Pages

Tuesday, April 1, 2014

Pine Tree Hill... Again

Pine Tree Hill, Bukit Fraser
Sat, 29th Mac 2014


Height: 1500m ASL
Duration: 9 to 10 hrs approximately depending on fitness level
Distance: 14KM return trip to Twin Peak (11KM if  to Pine Tree only)

Seawal 4 pagi kami yang tinggal di kajang dah start gerak sebab kami kena amek Sheryll di cheras dulu before meetup at 5am with the rest at Petronas Taman Samudera. Dah sampai, transfer barang dulu ke another cars & kami pun memulakan perjalanan menuju Bukit Fraser. Before that, kami singgah solat di masjid kat KKB. We continued only after quick breakfast kat pekan KKB. Penting ni untuk stamina before memanjat. Alhamdulillah, we managed to reach bukit Fraser at 8.15am. Kalau ikut itinerary we supposed to meetup with our guide pukul 8 pagi kat clock tower tapi apakan daya hujan lebat pagi ni dah slow down kan perjalanan kami.

Actually, this is part of our training for Mount Semeru this coming June. Semakin berdebar pulak rasanya, sebab we only have 2 months before the trip and still we haven’t trained enough. Maybe, I should start practicing tougher after this. Gym pun dah makin kurang kunjungan sebab workload yang tengah banyak & kesibukan mengejar dateline.

Actually, this is not my first time sebab aku pernah ke sini dulu, kira-kira 3 thn lepas. Masa tu, aku ingat lagi, that hiking trip was our last training before ke Mount Kinabalu, my second after the previous year. And masa tu juga kami tak sampai pun ke Twin Peak sebab masa tak mengizinkan and ada 2 orang yang tak brape nak ok masa tu. So, kami decide nak turun terus tanpa ke Twin Peak. So, untuk trip kali nie memang aku nak pastikan, kami sampai ke Twin Peak dahulu. Tapi apakan daya, masa & cuaca yang tak mengizinkan kami kali ini juga untuk sampai ke Twin Peak. Terpaksa redha jer lah. Mungkin ada hikmahnya. 


An awesome hiking trip

Compare to my last trip, kali ni kami bergerak awal sedikit, pukul 9.10 pagi. Sepatutnya, kami dah bergerak lagi awal tapi masa kami sampai fraser hill pun dah pukul 8 lebih, nak check-in bungalow lagi & transfer barang lagi, pun dah makan masa. Janji dengan guide pukul 8 tapi apakan daya itu jer yang trebaik kami mampu buat. Aku pun dapat rasa memang takkan sampai twin peak pun memandangkan kondisi cuaca yang tak mengizinkan otw to Pine tree. Kalauu last time trip, kami seramai 14 orang, kali ni 10 orang sahaja. Dan hanya 4 orang saja yang baru 1st time to pine tree.


Starting Trail

Keep our forest clean

Beginning trail still slow & easy

Pine Tree Hill trail

Rest Hut

Ambik nyawa dulu before proceed

Continue walk down the trail

Antara halangan utama kami

This beautiful red reminds me of Mesilau Trail at Mount Kinabalu

The ascending trail

1.8km completed … more to go, chaiyok

Still maintain

Later when return … need to take the whole stairs up

Mosses

Fallen trees along the way

The cute Mushroom

The beautiful green mosses

Giant Mushroom

Another 0.7km to pine tree peak

Heading to our last few meters to Pine Tree peak

About half an hour lagi before nak sampai ke pine tree peak, tiba-tiba hujan turun mencurah-curah. Hujan makin lebat sampailah kami sampai ke puncak. Best memang best main hujan tapi masalahnya lepas tulah, baju basah & kesejukan. And trek akan basah & licin (confirm) which will slow down our momentum.

Kami sampai pine tree peak 12.35pm… 4 hours jugalah which was better compare to my last time. Mungkin kali ni kami tak banyak stop & less taking picture… hahaha, yeke. Tapi memang dah start hujan tu, camera takkan keluar dah lerr. Tak berani nak amek risiko. Actually, Kecut our guide nak continue hiking to Twin peak tapi kami minta nak makan dulu and masa tu baru pukul 1. Kalau lah dia cakap hujan akan amek masa kami nak ke twin peak, confirm kami proceed to twin peak dulu...hehehe. Tapi sebab another one hour plus lagi nak sampai ke twin peak so, we preferred to take short rest & having lunch first. 


The last ascending before touching the base peak needs stamina for steep climb with rope. About 100 meters to go at this checkpoint. But, what was more challenging at this point... it was heavy rain at this time

Alhamdulillah, Pine Tree peak

We did it up to Pine Tree Peak only

Lunch time after puas main hujan

20 minutes after that, we continued hike to Twin peak. Masa tu, dah ada group lain yang kami jumpa otw nak ke puncak tadi patah balik katanya trek dah banjir skit. Tapi, kami tetap teruskan, yelah kalau lambat nanti lagi lambat sampai. So, adalah dalam 20 minutes juga kami berjalan tu, kecut suruh kami decide samada nak teruskan atau tidak sebab dia menjangkakan hujan takkan berhenti dan perjalanan masih jauh lagi ditambah pulak dengan trek yang basah & berair. Dengan hati yang kecewa, kami pun akur keputusan guide kami nak patah balik. Sebab tak nak amek risiko sampai lambat ke bawah nanti. Emmhhh…


Temankan Cik Amy bergambar sebab dia baru sampai

Ulat Gonggok Giant

Bumped into this giant gonggok on the way return

The lovely fern curl

Liyana Tree on the way

Trail yang memenatkan but the view was awesome

Take five while waiting for the others...

Arrived at starting point

We managed to arrive at starting point before 7pm. Actually, boleh sampai lagi awal tapi kami kena tunggu geng yang lain juga. Sebab dah kesejukan sangat, kami minta kebenaran geng lain yang baru sampai kat resting hut nak gerak balik ke bungalow dulu while others waiting for Cik Amy yang masih belum sampai masa tu. Kabus pun dah makin tebal. Kesian Cik Amy, Fad, Miza & Adeq yang terpaksa berjalan dalam gelap.

Aku masih tak puas sebab tak dapat menawan twin peak. Hopefully this is not the end my hiking trip to twin peak. Next time, aku nak kena manage masa, so that, kami dapat start lagi awal.


14 comments:

  1. salam...
    enjoy to read it..blh share tak cmne nk hiking kt cni?sape org yg perlu di contact n semua prosedur...

    ReplyDelete
  2. Wslm, just datang jer kat cni, x perlu ade procedure pun sbb mmg ada trail for hiking but if u 1st timer, I suggest u hire guide lah. Boleh contact my friend, uteh kalu you nak hire guide 012-4350530

    ReplyDelete
  3. TEBING TINGGI BACKPACK
    MOUNT GUIDE SERVICE
    ANDY 017-9997790

    ReplyDelete
  4. Thanks kak for the entry. saya g pine tree baru ni. xdak langsung signage berapa km semua. mcm dah tak terjaga. trek boleh tahan. termenyesal naik tapi bila dah sampai atas berbaloi2. jumpa blog akak ms cr info pasal sibayak. akan merujuk lagi untuk entri bali pula. hihi. Thanks banyak2 kak.

    ReplyDelete
  5. TEBING TINGGI BACKPACKER(fb)
    Mount Guide service
    Will arrange:
    -forestry permit
    -police report
    -nature guide
    -1st aid kit

    ANDY
    0!7-9997790

    ReplyDelete
  6. Jangan lupa untuk apply permit dan police report

    ReplyDelete
  7. salam. where do i apply the permit from? is it mandatory? police report pula perlu buat di balai polis fraser hill?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm, balai polis berhampiran. Mandatory for safety reason. banyak sangat dah kes kat situ.

      Delete
  8. Replies
    1. kalau hujan licin skit lah tp still ok lagi

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...