Pages

Wednesday, May 4, 2011

Day 3... Laban Rata to Peak

8th April 2011
Friday, 2.00 a.m

 

We woke up as early as 1.30 a.m. By that time, Fad and Adeq already started their journey to the peak ... I guest around 1 a.m. The rest... we didn't straight away go to the peak but we went down to Laban Rata for Supper. Giler sejuk masa tu... hanya Allah saja yang tahu. Anyway, aku tak tahu kenapa lah aku sangat berselera makan kali ni. Dulu tak pulak macam ni... emmhhh.



Laban Rata Cafe... this time was around 2 a.m.



I really enjoyed my supper



Ready to go


We had our supper for about half n hour and then, we started trekking to the peak at 2.30 a.m. The real journey is now begun. Apa yang pasti nyer... kali ni tak sesejuk dulu (first time I reached Mount Kinabalu). Guide cakap, temperature was about 7 degC... kurang 2 degC sejuk jer dari dulu... ooo, patut pun. And I was not so exhuasted compare to last year... this time I was really full of energy, Alhamdulillah.



Just arrived... Sayat Sayat check point... 4.30 a.m



Already 8.5km...



Us


A bit frusturated this time sebab not all of us could make it to the peak. Only me, Julie, Boboy, Adeq n Fikri jer. Jul injured... bak kata Boboy dah macam Forest Gump. Seriuosly, memang nampak kesian sangat sebab kaki dia menggigil masa berjalan. Tapi aku hanya mampu tengok je lah... tak mampu nak tolong. Bukan apa... bukan mahram... lagipun aku bukan nyer boleh angkat dia pun macam Pak Jimin. Takpe lah yea abg Jul... next time bawa wife baru naik skali yea. Nak join kita orang lagi next time pun... OK jer.

To Gojes... aku faham perasaan ko. Maybe, If I were you, I will definitely do the same thing. Tapi kalu aku tahu lah citer sebenar memang aku patah balik teman kan ko naik atas peak. Penat ko training kan tapi... tak nak lah cakap... memang menyakitkan hati + hentak-hentak kaki (kalau aku lah). Can u imagine... you almost reached the peak but because of the Forest Gump you have to sacrifice your own will... sedih plak nak cakap. Yang aku pelik bestfren dia sendiri si polan ni pun bukan nyer nak jalan ngn Jul... sibuk nak saing dengan kami jalan. Bila aku cakap kat dia Jul kt bawah sakit tu... dia bleh cakap "Dah sakit nak buat macam mana"... hehehe...samb lagi "Tulah bila orang ajak gi training... macam-macam alasan dia... blah blah blah"... oppss. Maybe this was his first time, tu yang dia beria-ia follow kami... amik gambo sakan & bergossip. Tapi aku rase dia pun macam kami juga, not gonna miss beautiful moment masa kat summit … yelah bukan nyer dapat peluang macam ni slalu. Maybe once in a life time… could be. Ade kebenaran nyer juga, kalu tak fit memang macam-macam bleh jadi. Don't expect you're good when you're not really that good.

Orang bila tengok aku... macam tak caya jer aku boleh buat... biar betul, muka  ayu tapi panjat gunung... tapi for sure aku akan make sure I will fit before nak pergi mendaki. Bukan apa, aku tak nak susah kan sape-sapa if anything happened to me. And satu lagi aku nak enjoy masa aku trekking...so, aku kena make sure aku betul-betul fit baru bleh enjoy puas-puas.

Yang pasti nyer kali ni, aku betul-betul balas dendam amik gambar kat summit. Dulu banyak jer pun my pics tapi masa tu aku sampai awal sangat so, tak bolah sangat lah nak buat aksi-aksi terlampau. Ade jer orang akan terselit kat gambo tu because too many people and you have to wait for your turn. Arrgghh... tension jap masa tu. This time aku memang dah rancang awal-awal nak sampai lambat skit sebab nak amik gambo puas-puas. Yelah bukan senang nak datang sini... cost nyer lagi, kena amik cuti lagi... min 4 hari tau... nak kena buat ayat cinta kat Bos lagi, mental n physical preparation lagi and blah blah blah dot com dot my. Kalau tak.... memang aku nak pecah kan record last year jer.



My first action



Gorgeous view



Tahun lepas tak amik pun gambar kat sini



Yes... we did it again



Tak tahu dah nak buat aksi apa lagi



Aksi wajib



With my sporting guide... Pak Jurinin



Kenangan Terindah with Guides


To Abg Fikri, thanks for being my unofficial photographer masa kat peak. Awak jer rajin layan saya amik gambo. Hahaha.

Apa pun... Alhamdulillah... I did it again.


7 comments:

  1. ada unsur2 yg pelik di entry ini... hmmm...

    soalan: apa cerita sebenarnya ttg Fadd?

    ReplyDelete
  2. Nanti sabtu ni... lepas KL towerthon kiter ceciter yea :-)

    ReplyDelete
  3. super jelezz for 3 ladies at signboard pics.. but deep in my heart, proud to b part of this team. sometimes our own will can added pain for others, more or less, so the choices is in our hand. bukan besar sgt ape yg aku buat, bole ke dpanggil pengorbanan?xpelah tolong menolong, thats one of the reasons we been created for...rite???mukin itu masa dia, mase aku nanti bile2 harap ade yg sudi nolong...besar rahmat and sgt2 bersyukur yg adeq aku dpt smpai puncak, atleast, sedih aku kurang 90%...hahahaha >mode touching<
    tulip: u did great job too,nolong tumpangkn suhu bdn kt aku yg ksejukn...pekakkan telinga ngn bunyi2 sore aku (kalo dmam aku mmg bising sket)>mode malu<

    tapikan... aku pon smpai puncak gak kan... cume x p signboard tu je... last year aku dah puas posing maut kuak lentang bagai... so, aku lah ant yg paling beruntong dr korang!!hahahaha >mode ceria<

    ReplyDelete
  4. takpe nnt kalau ade umur yg pjg kita gi lagi yea... takkan lari gng dikejar

    ReplyDelete
  5. wow nurul...kagum tgk ko panjat-panjat segala.

    ReplyDelete
  6. Wow! Bila nak naik lagi? Nak ikut.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...