Pages

Tuesday, June 14, 2011

Wedding @ Sungai Rengit

11th June 2011
Sungai Rengit, Johor

Again... my deparment colleague's wedding... Nurhijjah.

This year ajer dah 3 orang rakan se department aku selamat mendirikan rumah tangga. Alhamdulillah, finally korang selamat menunaikan kewajipan yang sangat-sangat diwajibkan ke atas umat Islam yang dah cukup syarat-syarat nyer. Soon, dengar citer jiran sebelah aku ni jer... Razak... sekarang ni pun tengah bercuti ke Medan, khabar nyer nak beli barang2 hantaran and buat wedding card sekali. Dengar citer kat sana murah-murah. Aku sempat suruh jiran aku ni survey kan skali untuk aku... hehehe. Teringat citer Cik Huzz pasal nak tempah wedding card kat Indon... kecoh dulu sekejap... ingat dah sampai seru, our next GGK tapi cuma rumours jer... hehehe. Takpe, tak lama lagi jelah tu. Your turn will come soonnnn.

Aku pulak, as usual, menghadiri jemputan kahwin kawan2 aku. Tak kira lah jauh ke dekat, mana yang dapat, I will try my best to be there. Like Hijjah's wed ni, memang agak jauh... kat Sungai Rengit, agak hulu juga lah...5 jam kalau drive dari KL tapi sebab Miss Gojes dah offerkan diri nak pergi skali teman kan aku... terharu lah plak. And kebetulan, Gojes pun memang nak balik kampung dia minggu tu nak amik buku2 zaman muda dia so, memang cun sangat lah tu. Thanks Fad sudi tumpang kan kami di umah makcik ko kt Muor n umah ko kt Felda Pasak. Memang sporting lah family ko. Terasa suasana kampung jawa yang amat mendamaikan... wish could be there again... kalau ade orang sudi ajak lagi lah.

We arrived at Hijjah's wedding around 1.30 p.m and that time juga pengantin lelaki dah sampai. So, memang kena lah time kami datang tu. Datang trus jumpa Hijjah, wow... memang mengan cam lah makcik ni, first time I saw her with make-up.

Before pengantin bleh jumpa bakal isteri nyer... kena lah pass a few toll dulu. Masa ni aku dah nampak wakil pihak lelaki memang dah penuh poket dia dengan angpow. Macam tau2 jer...first time aku tengok wedding macam ni. According to Fad, ni mmg tradisi orang Johor... tak kisah nak kasi brape pun. Ohh... OK. Ader 3 tol juga lah dia kena pass baru bleh jumpa pengantin pompuan. Pengapit pengantin pompuan dia pun boleh tahan demand juga. Lepas ni kalau nak kahwin dengan orang Johor kena prepare banyak angpow lah jawab nyer. Nasib baik tak ade berbalas pantun... sudah nyer penat pengantin nak tunggu. Dah lah tengah hujan. Anyway, to me, it looks fun.



First toll



Next toll



Second toll



Last toll


Pengapit pun nak angpow juga...



Our Raja Sehari



Pengantin... Hijjah


We spend about 1 & half hour there, makan2 & taking photos. Aku cuma nampak En Yusof Inst & family jer yang datang... yang lain tak kelihatan & aku pun tak kenal sangat.


Congrats Nurhijjah Bt Ibrahim... orang doakan kebahagian awak dunia akhirat... Ameen.




6 comments:

  1. pernikahan menjadi wajib apabila nafsu mengatasi segala-galanya...

    selamat pengantin baru utk pengantin yg diraikan...

    ReplyDelete
  2. pernikahan menjadi wajib apabila nafsu mengatasi segala-galanya...

    selamat pengantin baru utk pengantin yg diraikan...

    ReplyDelete
  3. nak p lagi ke kg dan umahku? bole je, kecik tapak tgn satu kota tu aku tadahkan... moh kite p beramai pulak..byk lg tpt n mknn x xplore...
    famly aku esp mak n makcik2 aku sgt2 sporting, so xsempat nak malu2, org jawa ni nmpak cam kasar tapi hati baek wo... cam aku..ahahaha..

    ReplyDelete
  4. tang "byk lg tpt n mknn x xplore..." aku setuju sangat. jom next trip!

    ReplyDelete
  5. date kejadian silap tu cik penulis

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...