Pages

Wednesday, December 30, 2015

Bangkok-Lopburi-Kanchanaburi: Total Expenses

Bangkok-Lopburi-Kanchanaburi
19 - 22 Nov 2015


Aku rasa kali ni banyak betul masa amik nak habiskan cerita Bangkok trip aku ni. Kemalasan satu hal, kerisauan sebab dah overweight pun pening juga & tapi yang paling win, idea nak buat karangan yang best tu, tak sampai-sampai. Tapi aku cuba jugalah nak habiskan before year end. And below total expenses will be my last post for travelling this year. Bromo-Malang-Surabaya trip yang tak habis-habis cerita lagi tu pun, nanti backdated jelah nampaknya. Sebab banyak juga tempat baru yang aku pergi masa kat Surabaya hari tu tapi macam biasa lah, no cool idea nak start karangan yang best.


Below total expenses for 5H4M Bangkok-Lopburi-Kanchanaburi trip.


Flight
AA Flight (KLIA2 – Don Mueng Airport) = RM149 (All-in)
AA Flight (Don Mueng Airport – KLIA2) = THB2107 RM 259 (All-in)

Total = RM408

Accomodation
CheqInn – Bangkok Chic Hostel, private 6-bed room = RM245.55
Tara Raft Kanchanaburi Guest House
Superior river view double bed (2 rooms) = RM413.92
Superior river view twin bed (1 room) = RM206.96

Total = RM866.43/6 = RM144.40 each

Lopburi
Bus fare (Don Mueng Airport – Bangkok Railway station) = thb8  
Train to Lopburi = thb28 (3rd class)
Mineral water, thb10 x2 = thb20
Return trip sunflower field = thb150
Train Lopburi to Bangkok = thb154 (2nd class) - ada air cond
Makan nasilauk n teh o peng = thb60

Total = THB 420

Kanchanaburi
Big taxi = thb500pp
Mee celop = thb35
Ayam goreng n pulut = thb15
Tuk Tut (return trip to night market) = thb120 / 6 = thb20
Minivan to Erawan & Death Railway = thb1800 / 6 = thb300
Entrance Fee Erawan - thb300
Parking Minivan - thb50
Train ticket (Tham Kra Sae – River Kwai) = thb100 (1 hr journey)
Lunch nasi ayam kuning - thb45
Dinner Nasi ayam - thb40
Dinner Ayam goreng - thb10 x 2 = thb20
Tuk Tuk (night market – guesthosue) = thb60 / 6 = thb10
Private minivan to bangkok = thn2000 / 6 = thb333

Total = THB 1768

Bangkok
BTS one day pass = thb140
Mo chit - Nana = thb40 (beli sebab dah lost one day pass)
Nana - Saphan taksin = thb42 (beli sebab dah lost one day pass)
Chao Phraya Boat ride = thb40 x 2 = thb80
Tomyam kung = thb100/2 = thb50
Pad Thai = thb60
Air kelapa = thn40
Air mineral = thb10
Jus limau manis = thb20

Total = THB 482

Floating market
BTS one day pass - thb140
Minivan to Damnoen - thb90
Minvan from maeklong to bangkok - thb70
Minivan pickup tepi jln from saduak to maeklong - thb40
Boat - thb2000/6 = thb333.33pp
Coconut ice cream - thb60
Ice coffee - thb20

Total = THB 753

Miscellenaous
Simcard truemove - thb199 (7days Unlimited Internet Access)
Nasi kosong & tomyam (Makan MBK mall) = thb75
Dinner Nasi ayam kosong + lemon tea - thb260
Seluar gobos - thb150x2
Souvenirs - thb390
Big Taxi to airport - thb800/6 = thb133
Buah nenas - thb20x3 = thb60

Total = THB 1417

Total Expenses in Bangkok – Lopburi – Kanchanaburi = THB4840 RM594

Total Expenses RM1150             (Rate masa ni THB100 = RM12.26)


Alhamdulillah, not so over budget. Al maklum dah second time, so, budget souvenirs tu boleh tolak ke tepi. Beli pun sebab untuk orang tertentu sahaja, Untung juga masuk comp baru & slalu pindah randah ikut project yang kita buat ni. At least, save budget nak peruntukkan untuk member-member yang berhampiran, hahaha. Aku rasa tahun ni berjalan jer memang save banyak sebab tak beli souvenirs sangat. Dan aku rasa, ada yang trip lepas aku beli pun tak luak lagi, hahaha. 


2015 Best nine on Instagram 
Thank You For you likes, hahaha



This will be my last travel post for this year. Will be more interesting story coming up next year, InsyAllah. 


2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...