Pages

Saturday, March 18, 2017

Siem Reap Day 3: Free and Easy

Siem Reap, Cambodia
Saturday, 11 Feb 2017


Sepatutnya pagi ni kami ke Tonle Sap tapi tak jadi lepas dah buat kira-kira & survey. So, plan hari ni ke Cambodian Cultural village sajalah tapi sebelah petang sebab most of the show semua start after 2pm. So, pagi di Siem Reap hari ni, kami spend jalan-jalan di night market lagi. Ohh, night market ni pagi pun buka tapi tak semua kedai lah and only opened at 10a.m onwards. So, berjalan-jalan lagi and spend the money lagi, hahaha. Sebab dah overbudget, terpaksa buat pertukaran matawang. Kami dapat rate 4.5. Agak mahal jugalah. Menyesal tukar ngam-ngam kat KL. Next time kalu nak pi Cambodia memang kena letak extra kalau nak ke Night Market for those yang tak boleh kawal nafsu membeli tu lah, hahaha.


Simple Breakfast di Angkor Orchid Hotel

Jumpa syty lagi

Sungai ni bercahaya dikala malam hari

Money changer located nearby to Night Market

After buat pertukaran, kami sambung jalan-jalan lagi. By 11am, kami pulang and sambung packing sebab ada membeli lagi, hahaha. Table cloth tu menarik sangat sebab dari semalam dah usha, so, rasa macam nak kena beli jugalah untuk mak. Aku rasa lagi lama stay kat sini, lagi macam-macam lah membeli. Nak tawar menawar pun senang kat sini, cuma kena ada skill skit lah.


Tips:
Just nak share pasal penggunaan USD kat sini. Pastikan setiap kali buat urusan jual beli or apa-apa yang melibatkan USD lah, make sure check duit tu dulu before beredar dari situ. Make sure takde cacat cela lansung kat duit tu. Kalau boleh masa dia return money tu, make sure semua dalam kondisi yang ok (perfect) & minta semua duit baru kalau boleh. Kat sini sangat particular pasal benda-benda macam ni, dia akan check setiap kali kita bayar. And duit USD aku saja sampai beberapa kali kena reject sebab nampak agak lama. Padahal kondisi duit tu ok jer but not for transaction in here. Tak ke naya kalau melibatkan amount yang besar. So, please be alert.
 

Kami dah janji dengan Mustafa pukul 12.30pm after solat Zohor and as usual, always on time. Kami terus check-out dari Angkor Orchid Hotel tapi backpack tinggalkan kat Hotel sebab fikir kami nak singgah balik nanti. Masa tu tak tahu pulak si Mustafa dah upgrade transport kami for day 3 to Lexus. Kalau tahu tadi, kami dah angkut siap-siap backpack skali masuk. Memandangkan kami start trip hari ni lambat sikit, so, Mustafa cakap bawa Lexus jelah sebab dah kira hafday. Tapi sebenarnya aku tahu dia kepanasan nak bawa tuk tuk dia memandangkan cuaca yang sangat panas masa tu. Tak kisah lah, yang penting selesa & price yang kami bayar pun still sama. No extra charge. Alhamdulillah, hari ni dapat naik Lexus.

Next destination, lunch at Muslim Family Restaurant at Stoung Thmey village. Terletak betul-betul dibelakang Masjid An-Nikmah. Dan nearby juga dengan Siem Reap Backpackers & Muslim Family Kitchen restaurant. According to Mustafa, Restaurant ni merupakan the first Muslim Restaurant kat sini. Oh, harga makan kat sini lebih murah sikit compare to Muslim Family Kitchen. Hari ni makan Nasi Goreng with Daging Lok Lak & Ice Lemon Tea. Total makan USD5.5 per pax. Alhamdulillah, sedap.


Lunch at Muslim Family Restaurant

Next destinasion, Killing field. Not the real killing field tapi ada original skull yang menempatkan mangsa yang terlibat dalam kekejaman Khmer Rouge suatu ketika dahulu. 


To be continued...



1 comment:

  1. Kelako nama daging... lok lak sangat hehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...