Pages

Monday, October 28, 2013

Jerangkang Waterfall Part 1

Jerangkang waterfall, Maran, Pahang
Saturday, 5 Oct 2013

Penat balik dari Bangkok pun tak hilang lagi, aku dah masuk hutan plak kan. But, to me whatever things that makes me happy & enjoy, there's no such word "penat" in my life's diary. Alhamdulillah, trip yang sngat menyeronokkan and best. Thanks to our organizer of this trip Mr Spark for your great arrangement from A to Z. Arrgghhh, lama nye tak masuk hutan, terasa seolah-olah disuntik "nature spirit" sebaik sahaja melangkah masuk ke Hutan Lipur Jerangkang. Ya Allah, I really missed this moment after taking such a long break away from your beautiful hidden gem.

On the day of event, kami telah berkumpul seawal 12 pagi di Tol Gombak dan memulakan perjalanan kami hanya 1 hour later after short briefing by our Tok Ketua. Azli. After 1 & half hour, we had a short break at RnR Temerloh. Masa ni memang dah tahap mengantuk gila babas tapi tahan juga lah sebab aku terpaksa bertahan for another 1 hour to reach our real destination. Lepas 1 hour break, kami sambung perjalanan sekitar 1 jam macam tu until kami jumpa Exit Srijaya. From there, only for about another half an hour to reach Kedai Pokcik Mansur @ Paya Bongor, port untuk kami buat preparation (distribute ration) before ke real destination, Jerangkang. Tak salah aku, same place also for those yang nak ke berkelah. Alhamdulillah, kami sampai around 4am. Masa ni dah perasan ada another group juga masa tu. Nasib baiklah dekat dengan Masjid, so, boleh lah lelapkan mata ni sekejap sementara nak menunggu solat suboh. Hakikat nye, tak berapa nak nyenyak pon sebab benda yang aku tak nak betul-betul ada masa tu, adalah pulak. What a bad day for first day? Tahan jelah kan dengan segala paint killer yang ade.


Ni lah kedai Pokcik Mansur

Alhamdulillah, ada masjid just next Kedai Pakcik Mansur

After solat Subuh, kami terus bersiap-siap & ready. Tak sempat pun nak breakfast sebab masa ni 4WD kami dah sampai & kami perlu cepat sebab ada another group juga yang nak masuk. Nanti kalau lambat, dapat port campsite yang tak best. Anyway, bagus betul perancangan Tok Ketua kami. 


Last preparation before bergerak masuk ke Hutan Lipur Jerangkang

Tengoklan senyuman lebar masing-masing... excited nye tak sabar nak masuk Hutan Lipur Jerangkang ni, ke... pantang nampak camera, hehehe

Geng-geng lelaki sila jaga beg-beg kami OK

Seawal 6.40pagi kami dah bertolak dari kedai Pak Mansur.

Now, the real adventure to reach our true destination is begun. 1 hour ride thru a 16km miserable offroad... which took approximately 1 hour. Anyway really enjoyed walaupun terpaksa mengharungi halangan sepanjang perjalanan kami. Punggok satu hal sakit, terpaksa pulak mengelak kalau ade pokok & dahan yang rendang yang block perjalanan kami.

Lesson learnt: Next time kalo orang offer duk depan jangan tolak yea.

We reached our destination 1 hour later. But, this is not place we will setup our tent. We had to walk another 20min thru a moderate & leisure hiking trail to reach our real camping spot.


4WD that brought us here

1st Campsite at Hutan Lipur Jerangkang but... we're not going to camp here

Ambik barang masing-masing nak gerak dah nie

Perjalanan kami bermula thru Hutan Lipur Jerangkang

Jom

Ade tangga nak memudahkan pendakian ke campsite

Dah sampai pun 2nd campsite... apa lagi, buat lah apa yang patut

Setup khemah dulu

Campsite 2... strategic spot for Hammock lovers

View yang sangat Indah untuk permulaan pagi di Jerangkang Rainforest

Masak air for our breakfast

This is our delicious morning breakfast... Mamee Chef Curry Laksa

Subhanallah

Waterfall just nearby our campsite... the main & nearest water source

Lepas dah kenyang apa lagi... masuk khemah & tido zzzzzzz.

We continue our activity only after lunch.

To be continued...

5 comments:

  1. salam, boleh saya dapatkan contact number utk perkhidmatan 4WD utk msuk ke kawasan air terjun tu?

    ReplyDelete
  2. Salam boleh tak nak dapatkan contact number untuk pengurusan khidmat ke kawasan air terjun and aktiviti kat sana? Thanks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslma, u may contact 013-9976368 (jepun) for transportation, cakap spark yg kasi contact no.

      For activity last time, kawan I yang arrange kan.

      Have Fun ;-)

      Delete
  3. hi... nak tanya kederaan 4wd boleh naik sampai campsite kedua tak?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...