Pages

Monday, December 18, 2017

Annapurna Base Camp... Preparation

30 Nov 2017 - 12 Dec 2017 (12 Days)
Poonhill & Annapurna


Actually, aku pernah buat entry preparation to Annapurna masa first trip ke Nepal. Kira-kira tiga tahun yang lepas juga. Anyway, just nak update a few things yang aku rasa ada perubahan sikit.

Untuk trekking to ABC kali ni kami telah menggunakan khidmat Uncle Karat dari Malaysia. The main reason juga sebab package yang Uncle tawarkan memang lebih murah & siap include trekking ke Poonhill. Minimum 12 days are required for trip to & PoonHill. Itupun aku dah rasa paling tough juga untuk group yang stamina range from normal to power.

ABC + Poonhill Trekking Package

Price: USD 480 per pax
Cost Include

All the Ground

-   Chartered AC van from airport pick up to airport drop.
-   Chartered AC van return from kathmandu - Pokhara (not by tourist bas)
-   2 nights Hotel in Kathmandu in twin sharing basis (Hotel Dream City)
-   2 nights Hotel in Pokhara
-  All Meals during trekking days (Breakfast, Lunch & Dinner) as indicated by the itinerary a la carte.
-   All Accommodation from day 1 to day 11 in twin sharing basis
-  All trekking and climbing related permit & fees, (Entry Permit Annapurna conservation fees and TIMS Card)
-   1 Professional Trekking leader
-   A comprehensive medical kit
-   All government and local taxes and VAT
-   Guide’s insurance.
-   Sleeping bag during the trip
-   personal porter 3pax 1porter @7kg each
-   Trekking/climbing certificate 

Cost Exclude: 

-   International air fare to/ from Nepal
-   Entry Visa fees - at present $25 for 15 day.
-   Foods in Kathmandu and Pokhara
-   Insurance which covers, medical, emergency evacuation, lost, theft expenses
-   Drinks: both alcoholic and bottled other than sterilized drinking water
-   Laundry fees
-   Hot shower,
-   Battery charge @tea houses,
-   WIFI during the trekking period at tea houses
-   Personal gear and expenses
-   Tips and gratitude provided to staff

Transport kali ni lebih menarik sebab kami ada chatered van from Kathmandu to Pokhara. Tak payah nak angkut bagpack yang berat tu pergi station bus macam trip yang lepas, hahaha. Tapi kesian pulak orang yang duduk belakang. Sorry Uncle, Mat Lan & Ramji. Kami insan yang lemah.

Porter tu memang stated 1 porter shared for 3 pax tapi kami shared berdua. Sebab kami ada personal porter total 5 org for our group. Sleeping bag pun dah include sekali dalam main package. Dulu kami kena top-up USD10 for sleeping on top of main package price.


Before Departure...

TIMS dan ACAP

Kali ni 1 month before the trip, Uncle dah minta scanned copy of passport & photo untuk preparation for Hiking Permit (TIMS dan ACAP).



TIMS - Trekkers' Information Management System
ACAP - Annapurna Conservation Area Permit

Cost for TIMS & ACAP dah include sekali dalam main package. Boleh dapat above pass & permit after finish the trekking.


Visa Nepal

Visa kami buat siap-siap dari Malaysia eventhough ada service visa on arrival (VOA).

Kami hantar sorang wakil jer buat Visa for all members provided with all details of participant as per below:
• Original passport (hardcopy)
• 1 photocopy of Original passport
• 1 Photo size (2X2) utk visa ke Nepal
• Application Form yang telah diisi
• Duit cash rm95

Lokasi terkini terletak di Wisma Paradise Jalan Ampang.


Insurance

Last trip to Nepal, aku guna Insurance Travel Guard AIG tapi sekarang ni AIG dah revised policy wording dia & hanya cover ketinggian maximum up to 4000m height. So, tak applicable dah kalau nak ke ABC & any height above the limit. Tak tahulah kenapa dia revised to 4000m. Boleh jadi ramai sangat kot yang guna service heli kat Nepal. Aku rasa sepanjang aku trekking ke Poonhill & Annapurna ni, boleh dikatakan hari-hari kot ada heli rescue. Hari ke-7 trekking from ABC yang aku rasa paling kerap helicopter ke lalu lalang. Dan tak semua pun untuk rescue sebab ada juga yang memang bayar sendiri untuk untuk pulang dari ABC instead of trekking.

So, kali ni aku telah menggunakan khidmat Allianz Travel Care. Tapi kena include "Additional Sport (Optional Rider)" untuk cover hiking activity. No height limit coverage but instead they do stated limit to be cover on mountaineering as long as not involving the use of ropes and other climbing equipments. Boleh refer to Allianz for more details.

Total insurance for 11-15days is RM82.


Trekking Checklist

Boleh refer entry sebelum ni  --> Road To ABC: Preparation

Trekking during early winter ni tak berapa panas sangat pun kalau siang. Weather pun sejuk & windy. So, possibility nak melengas tu pun agak kurang. So, pakai je baju trekking yang sama untuk beberapa hari pun aku rasa taka da masalah. Ikut keperluan masing-masing lah tapi yang penting down jacket & thermal wear tu memang keperluan kalau trekking during winter or musim sejuk ni especially during the night time when the temperature suddenly drop.


Additional tips 
Boleh refer to -->  Road To ABC: Preparation 

Other additional information & tips
  1. Susah sikit nak tukar duit kat NPR kat Malaysia. Sebab mostly Money Changer yang aku tanya semua akan suruh convert MYR to USD and tukar kat Nepal. Tapi aku rasa tak perlu tukar USD pun sebab duit MYR memang mudah diterima di sini. 
  2. Banyakkan training turun & naik tangga. Sebab trek ke PoonHill mahupun ABC memang banyak tangga. Nak ke Urelli saja, 3500 steps anak tangga. Itu belum tangga yang turun naik kat Chomrong & Bamboo. So, biasakanlah ya. Tak sia-sia aku training hari-hari kat Menara Technip 3-5X a day. Quite helpful.
  3. Bawalah perisa air seperti Tank, Glucose or yang sewaktu dengannya. Certain orang akan guna air paip je nak top-up air & then letak water purification table. After about 30min, dah boleh minum tapi siapa je yang tahan dengan rasa dia. Kita nak trekking lama, so, kalau boleh nak jugalah air yang kita minum tu ok juga rasanya. Kat mana-mana teahouse/guesthouse akan ada air filter yang boleh korang top-up untuk mendaki tapi kena bayar. Itu pun rasa dia agak luarbiasa. Memang perit juga tekak minum. Aku pernah isi sekali je lepas tu memang tak dah sebab tekak dah lain macam. Tapi ada option lain, kalau rajin bawalah Mini water filter sendiri. In which aku rasa lagi better. Kat Lazada ada jual produk ni. Easy to use & portable. Boleh consider untuk trip ke India ni.
  4. Bawa extra chocolate or sweets untuk diberikan kepada anak-anak kecik yang korang barangkali akan jumpa sepanjang trekking. Tak payah bawa yang mahal-mahal pun tapi kalau mampu lagi bagus, hehehe. Aku kasi choki-choki pun dia orang dah cukup happy. Pengalaman dari trip yang lepas. Dia orang duduk kat gunung, so, memang satu nikmat jugalah bila dapat something yang bukan mudah mereka boleh dapat.
  5. Boleh bawa extra sambal hijau, sambal hitam, sambal ikan bilis & yang sewaktu dengannya untuk keperluan makan sepanjang trekking sebab percayalah korang memang sangat perlukan extra sambal ni untuk lebih rasa nak menikmati makanan kat sini. Kalau nak bawa serunding or makanan berdaging tu just make sure cover sikit lah sebab nak menghormati some of them yang tak makan daging. Tak salah aku Upper Sinuwa and above ada signboard yang warning hikers not to eat meat. Even haiwan yang datang dari bawah pun tak dibenarkan melepasi limit dibawah. Mengikut kepercayaan orang kat sini, bad luck kalau makan daging or bawa haiwan naik atas. Tapi let say, haiwan tu memang dah wujud kat area above the limit tu, itu tak dikiralah.



Ok itu saja rasanya. Nanti ingat apa-apa, aku update lagi.
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...