Pages

Saturday, March 31, 2018

Incredible India 2018: From Kashmir to Agra

Srinagar, Kashmir
Wednesday, 14 Feb 2018


Hari ni merupakan hari terakhir kami di Srinagar, Kashmir. Baru 5 hari kat sini tapi rasa macam dah lama sangat. Tapi yang pasti rasa tak puas lagi nak explore Kashmir. Actually, 4 hari saja kami dapat spend kat Kashmir ni sebab hari ke-5, flight kami pukul 10 a.m from Srinagar. Aku saja pilih flight awal pagi sebab kami akan terus ke Agra hari ni. Perjalanan ke Agra dari Delhi pula mengambil masa kira-kira 3-4jam. Itupun bergantung kepada traffic juga. Kalau amik flight lewat petang, nanti tengah malam pulak nak sampai Agra. So, aku pilih Flight AA yang paling awal. Ohh, ada saja option Airline lain tapi sebab aku dah book last minute, price pun lebih kurang dengan Airline lain, so, aku pilih AA. Domestic flight AA dapat 15kg Baggage free. So, save sikit lah kat situ.

Tips: Nak dapat price yang murah & affordable for Domestic Flight, sila book ticket 2-3 bulan lebih awal.


Dal Lake after Suboh

Pagi tu kami breakfast awal pagi sebab dah janji dengan Owais pukul 7.00am dari Houseboat. Pada mulanya, ingat nak tapow saja, tapi tak sangka Adel & Asif bangun awal pagi ni nak make sure kami sempat breakfast sebelum ke Airport. Uncle Ghulam pun dah standby seawal pagi juga sebab nak menunggu hutang Air Mineral 16 botol yang belum dibayar kami, hahaha. Rindu lah lepas ni nak dengar suara dia yang macam Amrish Puri tu. 


Our last day with both of them, gonna miss them

Kami plan keluar awal pagi sebab ramai traveller yang cakap akan ada security check lebih kurang 1km sebelum sampai airport & normally akan ambil masa yang agak lama. Tapi aku rasa sebab flight kami awal pagi, so, security check sebelum sampai airport tu agak smooth juga & tak ramai orang pun yang menunggu. Sampai saja, Kami terpaksa keluar kereta, ambil bag dari dalam kereta untuk lalukan di laluan bag & kemudian begerak bersama bag untuk di scan.

Dah sampai Srinagar Aiport, sebelum masuk dalam pun ada security check. Tapi kali ni lebih extreme sebab kena raba satu badan, for ladies lah, aku tak sure lelaki macam mana. Security procedure di Srinagar ni memang sangat ketat. For ladies, memang ada satu bilik kecil khas yang ditutup & habis satu badan kena raba. Kalau nasib tak baik dia siap selak baju lagi. Bertabah lah ya.

Dah lepas satu Airport security checkpoint, akan ada satu lagi security checkpoint sebelum masuk ke boarding area. Kali ni semua barang dalam handcarry pula akan dikeluarkan dan diperiksa satu persatu. Kalau tak bernasib baik, kena rampas & tak boleh bawa masuk. Electronic items kena make sure ON. Kalau bawa gula-gula dalam bekas macam “Eclipse” tu, nanti dia siap suruh korang makan kat situ lagi. So, kalau tak ada apa-apa yang berlaku lepas makan tu, boleh lepas lah, hahaha. Dia akan stamp dekat handcarry pass kalau dah lulus semua.

Ohh, ada lagi satu security check masa nak naik kapal terbang nanti i.e. depan pintu sebelum masuk dalam plane. For ladies, siap ada tempat tertutup lagi tau walaupun tak penuh. Kena raba lagi tapi kali ni biasa saja tak macam mula-mula masuk airport tadi.

So, total semua ada 4 security checkpoint sebelum berlepas ke Delhi from Srinagar Airport. Patutlah ramai yang suggest datang awal. Inilah sebab utamanya. Kalau ikutkan Airport tak jauh pun dengan Houseboat di Dal Lake tapi sebab security check sampai 4 level ni yang buat lambat. Kalau datang lambat Airport boleh miss flight macam ni.

Alhamdulillah, kami berjaya melepasi semua 4 security check point. 


View Kashmir after the heavy snowfall

Aku baru dapat tahu last week, rupanya, hari ini 14 Feb 2018, penerbangan baru dibuka semula selepas 2 hari delay disebabkan heavy snowfall. Alhamdulillah, perjalanan kami ke Delhi dipermudahkan. Owais siap patah balik kasi tahu kami, if flight delay, contact dia, so that, dia boleh datang ambik kami semula. Agaknya, dia pun baru tahu tak ada penerbangan keluar 2 hari ni.

Suhu pagi tu kat Srinagar Airport -2 degC. Nak keras jugalah masa kena beratur tunggu kat luar sebelum boleh masuk dalam Airport. Luckily, no flight delay.

Lepas je melepasi awan kelabu di Srinagar, kami dihidangkan dengan view yang Subhanallah dari atas awan. The awesome view of Himalaya range. Kalau flight dari Nepal, boleh tengok dari jauh saja kan tapi penerbangan dari Kashmir siap boleh lalu atas lagi. Memang seriously cantik & kagum. Ish, tak sabar pulak nak tunggu big plan hujung tahun ni. Semoga Allah swt mempermudahkan perancangan kami nak sampai ke sana nanti.


Selepas je melepasi awan mendung di Kashmir, wow

Himalaya Range from AA flight

Subhanallah

Bye... bye... see u again end of this year

Kami tiba di Delhi International Airport lebih kurang pukul 12pm. Urusan security tak complicated. Kami terus ke Luggage pickup area selepas keluar saja dari AA flight from Srinagar. Cuma urusan nak mendapatkan bag saja yang jadi lambat.

Masa tu aku dapat call daripada Mr Noor yang beritahu driver kami dah ada kat airport, ready dah nak pickup kami. Tapi jadi satu masalah, bila dia cakap bag yang kami tinggalkan untuk trip Delhi-Agra-Jaipur pula dia pergi letak kat rumah dia & kebetulan waktu tu, dia pula masih di Kashmir. Ada miscommunication sebenarnya sebab dia ingat aku akan ambil bag tu masa tiba di delhi semula selepas Jaipur. Takkan lah aku tinggal beg besar semata-mata nak ambil masa aku last day kat Delhi. Mungkin tak jadi masalah kalau dia letak di office dia kat Delhi, tapi sebab kat rumah, so, jadi masalah sebab dia sendiri tak ada kat rumah massa tu.

Aku paksa dia kasi bag kami hari tu sebab aku dah cakap clearly dengan dia kat phone yang aku akan ambil batu semula selepas kami return form Kashmir. Kalau tak nanti kami nak pakai apa, semua kelengkapan kami untuk trip Delhi-Agra-Jaipur semua kat dalam bag yang kami tinggalkan. Aku tak tahu macam mana dia settle dengan staff dia tapi sebelum kami ke Agra, kami singgah dulu di rumah Mr Noor untuk mendapatkan bag-bag kami. Hahaha. Tak pasal-pasal kena punggah semua bag sekali. Kalau ikut plan asal, kami sepatutnya akan tinggalkan bag kami dari Kashmir di office Mr Noor tapi kalau dah macam gini gayanya. Lupakan sajalah, bawa jelah semua. Tapi memang kelakarlah sebab kereta kami kecil, lepas tu, guna NGV pula. Memang limited lah space kat bonet. So, solution, semua bag kami kena letak kat atas & diikat. Kelakar pulak bila difikirkan. Macam manalah kau boleh kasi kereta biasa je untuk penumpang 4 orang. Sepatutnya standard MPV or at least size taxi yang boleh letak muatan lebih kat belakang.

Kecewa juga tapi nak buat macam mana perjalanan harus diteruskan. Dah puas berseronok di Kashmir, tak sangka di India lain pulak ceritanya.

Tak banyak nak cerita perjalanan dari Delhi to Agra sebab driver pun tak banyak cerita. Hanya akan cakap bila ditanya. Huh, bosan. Aku rasa aku dah tahu kenapa perjalanan nak sampai ke Agra jadi lama kalau naik kereta pun. Noted highway limit 110km/hr tapi dah kenapa kau bawa tak sampai 80km/hr. Aku yang duduk depan ni jadi stress bila highway yang luas, kereta tak banyak, kau boleh bawa macam nak makan angin saja. Rasa nak ganti dia tolong drive saja. Bila aku tanya boleh pula dia jawah endah tak endah. Still bawa macam tu juga. Actually, member aku yang pergi dulu pun pernah cerita benda yang sama juga sampai dia sendiri pun jadi sakit hati sebab kita nak cepat tapi jadi lambat sebab driver bawa slow. Kami cuma berhenti sekali saja di RnR on the way to Agra for lunch break.


Highway menuju Agra

Kami tiba di Agra dah malam walaupun baru pukul 6pm. Kami tak berhenti di mana-mana pun terus ke Hotel Kamal. Tapi, kami tak bernasib baik sebab ada event apa ntah, so, kami kena naik beca masuk ke dalam. Tak jauh pun sebenarnya tapi sebab bag kami banyak, so, terpaksa lah naik Beca. Kesian pulak aku tengok orang yang bawa kami masuk tu sebab terpaksa kayuh basikal dengan beban bag kami yang memang berat tu. Sampai satu tahap, dia kena turun & tarik basikal sebab tak mampu nak kayuh dah. Aku & Fad dah offer nak turun jalan saja untuk kurangkan beban tapi dia tak kasi. Rasa bersalah pulak. Nasib baik lah tak jauh.

Ohh, sebenarnya, Mr Noor offer Hotel lain untuk penginapan kami di Agra. Tapi bila aku survey, hotel tu macam banyak bad review. So, aku suggest dia book Hotel Kamal saja. Ikut plan asal kami kalau tak guna agent. Walaupun dia tak suggest hotel Kamal sebab terletak di tempat yang agak crowded. Tapi bagi aku ok saja sebab dekat dengan Taj Mahal & boleh jalan kaki. Lagipun kami nak stay one night saja.


Naik beca nak sampai ke Hotel Kamal

Jalan menuju Kamal Hotel From Taj Mahal's entrance

Kedatangan kami disambut dengan staff Hotel Kamal yang sangat helpful, Sunny. Walaupun hotel Kamal ni hotel budget & nampak biasa saja tapi sebab staff dia sangat helpful & friendly, tak rasa macam ada kekurangan. Sunny banyak bantu kami untuk lebih memahami keadaan di Agra & India. Tak rasa pulak dia macam orang India sebab siap ajar kami macam-macam lagi pasal nak travel di India. And dia kagum sebab ramai ladies traveller from Malaysia. Bilik kami simple saja. Ok lah, untuk stay overnight. Apa yang best pasal Hotel Kamal ni. Boleh Nampak Taj Mahal from rooftop of this Hotel and it takes only 10mins walk to Western gate (main entrance to Taj Mahal).


View around Hotel Kamal

Hotel Kamal... about 10min walk to Western gate of Taj Mahal

Room for Two

Taj Mahal view from Rooftop of Hotel Kamal

Sambil breakfast sambil enjoy the view

Taj Mahal view from Hotel Kamal

Sempat snap picture ni before bergerak ke Taj Mahal on the next day

Awesome

After check-in, kami rest about half an hour while waiting for Auto-rickshaw yang Sunny dah tolong cari kan untuk kami untuk ke Kedai cenderamata. Padahal, tujuan utama nak cari tema pakaian untuk masuk Taj Mahal esok, hahaha. Dia suruh kami bayar 100Rs saja tapi sebab kami spend lebih dari 1 jam kat kedai tu, so, bayar extra 150Rs sebab agak jauh juga dari Hotel Kamal. Alhamdulillah, dapat beli sorang satu walaupun nak bargain punya lah susah. Fad sorang saja tak beli, tak geng lah.

Malam tu kami dinner simple saja di bilik. Makan Maggi & Wrap bersama Tuna yang kami bawa dari Malaysia. Kami minta Staff Hotel Kamal masakkan Air Mineral 2 botol untuk makan Maggi & minum Hot Choc.


To be continued.

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...