mendamaikan... wish could be there again... kalau ade orang sudi ajak lagi lah.

We arrived at Hijjah's wedding around 1.30 p.m and that time juga pengantin lelaki dah sampai. So, memang kena lah time kami datang tu. Datang trus jumpa Hijjah, wow... memang mengan cam lah makcik ni, first time I saw her with make-up.

Before pengantin bleh jumpa bakal isteri nyer... kena lah pass a few toll dulu. Masa ni aku dah nampak wakil pihak lelaki memang dah penuh poket dia dengan angpow. Macam tau2 jer...first time aku tengok wedding macam ni. According to Fad, ni mmg tradisi orang Johor... tak kisah nak kasi brape pun. Ohh... OK. Ader 3 tol juga lah dia kena pass baru bleh jumpa pengantin pompuan. Pengapit pengantin pompuan dia pun boleh tahan demand juga. Lepas ni kalau nak kahwin dengan orang Johor kena prepare banyak angpow lah jawab nyer. Nasib baik tak ade berbalas pantun... sudah nyer penat pengantin nak tunggu. Dah lah tengah hujan. Anyway, to me, it looks fun.



First toll



Next toll



Second toll



Last toll


Pengapit pun nak angpow juga...



Our Raja Sehari



Pengantin... Hijjah


We spend about 1 & half hour there, makan2 & taking photos. Aku cuma nampak En Yusof Inst & family jer yang datang... yang lain tak kelihatan & aku pun tak kenal sangat.


Congrats Nurhijjah Bt Ibrahim... orang doakan kebahagian awak dunia akhirat... Ameen.




Wednesday, June 8, 2011

Dugaan


7th June 2011

Semalam aku jumpa dengan member baik aku untuk kali terakhir… bukan nyer tak jumpa lagi tapi kali terakhir dia berstatus bujang, lepas ni nak kahwin dah. Jumpa pun sebab dia nak minta maaf dengan aku kata nyer kot2 ader salah & silap kan… amik berkat. Dalam2 kita orang bergurau senda tu terkeluar plak unexpected story dari makcik ni. And aku pun terkejut juga… memang dia ni suke sangat kongsi citer cinta dia dengan aku (kata nyer… suke sangat citer ngan aku). Maybe at one point we had similarities.


Citer dia lebih kurang macam ni…

“ Saya tak pernah rase kebahgiaan yang macam nie, saya tak tahu lah macam mana saya boleh pergi jumpa orang yang saya tak kenal tapi sebab dia berungguh-sungguh sangat… saya pun boleh tertewas. Mula2 tu dia kata nampak saya masa kat pameran minyak & gas tengah register, dari situ dia nampak saya & trus dapat kan contact saya kat situ (tak tahu lah macam mana dia dapat kan). Mula2 tu memang tak nak jumpa tapi bila dia MMS gambar dia tiba2 rase nak jumpa sangat2. So, kita orang pun date nak jumpa kat ampang park je. Sepanjang saya date tu… saya dapat merasakan saya sangat bahagia masa tu. Dia pandai sangat amik hati saya… dah lah semua ciri-ciri lelaki idaman saya ada pada dia. Dalam hati sempat lagi saya cakap “Ya Allah, kenapa kau tak ketemukan aku dengan dia dulu”… masa tu saya tak tahu lah kenapa saya boleh buat macam tu. Masa tu tiba2 jer saya rase, dunia sangat indah dan saya tak pernah merasa sebahagia ini..." emhhh boleh dia cakap begitu.


Banyak lagi citer dia tapi rase nyer tak perlulah aku ceritera kan kat sini… tapi memang aku pun terhibur + terkejut plak dengar citer dia. Bukan semua orang berani buat kerja macam tu... lebih-lebih lagi kalau dah dekat-dekat nak kahwin, boleh jadi haru biru kalau tak kena gaya.

Aku faham apa perasaan dia... kahwin pun sebab percaturan keluarga & sahabat handai yang dia amat kenali. Tapi aku percaya semua tu hanye lah untuk sementara dan kebahgiaan yang sepatutnye dia kecapi cuma tak lama jer lagi... yang bakal tersurat.


Masa dia jumpa tu... baru dia mengaku dia nak kahwin dah… and that guy lansung tak menunjukkan rasa kecewa malah siap kasi ayat peransang kat dia lagi. Lagi suka lah makcik ni. Dia kasi wedding card dia kat lelaki tu and guess what?? siap dapat hadiah yang mahal dari lelaki tu juga (kata nyer hadiah kahwin)... siap belikan time tu juga. Before end of the dating session, that guy sempat lagi cakap, “sekurang-kurang nyer saya bertuah sebab dapat berkenalan dengan awak, saya doakan awak jadi isteri yang solehah”. Fuhhh… bahagia nyer yea ada orang cakap begitu.

Lepas yea dia jumpa lelaki tu, barulah dia berasa bersalah sangat kat bakal husband dia. Sampai phone ringing pun dia tak angkat. Sudah2 nyer, air mata berjujuran menemani sepanjang malam tu.

Banyak betul dugaan orang nak mendirikan masjid ni… macam2 citer dah aku dengar. Kalau tak kuat, memang boleh tertewas. Hanye Iman yang kuat, niat yang ikhlas jer aku rase boleh mengatasi segala nyer. Hope this will not happened to me in future... Ameen.

Aku sempat kasi kata2 nasihat kat besfren aku ni… tapi rase nyer tak perlu lah aku nyatakan disini.

Cukup lah sekadar untuk berkongsi cerita & menjadi panduan kepada kita2 yang bakal berkahwin ni pulak… Insyallah.


Monday, June 6, 2011

Wedding of the Week


Dewi Haryani
4th June 2011
Dewan Majlis Perbandaran Nilai

It happened last saturday. Actually aku memang tak plan nak pergi pun tapi dek ajakan Gojes, aku tertewas. Dia ni memang pandai lah pujuk aku. Kadang2 tak sampai hati aku tengok... kesian pun ade. Tapi slalu nyer mana2 wedding yang aku rase aku boleh pergi aku akan gagah kan diri juga nak pergi. Yelah kalau dalam Islam pun, jemputan kahwin ini dah menjadi perkara fardu ain, iaitu wajib ke atas setiap individu yang diundang. Ini berdasarkan hadis yang diriwayatkan oleh Al-Bukhari dan Muslim bermaksud:



"Apabila seorang daripada kamu diundang menghadiri kenduri kahwin,

maka hendaklah dia menghadirinya."


Aku sampai majlis Dewi agak awal dalam pukul 11.30a.m macam tu sebabnye Fad ade kelas Fardu Haji yang perlu dihadiri nyer... (hehehe skema nyer ayat). Apa tak nyer, dari rumah aku cuma setengan jam jer. Faham2 lah dah sampai awal, memang tak ramai lah para hadirin yg datang lagi, apatah lagi nak jumpa raja sehari, Dewi. Tengok kad balik, huish bersanding pukul 2 petang, time ni kelas Fad pun dah start. So, memang tak sempat. Ok lah tu asal kan cukup syarat datang & jumpa family pengantin.

Tak ramai orang MMC yang aku nampak. Yang ade pun cuma Kak Afzan piping n family, Ustazah Hashimah n Kakak Ipar Dewi, Kak Salbina secretary process department. Budak2 process yang lain aku tak nampak pun. Maybe semua pun nak datang time pengantin bersanding kot... logik jer. Gambar pengantin lagi lah aku tak dapat amik tapi aku sempat capture pelamin pengantin yang sangat vogue. Nice combination of colors.

Anyway congrats to Dewi & Husband.





Cantik nyer pelamin Raja Sehari ni





Kak Ayu & Abg Zul
5th June 2011
Dewan Sirim, Shah Alam


This wedding just happened yesterday. Dua hari berturut-turut yea. Yg best nyer masa kami sampai jer, kompang baru dipalu... pengantin tengah berarak nak masuk dewan. Sempat juga kita orang seiring sejalan walaupun kat belakang jer... hehehe.

Tema kat belah pompuan nie... ala2 Inggeris skit... pakai kot & gaun. Dua2 pun nampak cute sangat dengan dress & coat masing-masing.

Aku agak terkilan juga sebab pengantin boleh ter 'missed' nak singgah kat our table. Sempat lambai tangan ala2 Miss World jer. Emmmhh... sungguh aku tak faham. Kalau jauh lagi takpe lah juga, ni, dah depan mata jer boleh buat macam ni kat kami. Yang lain2 pun aku nampak macam terkilan juga. Last2 , kita orang pun keluar, menyampah you... nasib baik aku termakan pujuk rayu Kay nak masuk balik amik gambar, kalau tak memang trus blah jer. Para hadirin pun tak lah ramai mana pun, boleh jer nak singgah sekejap. Emmmhh... whatever la pengantin.

Tak ramai orang MMC yg aku nampak. Aku, Fad, Julie n Kak Yati jelah kot. Geng2 SBM pun tak ramai yang aku kenal ada datang. Tapi pelamin memang awesome lah, nampak kecik tapi exclusive.

Apa pun tahniah lah kepada kedua mempelai. Selamat melayari alam perkahwinan. Hope this will be the happy ending forever. Ameen.




Gambar wajib dengan pengantin



Pelamin yang cute



Pengantin lelaki memang serius jer... mahal betul senyuman yer



GGK yang sentiase maintain



Ni anak Azli Salih yea


Saturday, June 4, 2011

Tanpamu

Tanpamu

Tanpamu hidup jadi sunyi
Tanpamu ku seakan mati
Tanpamu bagai malam tanpa bintang

Tanpamu aku kan tersesat
Tanpamu tiada lagi hasrat
Tanpamu seakan jantungku berhenti

Kau yang terindah dalam hidup ini
Dan takkan pernah berubah selamanya
Aku terlahir hanyalah untuk kamu
Jadi pelindung dirimu

Tanpamu nafasku terhenti
Kernamu ku ada di sini
Tetap bersamaku
Selalu disampingku
Untuk selamanya

Kasih yakinlah kepada diriku
Sayang dan cintaku pun hanya untukmu
Dan takkan berubah untuk selamanya
Cintaku padamu

– Sabhi Saddi & Helena -



Luv this song veru much... the lyric reminds me of Him









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...