Pages

Sunday, March 4, 2018

Incredible India 2018: From New Delhi to Kashmir

New Delhi, India
Fri & Sat, 9 & 10th Feb 2018


Alhamdulillah, perancangan hampir setahun nak sampai ke India finally dengan izinNya terlaksana. One of my wishlist place to go. Perancangan setahun sebab beli ticket last year on February. Masa tu kebetulan ada AA free seat, so, aku grab jugalah walaupun tak berapa nak murah, RM589 return tix. Dah masuk Add-on luggage & meals, total lebih kurang RM808 return. Insurance kami beli separate sebab nak travel to Kashmir juga, so, aku purchase Group Travel Insurance for 10days travel which is about RM60/pax with Allianz. Syukur juga no delay kali ni & kami sampai awal di India before 10.30pm. India lambat 2jam 30min dari Malaysia. So, kalau kat Malaysia dah nak pukul 1.00am, waktu tidur kat Malaysia dah ni. 


Welcome to New Delhi

Bila dah melangkah masuk kat Delhi International Airport ni, rasa wow sangat. Kira gah juga lah airport India ni setanding dengan negara maju lain. Procedura yang agak makan masa sikit kat Airport ni adalah Visa. Queue saja dah panjang. Maybe for E-Visa applicant only. Sebab aku & geng apply E-Visa. First time apply Visa Online tanpa perlu ke Visa Application Center. Kos dia maybe lebih mahal sikit (dalam RM10) tapi sebab kami masing-masing busy & tak sempat nak ke Visa Center, so, E-Visa is the best option.

How to Apply E-Visa
  1. Fill in the online application form at https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html
  2. Upload your visa photo
  3. Upload the front page of your passport
  4. Pay the visa fee – USD50 for Malaysian + 2.5% of total value (bank charge) = USD51.25
  5. Once approved, the e-Tourist Visa will be emailed to you.
  6. Print it out and carry it with you when you travel to India.
  7. Then at Indian airport immigration area, follow the signage for the e-Tourist visa cos there are separate lanes for eTV holder to capture your biometric data.


Nanti kalau ada masa aku share, cara nak apply E-Visa ni. Simple & Easy.


Ada separate counter for Tourist using E-Visa

Done with E-Visa, barulah boleh collect baggage. Lepas tu kami lepak dulu di Area Arrival Hall yang dekat dengan Arrival Gate. Ada banyak kerusi available while waiting for our next flight to Srinagar on the next day. Nak tidur pun boleh. Ada option juga, boleh tunggu di Domestic Departure Hall Level 2. Kami gerak lepas dah settle semua urusan packing bag nak tinggalkan di Delhi & beli simcard. Kami beli simcard Vodafone untuk kegunaan selama kami di India. 1000Rs with 8GBData usage. Tapi simcard beli di Delhi tak boleh guna di Kashmir. Macam rugi juga beli tapi sebab process nak aktivate simcard tu saja dah makan masa, lebih baik beli awal. Macam aku & Thirah nasib baik kami buat lebih awal, so, tunggu dalam 1-2jam sajalah tapi Fad & Adeq, dah balik dari Kashmir baru boleh activate.

Kami bergerak ke Level 2 domestic departure untuk menunggu di sana. Dah janji dengan staff dari Highland Travels yang kami akan buat full payment & pass our luggage for Delhi-Agra-Jaipur Tour. Actually, nak kurangkan beban bawa banyak bag ke Kashmir tujuanya. Mula-mula, kami plan nak letak kat Airport delhi saja tapi Bos dia yang offer kami tinggalkan bag dekat office Highland Travels instead of letak di airport. Tapi dah jadi complicated bila unexpected things happened during 5days kami tiada disana. Macam-macam tapi nanti lah cerita. Kami sempat tidur tak sampai 2 jam sementara nak tunggu staff dia yang dikenali sebagai Mr Nehru, yang akan datang collect the money & our baggage around 5am macam tu. Lepas dah settled semua, baru kami mula check-in bag & bergerak masuk ke Domestic Departure. Ohh since kami naik Air Asia nak ke Srinagar, so, masih di terminal yang sama, T3. 


New Delhi Airport Departure Hall

Antara yang menraik perhatian kami di Delhi International Airport

 Domestic Departures Area


Ada tempat solat yang proper di Domestic Departures. Just follow the signage provided at the Domestic Departures Area. 


Ada Prayer Room at Domestic Flight Departure Area

Separate Prayer Room available for Muslims

Insyarat besar macam ni kalau tak dapat bezakan juga... emhhh

Ada open lounge juga kat sini untuk economy class traveller. Boleh lah tidur dengan selesa sementara menunggu domestic flight to Srinagar. 


Boleh lah rehat sebentar while waiting for next flight

Sewaktu kami tunggu flight before boarding pun, sempat jugalah berkenalan dengan few Malaysian yang kebetulan naik flight yang sama nak ke Srinagar. Ramai juga Malaysian yang datang sama time macam kami. Ada juga yang timing balik pun sama. Cuma itinerary kami saja yang berbeza.

Flight kami berlepas dari Delhi to Srinagar at 7.50am. Estimated time, 1.5hrs. 


Himalaya Range seen from inside flight from Delhi to Srinagar

Just above the Himalaya

Alhamdulillah, no flight delay and we arrived at Srinagar Airport around 9.30am. Less than 1.5hrs. Ada Himalaya view on the left side of the plane tapi right side pun ada view. tapi lagi cantik sebelah kiri. Tak duduk tepi tingkap, so, tengok daripada jauh sajalah. Hahaha. Tapi masa balik dapat seat on the right side, so, memang agak terkasima jugalah bila tengok view Himalaya dari dekat and MasyAllah, we flew on top of it. Ingat pergi Nepal dah dapat tengok the best view of Himalaya tapi dekat Kashmir ni lagi hebat pemandangan dari sini. Rezeki kami dapat view yang cantik. Ingat kelabu juga macam mula-mula depart from Srinagar Airport yang nampak putih saja semua dari atas sebab snowfall. Tapi sapa sangka lepas je dari awan, fuhh. Subhanallah.

Jom belajar sesuatu about Kashmir

Kalau refer kat Map, secara geografinya, Kashmir merupakan kawasan paling utara di benua India. Sehingga pertengahan abad ke-19, istilah Kashmir merujuk kepada kawasan lembah antara Great Himalayas dan Pir Panjal Range. Hari ini Kashmir termasuk negeri yang ditadbir India iaitu Jammu dan Kashmir (Lembah Kashmir, Jammu dan Ladakh), Pakistan yang mentadbir Gilgit-Baltistan dan wilayah Azad Kashmir dan kawasan yang ditadbir oleh China, Aksai Chin dan kawasan Trans-Karakoram. (Source: Wikipedia)




In summary,

India-controlled: Jammu and Kashmir (which includes the region of Jammu, Kashmir Valley, Ladakh and Siachen) - about 45% of Kashmir

Pakistan-controlled: Three areas called Azad Kashmir, Gilgit and Baltistan - make up the northern and western portions of the region - about 35% of Kashmir.

China-controlled: Aksai Chin and the Trans-Karakoram Tract, in the northeastern part of the region -equaling to 20% of Kashmir.


Other interesting fact, Srinagar is the summer capital city in Jammu and Kashmir state. Jammu is the winter capital.

But Why?

In Jammu and Kashmir every year, there is a shift of the secretariat and all other government offices from Srinagar to Jammu and vice versa. This bi-annual shift is known as Darbar move. From May to October, all the governmental offices are housed in Srinagar which is the summer capital of the state and from November to April, the offices are housed in Jammu which is the winter capital of the state. The Jammu and Kashmir High Court also moves from Srinagar to Jammu in winters and from Jammu to Srinagar in summers. (Source)

Srinagar is also known as the summer capital. Srinagar is the most Populated area. As summer is favourable for trade and other activities in Kashmir as the temperature in summer is moderate neither cold nor hot. Hence, from March to October, Srinagar is the capital in summer.

Jammu is also known as the winter capital during October to March. During winter, as Srinagar is closer to Kashmir, the temperature falls down to below 0 degC and makes it difficult for its citizen to stayover there to trade and to do business activities and therefore, people starts shifting towards Jammu as there is lesser amount of cold.

The capital of Azad Kashmir is Muzaffarabad.


Dah sampai sini, baru tahu rupanya Kashmir ni ditadbir oleh 3 buah negara i.e. India, Pakistan & China. Sebelum ni ingat Kashmir ni terletak kat Pakistan & India saja. Tak sangka pula China pun ada share juga. Thanks Owais yang banyak shared info pasal Kashmir. Rasa macam tak perlu google pun dah dapat semua info daripada dia. So, tempat yang kami melawat di Kashmir ni masih dalam India Territory.

Dah sampai airport Srinagar ni, takde kena lalu imigression bagai dah, terus direct ke baggage pick-up area. Lepas ambil beg sebelum keluar airport, ada orang akan standby tahan & suruh ke suatu sudut untuk isi form for tourist. Basically, form ni nak make sure berapa orang yang masuk kat Kashmir ni saja. Borang yang sama juga perlu diisi bila balik nanti. Maklumat yang diminta termasuklah personal details, maklumat Agent (nama, alamat, nombor telefon) dan hotel/boathouse yang akan tinggal semasa di Kashmir. Ada juga yang terlepas nak isi form tu sebab staff dia sibuk layan orang lain, hahaha. Aku rasa kalau tak ada orang standby, boleh jadi kami menonong juga keluar. Ohh , nak kasi tahu, form dia agak tricky juga, so, kalau tak faham tanya saja. Macam aku yang banyak tanya ni, at the end, dia terus tolong isikan sebab malas nak layan dah. Lepas dah isi form, terus keluar airport cari driver kami.

Lama juga kami tunggu driver nak sampai. Orang Malaysia lain yang datang dengan agent semua dah bersama driver masing-masing. Sudahnya orang yang tak dikenali yang datang approach kami, ramai pulak tu. Nasib baik ada yang baik & ok, offer kami nak call kan driver kami. Al-maklum, simcard kat Delhi tak boleh guna kat Kashmir. So, tunggu sajalah & berharap kami tak kena tipu. Tak lama lepas tu, driver kami pun sampai. Kami terus bergerak sebab perjalanan kami dah bermula seawal pagi ni. 


From Airport to Gulmarg

Otw To Gulmarg

Kami dapat tahu yang plan dah bertukar sebab cuaca cantik hari ni, so, Owais beritahu kami akan ke Gulmarg dulu. Kami akur sebab Owais mesti tahu apa yang terbaik untuk customer dia. So, dari airport memang direct terus ke Gulmarg. Memandangkan kami masih belum bersedia dengan trip ke Gulmarg hari ni, kami minta jasa baik Owais bawa kami ke tempat di mana kami boleh salin baju yang proper untuk aktiviti di Gulmarg. So, on the way nak ke Gulmarg, kami singgah kat kedai yang ada bilik yang boleh kami guna nak salin baju & iron tudung juga, hahaha. Lepas dah settle semua, baru kami breakfast di kedai yang sama. 


Singgah makan kat sini otw to Gulmarg

Enjoying our breakfast

Maggi Massala

Paneer Butter Massala & Naan Cheese

Kalau ke Kashmir, tak sah rasanya kalau tak pekena Kashmiri Kahwa tea. Aku rasa aku dah fall in love with the taste. Balik je kat Malaysia, hari-hari pun nak minum, hahaha. Cara nak buat Kahwa ni, first kena boil water with Kashmiri kahwa tea leaves, saffron, cardamom (buah pelaga), cinnamon and bila nak serve tu, baru letak honey or sugar & crushed almonds. All these ingredients put together make the tea not only delicious but also healthy for the body. Tapi kalau aku buat letak Saffron, cardamom, honey & crushed almonds. Aku ada beli juga ramuan yang dah ready, just kena masak dengan air & letak almond je tapi lain sikit lah rasanya sebab lagi nikmat kalau buat sendiri. Tak percaya? boleh cuba sendiri.


Kahwa with Saffron & Crushed Almond

Penutup dengan Jintan Manis & Gula

Alhamdulillah, breakfast terbaik untuk permulaan hari pertama kami di Kashmir. Aku order simple saja sebab plan nak makan berat lepas kami balik dari Gulmarg nanti. So, aku order Maggi Massala. Adeq, fad & Thirah shared order benda yang sama, Paneer Butter Masala (Paneer = Cheese) & Naan Cheese. Semua pun sedap & best. Grand Total makan 660 Rs.

Kami meneruskan perjalanan ke Gulmarg after breakfast. Another 2hrs journey.

Actually, sepanjang perjalanan dari Airport nak ke mana-mana destinasi di Kashmir ni, pasti korang akan notice askar bersenjata di merata tempat, everywhere & anywhere. Macam nampak kawasan under controlled by military pun ada juga. Tapi jangan risaulah, tak ada apa-apa pun yang berlaku. Buat rilex sudah. Memang kat sini gayanya begitu semenjak sebahagian Kashmir dibawah kekuasaan India. Tentera yang berkawal tu pun merupakan tentera India, bukannya Kashmir pun. Bak kata Owais, tentera Kashmir duduk kat Military Camp je.


To be continued...


4 comments:

  1. teringin nak pergi
    tapi tak ada geng
    nak pergi sorang2 masih tak yakin lagi
    hahha

    ReplyDelete
  2. boleh share contact no driver x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, Driver Contact No. Owais: +91 99067 25577

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...