Pages

Wednesday, November 2, 2011

Ikan Bakar @ Medan Muara


25 October 2011

About 9.00 p.m
Medan Muara Ikan Bakar
Tanjung Harapan
Port Klang


Last week Deepavali night, aku sempat spend masa aku untuk beronggeng di Tanjung Harapan, Port Klang or formerly known as Esplanade, Tanjung Harapan... with Gojes, Adeq n Boboi. Oppss… bukan beronggeng buat benda bukan-bukan yea tapi jalan-jalan cari makan kat Medan Muara Ikan Bakar. Anyway, thanks to orang yang belanja kami malam tu yea… nanti boleh belanja selalu… hehehe.

We went there from USJ around 8p.m lalu KESAS highway. Aku takde lah tahu sangat jalan ke situ tapi orang2 yang pakar cakap lalu situ lagi dekat from USJ nak compare to Federal Highway. Tapi GPS aku still suruh follow Federal… meaning Federal is the shortest time to get there… sebab nye aku dah set dalam GPS aku, route to follow is the shortest time. So, no wonder lah lalu mana pun as long as satellite dah calculate that route was the shortest time to get there, then it will keep pushing you to follow the direction. But, still... if you follow the other way it will recalculate to follow their route. And it keeps telling you follow the same route until your chosen route is the shortest compare to the initial route GPS set for you.

Aku just set "Tanjung Harapan" kat GPS aku and memang exactly dia bawa kami ke sana. Tapi sampai-sampai je, takde lah jumpa Muara Ikan bakar trus tapi kami jumpa Kedai Ikan Bakar lain dulu… oppss rupa nye aku lupa nak set "Muara Ikan Bakar". By the time aku nak cari the exact location, Miss Driver dah masuk ke belah mana pon aku tak pasti… tapi yang sangat pasti jalan yang kami lalu tu memang scary… macam jalan orang jarang lalu lah. Huish kalau aku sorang lah… tobat tak pergi situ. Luckily there were four of us, so, takde lah gementar sangat tapi masing2 pun agak cemas juga lah… dengan takde keter yang lalu lalang, yard kiri kanan, semak samun lagi…. Seremmm.

Fuhh… kita orang pun follow jelah jalan tu sebab GPS aku baru je detect Muara Ikan Bakar. But still kena juga jalan yang scary tu. About 5 minutes macam tu… alhamdulillah kami sampai ke tempat yang sepatut nye di tuju… "Muara Ikan Bakar, Tanjung Harapan". Masa tu dah pukul 9 lebih.



Medan Muara Ikan Bakar Tanjung Harapan



Sampai2 jer… dah bau laut dulu… yang pada aku agak kurang menyenangkan. Ikan Bakar ni memang terletak betul2 kat Muara… lokasi strategik untuk mostly Ikan Bakar. First thing we did, kami kena pilih seafood yang nak di masak. So, at one section semua makanan laut dalam peti sejuk beku dengan ais terhidang untuk kami pilih. Tapi Ikan tak banyak pilihan… Cuma ade Siakap jer. Pelik juga aku… duk tepi laut dekat dengan tempat tangkap ikan pun still tak cukup bekalan Ikan ke?



Sampai-sampai kena pilih makanan laut & menu for the seafood yang dah dipilih



Since, masa tu ade lah our first time, emmhh... kalu boleh memang kami nak cuba semua lah. So, pantas je kita orang pilih Sotong, Ketam, Udang… Ikan Siakap (sebab no choice Ikan yang lain). Masakan nye… macam biasa lah Sotong Goreng tepung (menu wajib aku ni), Ketam masak pedas, Udang pun masak pedas and Ikan Siakap masak stim asam boi… with additional menu Kangkung goreng belacan.




Sotong goreng tepung

yang biasa2 aje pada aku... Aku kasi 3 out of 5




Udang Masak Cili

Yang ni aku tak rase sebab allergy you... tapi Adeq cakap lebih kurang ketam masak cili so, aku nak rate sama juga lah 2.5/5



Ketam masak Cili

Rase nye tak seperti yang dijangkakan... isi dia agak kureng skit
Aku nak rate 2.5/5 je


Kangkung Goreng Belacan (3/5)




Ikan Siakap masak Stim Asam Boi

Emmmm.... tak special mana pun rase dia... nak rate 3/5 jer



Masa kita orang pergi time ni tak ramai sangat orang… pelik juga sebab esok nyer cuti umum. Dalam hati aku…. Maybe sebab hujan kot, sebab tu tak ramai orang. OK, fine... tapi nak tunggu main course kami… "Ikan Siakap Asam Boi" mak aii sampai siap kena remind kt pelayan. Sudah nye dan nak habis menu yang lain barulahhhh nak sampai… huhh.



View inside Medam Muara Ikan Bakar



Kat sini ade tempat karoeke juga tau… tapi kami tak sempat nak sumbang kan lagu pon sebab asyik-asyik pelayan dia je yang nyanyi. Maybe sebab pelayan datang skali dengan package nyanyi kot... hehehe.

Aku takde lah nak recommend sangat orang nak ke sini. Maybe yang nak kelainan tu aku suggest bolah jer nak datang sini. Kita ni rambut je sama hitam tapi hati lain lain... maybe pada aku menu yang disajikan takde lah hebat sangat tapi ...kat tekak orang lain, mana tau sedap lah plak kan. So, nak tau OK ke TAK... silalah ke "Medan Muara Ikan Bakar Tanjung Harapan" yea.

Lepas makan nak citer pasal jalan kita orang balik pulak. Since driver dah confident yang dia boleh ingat jalan balik, so, takde lah plak aku set GPS nak balik USJ. Tahu-tahu terlajak masuk Highway Shahputra… jauh nye melencong. Nampak sangat tak tau jalan. Tapi nasib baik lepas tu kami dah nampak petunjuk nak masuk ke jalan yang benar. Finally jumpa pun Federal Highway… huhuhu. Tak tahu lah lepas ni kalu aku pergi lagi…. Confirm tak ingat dah.


Selamat Mencuba



4 comments:

gerbera said...

Kita try kat Kuala Selangor pulak lepas ni.

gReEnbUtToN said...

correction: Lebuhraya Shahpadu, bukan Shahputra.... seb bek bukan adiputra, ekekeke...
kalo xsosat, x thrill lah...hahaha
pasni Jeram..jeram.. lalalala

Kehelan said...

tertanya-tanya mula2 nak citer pasal GPS ke pasal ikan bakar, tp takde la plak menu ikan bakar yek!

Fiza said...

Nk citer semua benda Kay :-)

Sbb menu lain mcm lg menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...