Pages

Friday, October 31, 2014

Jeju Island Day 1: Welcome to Hawaii of Korea

Jeju Island, Korea
Saturday, 18 Oct 2014


Annyeonghaseyo Jeju

Alhamdulillah, setelah bermacam-macam dugaan yang kami hadapi semalam. Hari ni dengan izin Allah swt & dengan senang hati kami selamat sampai di Jeju Island. One of my dream destination. Kalau sebelum ni aku cuma boleh bayangkan keindahnnya kat dalam korean drama series tapi kini keindahanya memang rupa seindah khabar. Awesome.

The best part before touch down, you could see the beautiful Hallasan from inside Jeju Air. Subhanallah, memang Indah Ciptaan Allah swt.


Hallasan dari kejauhan (cermin tingkap agak kotor)

We're almost there... Jeju here we come

Before I story further about my trip, Just wanna share my preparation for Jeju Trip.


This book helps me a lot in preparation for Jeju


Flight Ticket

Aku telah memilih Jeju Air for flight to Jeju. Ada juga other flight option e.g. Flyasiana, Eastarjet & Korean Air tapi bagi aku price for Jeju air is much cheaper compare to other airlines. Tapi kalau ada promo maybe murah juga, tapi, nak tunggu promo ntah bila agak nya kan. So, if you’re affordable, malas nak fikir & tak kisah brapa pun harga dia, then, mana-mana pilihan pun tak menjadi masalah.

Advisable sangat kalau dah memang confirm nak ke sini, better book awal ticket for better ticket price & flight option. Macam case aku ni, I booked 2 months earlier itupun aku rasa, promo ticket pun dah takde. Anyway. I managed to get KRW80,000 (RM398) return. Still expensive to me tapi kira ok lah tu, bukan selalu, hahaha.

We took the 7.15am flight departure, memandangkan kami nak spend lama di jeju on 1st & 2nd day sebab 3rd day flight kami 12.30pm. Kalo tak memikirkan kami akan ke Soraksan memang aku amek the last flight to Seoul sebab rasanya macam tak puas rasanya nak cover semua tempat kat Jeju.

Other option to Jeju is by Ferry. Tapi tak salah aku, masa kami ke sini, temporary closed. Maybe because of the tragedy recently.

Ada interesting story masa kami check-in. Actually, one of our travel mate tak jadi pergi last minute tapi tak sangka pulak Jeju Air ni baik hati refund ticket yang dah purchased 2 months before tu masa kami check-in. Tak pernah aku dengar pulak low cost airline punya baik hati nak refund kalau ada orang cancel flight. Masa kami check-in bag tu juga dia buatkan. Tapi cuma ada charge dalam 8% cancellation fee lah. Bagus kan. Ni yang rasa nak ke Jeju lagi. Alangkah best nya, kalau lah AA pun macam ni kan, Actually, bukan Jeju Air saja. Even ITX train yang kami terlepas tu pun dapat refund.


Jeju Airport


Car Rental

Car rental adalah salah satu option nak tour Jeju Island ni selain bus, taxi or hire a tour guide with transport. Tapi bagi aku kalau nak lebih kepuasan, car rental is the best option provided korang dah buat preparation awal nak pergi ke mana di Jeju. Make sure well prepared lah lebih-lebih lagi kalau trip yang pendek. Survey dulu tourist attraction yang korang nak pergi. Get all the details & information, then, barulah decide dari mana nak ke mana dulu.

Tugas nak book kereta aku serahkan kepada Hani & Fad sebab dia orang dah apply IDP, so, aku boleh lah rilex fikirkan aktiviti kami di Jeju. Sebab syarat nak sewa kereta kat sini, kena ada international driving license. Kos IDP RM150 valid for 1 year.

Cara-cara nak book car rental with KT Kumho --> SINI

Actually, kami ada problem masa nak book GPS in English. Masa sampai option additional info, memang tak boleh tick untuk "Navigation (ENG)". Option yang ada hanyalah "Navigation (KOR)". After a few times mencuba, finally, aku buat kata putus suruh Hani tick je option "Navigation (KOR)" dengan harapan kami dapat tukar masa sampai di Jeju nanti. Sebab itu jelah harapan kami. Better than nothing right. Lagipun it's free.

Ternyata, bila masa nak ambik car rental tu. Memang confirm GPS in English takde stok. Katanya, kalau masa online booking tu tak boleh tick, meaning, no more GPS in ENG Tapi staff KT Kumho ni sangat professional, dia punyalah yakinkan aku, "...don't worry if u don't understand (Korea), just key in the phone no of the location & it will drive u all the way to the destination.... later, our staff will show u inside the car...". Aku pun bukalah balik itinerary aku & minta tolong staff KT Kumho to provide phone no untuk certain destination yang aku takde.


Kereta pilihan driver kami... keselesaan tu amat penting, Lagipun kami ber-5 shared, so, kuranglah beban sikit

Hani & Fida pun tak nak kalah juga

So, next step, menuju ke kereta lah pulak. Staff lain pulak yang akan tunjuk cara-cara nak guna kereta sewa yang kami dah book. Memang banyak sungguh function dalam keter nie. Nasib baik bukan dalam Korea. And masa ni juga dia ajar kami, nak guna GPS dengan hanya masukkan phone no. memandangkan kami tak paham lansung bahasa korea. Masa tu jelah faham, lepas tu, terus faham-faham sendiri, hahaha. Tak susah mana pun. Alhamdulillah, walaupun tanpa English GPS, kami mampu tour Jeju Island hanya dengan masukkan contact no. lokasi yang kami nak tuju.


Staff KT Kumho sedang kasi briefing cara-cara nak guna GPS & function yang ada dalam Sonata ni, so, sila fokus ya Fad, jangan tau excited sangat nak bawa K5 sampai lupa hand break takde, hahaha

Ini baru Korea

Tapi yang tak bestnya bila dah sewa keter besar ni limited lah pulak nak bawa high speed. Everywhere & anywhere ada speed trap camera. Macam mana kami tahu? sebab everytime GPS kami akan kasi warning suruh reduce speed kalau dah nak sampai speed trap zone. Bagus lah GPS kasi tau tapi yang tak best nya tak berapa nak enjoy lah, rasa tertekan pun ada. Ada satu masa tu korang bayangkan kat highway dia kena drive bawah 60km/h. Nasiblah aku cuma Tulip jer, so, aku cuma tolong tenangkan driver sajalah. Kami ni menyewa, terpaksa lah, kalau tak terbanglah duit nak bayar saman kat car rental company tu nanti. Tapi orang kat sini memang cool & rilex jer bawa keter laju-laju, macam tak heran jer camera yang ada.


Jalan menuju Seogwipo

Nampak tu, sila patuhi had laju yang ditetapkan

Accomodation

After dah book flight ticket, next step boleh lah survey hotel pulak. Lokasi hotel amat penting sebab Jeju ni nampak jer pulau tapi sebenarnya besar & perjalanan dari satu tempat ke satu tempat (tourist attraction), boleh tahan jauh juga. Lagilah kalau speed trap camera kat merata-rata ada, confirm tak bolah nak speed sangat. So, plan your accommodation too.

For 3D2N trip at Jeju Island, I had choose 2 hotel with 2 different location. Utk 1st day, aku telah memilih Jeju Hiking Inn di Seogwipo. Aku book thru Hostelworld. Memandangkan kami akan travel another side of Jeju Island on the next day, aku rasa better stay kat 2 different places rather than nak patah balik ke Hotel yang sama. Save time on transportation, petrol & giving you more convenience when sightseeing. 


Jeju Hiking Inn

Facilities at Kitchen

Small dining room

Dapur kecik nak masak-masak

For 2nd day, aku choose Ilchulbong Tourist Hotel yang terletak berdekatan dengan Seongsan Ilchulbong. Aku book thru Agoda. Still in Seogwipo area but on the east side. Kenapa aku pilih Hotel ni, konon-kononnya kami nak kejarkan sunrise di Ilchulbong yang dikenali juga sebagai sunrise peak. Kalau kami stay di Jeju City, confirm nak kena bangun awal pagi nak ke sini & driving to here will take you approximately 1 hour or plus maybe from Jeju city. Tapi kalau stay kat Ilchulbong Tourist Hotel, boleh jalan kaki saja nak ke sunrise peak. Tapi confirmlah kami takkan jalan kaki pagi-pagi buta tu & apalah guna sewa K5 kan.


Ilchulbong Hotel

Seongsan Ilchulbong seen from our room

Aku personally like the Seogwipo area, although relatively far from Jeju City, but the scenic beauty, tourist attraction and the people attracts me more. 


Awesome view from top of Jeju Hiking Inn

City view from the othe other side from top of Jeju Hiking Inn


To be continued...



10 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Daebak!!!!!
    Besh giler driving.
    ehh ade oppa emsem tak kat kaunter Jeju air tuh. Jeju air staf memang baik2 ehhehe.
    Next time bila repeat jeju plan nak drive juga.
    Hotel kat ilchubong tuh best tak?
    view ku tengok menarek giler.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Oppa ensem xde, Onni jelita adalah ;-)

    Hotel Ilchulbong tu aku amik famili room, luas n selesa

    ReplyDelete
  5. tumpang tanya...buku myjeju,my way tu awk dpt dari mana ye

    ReplyDelete
  6. tade ekk.. saja tanya teringat oppa emsem jeju air kt gimpo epot.
    hope panjang umur bleh smpai jeju lagi hehehhe bnyk tempat tak visit lagi.

    ReplyDelete
  7. Fara, buku tu ofismate sy yg kasi, dia amik dekat korea tourism, you pergi situ mcm2 info free yg boleh dapat ;-)

    ReplyDelete
  8. Hi, nak tanya psl jeju air nya refund la. Your friend got the refund blk cash or bank in? I nak cancel my reservation tp skeptic skit (end of March). Did your friend bayar pkai credit card or debit?

    ReplyDelete
  9. Fithri, I paid using credit card. So, refund dia debit into my credit card lah

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...