Pages

Tuesday, May 21, 2019

Leh Ladakh Road Trip Day 1: I'm back Kashmir

Mon, 10 Sept 2018
Route: Srinagar - Sonamarg
Estimated Time: 2 hrs drive


Finally, after about 7months, I come back again Kashmir. Not for Kashmir sightseeing but this time for Leh Ladakh roadtrip via Srinagar. Actually, kalau tak nak roadtrip to Leh pun boleh, another option is by flight from Delhi or Srinagar Airport to Leh and it only takes 1hr. Tapi sebab we love adventure (sangat lah kan), so, we choose road trip to Leh via Srinagar. Another option road trip route is via Manali & it will take longer time & km compare to via Srinagar. According to Owais, roadtrip via Manali is more risky compare to via Srinagar to Leh, less safety & cannot enjoy awesome view like thru srinagar to Leh highway. Tak tahu lah betul ke tak sebab tak pernah lalu kan, hehehe. Tapi, Alhamdulillah, cuaca cantik sepanjang road trip kami.


Antara view yang korang akan nantikan before landing to Srinagar

Alhamdulillah, no flight delay & we arrived Srinagar on time. Tak perlu nak ceritalah from Delhi to Kashmir sebab entry untuk cerita ni aku dah cover dalam Winter Trip on February yang lepas. Ok, back to main story. This time, Owais dah terlebih dahulu menanti kami di luar Airport. Kali ni on time, hahaha. Dan bermulalah perjalanan kami ke Leh. Tapi, untuk hari pertama ni, perjalanan kami hanya akan sampai di Kargih saja. Dan memandangkan kami masih banyak masa sebelum sampai ke Kargil, kami bercadang singgah di Sonamarg terlebih dahulu sebab dah sehala nak ke Kargil pun.


It's summer now in Kashmir

Some info about Leh Ladakh Road Trip via Srinagar:

Route Map: 
Srinagar – Sonamarg – Zoji La – Drass – Kargil – Mulbek – Lamayaru – Saspol – Leh

Total Distance: 434 Km

Best Time to Visit: 
Highway generally opens on early May to late October (Depends on the weather)


Leh Ladakh Road Trip Guide in a nutshell (source)


More good info for beginners --> Leh Ladakh Road Trip


Last time winter trip at Kashmir, tak sempat nak sampai Sonamarg sebab heavy snowfall, so, halfway saja. So, kali ni aku nak make sure juga sampai. Alhamdulillah, cuaca & view sangat cantik kat Sonamarg. The main activities yang kita boleh buat kat sini is horse ride to Thajiwas Glacier. Tapi kali ni tak ada snow or glacier sebab musim panas kan. But still view masih cantik & ohsem. Best sangat. Rasa macam dalam mimpi je bila tengok keindahan disini. Subhanallah. Kagum. It feels like... kuch kuch hota hai.


Welcome To Sonamarg

Beautiful Lanscape

Arrived at Sonamarg

View on the way to Thajiwas Glacier

Subhanallah

Horse Ride to Thajiwas Glacier

Route to Thajiwas Glacier

View yang tak mengecewakan

This is Sonamarg

Masih jauh lagi perjalanan

Kalau korang adalah peminat cerita Hindustan, Bajrangi Bhaijaan, dekat sinilah merupakan lokasi utama pengambaran cerita hebat ni. Antara scene yang aku rasa cukup meninggalkan kesan juga kat aku yang agak emotional ni. The last scene yang ada tunjuk India & Pakistan border tu rupa-rupanya shooting kat sini saja.


We almost there

The last scene in Bajrangi Bhaijaan was shot here

Final scene yang tunjuk Pakistan-India Border was shot here

Lihatlah dunia

Kami spend about 1-hour juga bila dah sampai kat Thajiwas Glacier ni. So, total time pergi & balik about 3.5hrs juga. Kami dapat nego price at Rs1000/horse (≈RM60). Aku rasa berbaloi sebab perjalanan nak sampai ke sini memang jauh, kena naik bukit, turun bukit. Kebetulan masa kami sampai tu memang musim panas & cuaca memang cerah & cantik cuma memang menyerah diri jugalah sebab panas lit lit. Tapi demi kepuasan yang bukan selalu pun kau akan dapat, so, kami tolak ketepi semua rasa panas itu. Hahaha. Sorry Fad.

Kami ke Thajiwas Glacier bersama-sama guide cum driver kami Owais. Nak make sure we’re in good mood & happy sepanjang perjalanan nak sampai ke destinasi. Ada orang tanya aku, macam mana boleh dapat trusted driver macam ni. Actually, aku baru saja kenal mamat yang ada iras-iras Salman Khan ni masa winter trip yang lepas. Hobi dia selfie, hahaha. So, kena baca winter trip aku di kashmir yang lepas lah kalau nak tahu macam mana aku boleh kenal dengan dia ni. And we still keep in touch sampai sekarang thru IG. Boleh lah nak contact Owais ni untuk arrange trip ke Ladakh. Aku tak cakap lah dia terbaik sebab masih banyak improvement here & there sebab ini merupakan kali ke-2 dia ke Ladakh. But, still aku rasa safe & boleh tolerate banyak benda dengan dia sepanjang trip kami.

Masa on the way balik tu ramai pulak Malaysian yang kami jumpa baru nak ke Thajiwas Glacier.


Thajiwas Glacier checked

With our guide & driver

My happy moment

Before proceed to our next destionation to Kargil, kami rest sekejap for lunch. This time special sikit sebab lunch was prepared by our driver Owais. A day before our trip to Ladakh, he asked me, which one I prefer, chicken or lamb? Spicy or less spicy? So, this is the reason. At the end, chicken & lamb with less spicy (eventho I said spicy) plus with other Kashmiri meals too. Alhamdulillah, foods were awesome & taste was really good (kalau tak, tak ada lah tambah nasi kan). Thanks owais for the foods. We really enjoyed it.

Lagi satu wajib cuba kalau dah sampai ke sini adalah Masalla Tea. Huish, tiba-tiba pulak boleh jadi suka. Tapi memang kena cuba baru tahu best ke tak.


Lunch Time

After heavy lunch, we continued our journey to real destination for today, Kargil. Another 3hrs drive thru Zoji la, Drass & Kargil.


Sonamarg to kargil

Next destination to Kargil

To be continued...


2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...